02.12.2022

Mikä on Metaverse?

NFT Metaverse Web3
Mikä on Metaverse?

Metaverse - tai suomalaisittain metaversumi - on termi, josta ei ole voinut olla kuulematta viime aikoina. Maailman suurimmat yhtiöt tutkivat tällä hetkellä metaversen tarjoamia mahdollisuuksia, ja kaikkien tuntema sosiaalisen median jättiläinen Facebook vaihtoi jopa oman nimensäkin Metaksi. Tämä teksti käsittelee metaverseä ja mitä kaikkea se käytännössä tarkoittaa.

              
Metaverse käytännössä

Internet on kehittynyt perustamisestaan lähtien tasaiseen tahtiin. Internetin evoluution seuraavana askeleena pidetään yleisesti lohkoketjuteknologiaan pohjautuvaa hajautettua Web3-infrastruktuuria. Lohkoketjuihin pohjautuva hajautettu omistaminen on myös keskeisessä roolissa metaversestä puhuttaessa.

Metaverse on käsite, jonka määritteleminen on lähtökohtaisesti suhteellisen haastavaa. Sillä voidaan tarkoittaa virtuaalisia maailmoja tai tiloja, joissa on mahdollista kulkea ja tehdä erilaisia asioita yhdessä muiden ihmisten kanssa. Käytännössä metaverse on ennen kaikkea virtuaalinen todellisuus, jossa on mahdollista tehdä vastaavia asioita mitä fyysisessä todellisuudessakin.

Metaversestä puhuttaessa keskiöön nousee kryptovaluuttamaailmasta tuttu kokonaisuus nimeltään NFT (Non Fungible Token). NFT on lohkoketjun päällä oleva uniikki digitaalinen hyödyke, jonka omistusoikeus on mahdollista todistaa nopealla ja luotettavalla tavalla. NFT:t mahdollistavat metaverseissä erilaisten omaisuuserien myynnin ja hajautetun omistamisen. NFT:n omistusoikeus on aina todennettavissa lohkoketjusta, jolloin hyödykkeiden aitous on mahdollista varmistaa helposti ja nopeasti.

Metaversestä puhuttaessa tarkoitetaan tyypillisesti hajautettua digitaalista maailmaa, joka mahdollistaa ihmisille reaalimaailmaa vastaavan mahdollisuuden olla vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Metaversessä ihmiset voivat nähdä toisiaan, osallistua erilaisiin virtuaalisiin tapahtumiin ja pelata erilaisia pelejä sekä käydä kauppaa. Kaikki tämä on mahdollista tehdä poistumatta kotoaan.

Maailman suurimmat yritykset ovat alkaneet viime aikoina tunnistaa metaversen, ja sen pohjana olevan lohkoketjuteknologian, potentiaalin. Parhaimpana esimerkkinä tästä on teknologiajätti Facebook, joka tunnetaan uudelleenbrändäyksen myötä nykyään nimellä Meta. Meta on ilmoittanut metaversen olevan internetin tulevaisuus ja jatkossa yhtiö aikoo käyttää valtavia summia rahaa oman metaversen kehittämiseen. Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on todennut, että metaversen päälle rakennetut talousjärjestelmät tulevat jokin päivä olemaan vähintään yhtä suuret kuin tänä päivänä tuntemamme reaalimaailman talousjärjestelmä.

Metaverse ja kryptovaluutat

Kryptovaluutat ja lohkoketjuteknologia ovat keskeisiä metaversen taustalla vaikuttavia tekijöitä. Teknisesti tarkasteltuna metaverse on lohkoketjuteknologiaan pohjautuva täysin virtuaalinen maailma. Aivan kuten reaalimaailmassa, on usein myös metaversessä oma talousjärjestelmänsä. Useimmissa tapauksissa metaversen oma talousjärjestelmä pohjautuu kryptovaluuttoihin ja erilaisiin NFT:ihin, jotka voivat olla esimerkiksi metaversessä käytössä olevia esineitä tai tontteja. Usein metaverseissä tapahtuvan kaupankäynnin pohjana on metaversen oma kryptovaluutta. Kryptovaluuttoja voidaan pitää luontaisena ratkaisuna metaversessä tapahtuvaan arvon vaihdantaan. Kryptovaluuttoja on mahdollista paitsi käyttää, myös ansaita virtuaalisen todellisuuden sisällä.

Perinteisen virtuaalitodellisuuteen pohjautuvan maailman lisäksi metaverse voi olla myös niin sanottu pelaa ja ansaitse (play to earn). Tämän kaltaisissa metaverseissä käyttäjän on mahdollista nimensä mukaisesti ansaita pelaamalla. Tyypillisesti ansaintamekanismi on toteutettu kyseisen metaversen omaa kryptovaluuttaa hyödyntämällä. Meteversen omilla tokeneilla on myös tänä päivänä usein toimivat jälkimarkkinat, jolloin niitä on mahdollista vaihtaa myös muihin kryptovaluuttoihin tai perinteisiin valuuttoihin, kuten euroihin tai dollareihin.

Lohkoketjuteknologia mahdollistaa metaversen luottamuksen ja turvallisuuden. Lohkoketjun turvallisuuden taustalla on lohkoketjun hajautuneisuus. Hajautuneisuuden ansiosta lohkoketju on käyttäjälleen myös hyvin turvallinen, sillä lohkoketjuun tallennettu data tallennetaan lukuisille eri palvelimille. Perinteisessä keskitetyssä mallissa kaikki data voi olla varastoituna vain muutamalle palvelimelle, jolloin data on alttiina esimerkiksi hakkeroinneille. Lohkoketjun kohdalla vastaavaa ongelmaa ei ole.

Tällä hetkellä suosituin lohkoketju, jonka päälle erilaisia metaversejä luodaan, on Ethereum. Ethereum on kryptovaluuttamarkkinoiden suurin ekosysteemi, jonka päälle on mahdollista rakentaa metaversejen lisäksi myös esimerkiksi hajautetun talouden DeFi-sovelluksia, NFT:eitä, sekä erilaisia älysopimuksia ja kryptovaluuttoja.

Metaverse tulevaisuudessa

Metaversen potentiaali on ehdottomasti huima. Se saattaa tulevaisuudessa mullistaa jokapäiväisen elämämme ja hämärtää rajaa digitaalisen sekä fyysisen todellisuuden välillä. Tällä hetkellä etenkin kryptovaluuttamaailmassa on useita eri projekteja, jotka pyrkivät rakentamaan erityyppisiä metaversejä.

Metaverse on konseptina kehittynyt huomattavasti viime vuosien aikana, ja koronapandemian myötä ihmiset ovat myös löytäneet tiensä yhä useammin erilaisten virtuaalisten maailmojen pariin. Tulevaisuudessa metaverseillä tulee varmasti olemaan oma roolinsa yhteiskunnassamme. Erilaisten metaversejen myötä yhteiskuntaamme on syntymässä täysin uudenlainen digitaalisen todellisuuden taso, joka tulee muuttamaan jokapäiväistä elämäämme ja tapaamme olla vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa.

Kryptovaluuttamaailmassa on useita erilaisia projekteja, jotka pyrkivät rakentamaan oman metaversensä. Metaverseen keskittyvien projektien määrä onkin markkinoilla tasaisessa kasvussa. Useimmille näille projekteille yhteistä on kuitenkin se, että ne rakentuvat pääasiassa maailman suosituimman lohkoketjualustan, Ethereumin päälle. Mikäli metaverseen sijoittaminen kiinnostaa ja uskoo metaversen ilmiönä kasvattavan suosiotaan tulevaisuudessa, on Ethereum ehdottomasti sijoituskohde, johon kannattaa tutustua.

Mikko Soon Head of Private Banking
Share the post:
Last updated: 14.02.2023 10:52