03.03.2023

Helmikuun kuukausikatsaus 2023

Stablecoin Web3
Helmikuun kuukausikatsaus 2023

Tässä kuukausikatsauksessa tarkastellaan helmikuun tärkeimpiä kryptovaluutta-aiheisia uutisia. Katsauksessa syvennytään erityisesti helmikuussa julkaistuun EUROe-stablecoiniin, Sitran Web3-raporttiin, Coinbasen Ethereumin skaalautuvuusratkaisuun sekä saksalaispankkien ja Hong Kongin ottamiin edistysaskeliin.

              
Helmikuu kryptovaluuttamarkkinoilla

Helmikuu oli kryptovaluuttojen hintojen osalta pääosin hieman positiivinen. Northcrypton tarjoamista kryptovaluutoista parhaiten menestyi Polygon, jonka hinta kohosi kuukauden aikana yli kymmenen prosenttia. Chainlinkin hinta oli yli helmikuussa yli viiden prosentin nousussa, kun taas Ethereumin hinnannousu oli noin viisi prosenttia. Bitcoinin ja Litecoinin hinnat nousivat kuukauden aikana puolestaan alle viisi prosenttia. Aaveen hinta päätyi kuukauden lopussa pari prosenttia alemmaksi kuin kuukauden alussa.

EUROe julkaistiin Ethereumin lohkoketjussa

Ensimmäinen Euroopan Unionissa reguloitu stablecoin EUROe julkaistiin helmikuun alussa Ethereumin lohkoketjussa. EUROe:n taustalla on suomalainen fintech-yritys Membrane Finance, joka ilmoitti alun perin suunnitelmista julkaista euro-stablecoin viime vuoden lopulla. Yhden EUROe:n hinnan on tarkoituksena vastata 1:1-suhteessa euron hintaa, ja jokainen EUROe on taattu oikealla eurolla. Membrane Financen toimitusjohtaja ja perustaja Juha Viitalan mukaan aidosti säädellyn euro-stablecoinin julkaisu on valtava uutinen sekä Membrane Financelle että laajemminkin Euroopan kryptovaluuttamarkkinalle ja -yhteisölle. Lisäksi Viitalan mukaan EUROe:n avulla pyritään tuomaan DeFi massojen saataville sekä tekemään eurooppalaisille mahdollisimman helpoksi käyttää valuuttaa, jonka he tietävät ja johon he luottavat.

Sitran Web3:a käsittelevä julkaisu

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra julkaisi helmikuussa 48-sivuisen julkaisun "6+1 suositusta Suomelle", jossa käytiin läpi, miten Suomessa voitaisiin parantaa lohkoketjuteknologiaan pohjautuvan internetin uuden kehitysaskeleen, eli Web3:n, liiketoiminnan edellytyksiä. Sitra kommentoi julkaisussaan Web3:a muun muassa seuraavasti: "Hajautettu internet voi olla reilumpi kuin nykyinen eli sen avulla meillä on mahdollisuus rakentaa Sitran strategian mukaista eurooppalaiseen arvopohjaan perustuvaa ihmislähtöistä ja reilua datataloutta." Sitran suositukset ovat seuraavanlaiset:

  1. Kansallista virtuaalivaluuttasääntelyä on selkeytettävä.
  2. DAO:ja, eli autonomisia itsenäisiä organisaatioita, tulee säännellä kansallisesti osuuskuntalain pohjalta.
  3. Älysopimusten turvallisuus on varmistettava ohjeistuksilla.
  4. Kryptovarojen selkeä ja ennustettava verotus on varmistettava.
  5. Alan toimijoiden valvontaan ja neuvontaan on kohdistettava riittävästi resurs­seja.
  6. Matalan kynnyksen innovaatiotoimintaa on edistettävä sääntelyhiekkalaatikolla.
Lisäksi Sitran "+1" suosittelu oli, että Web 3:n kehitystä edistetään Suomessa huomioimalla se kansallisen digitaalisen kompassin toimeenpanossa lisäämällä yhteistyötä, osaamista ja julkista tukea sekä vauhdittamalla tokenisaatiokehitystä eli digitaalisten varallisuusmuotojen yleisty­mistä.

Coinbasen Ethereumin layer 2 -skaalautuvuusratkaisu

Yhdysvaltalainen kryptovaluuttapörssi Coinbase ilmoitti helmikuussa, että se on kehittämässä omaa Ethereumin layer 2 -skaalautuvuusratkaisua, josta käytetään nimeä Base. Layer 2 -skaalautuvuusratkaisut ovat alustojen, kuten Ethereumin, päällä olevia verkkoja, joilla pyritään mahdollistamaan nopeammat ja halvemmat transaktiot kuin alla olevalla alustalla. Coinbase ilmoitti myös, että se ei aio luoda Base:lle omaa tokenia, vaan ether tulee toimimaan siirtojen maksamiseen käytettävänä tokenina. Coinbasesta saatujen kommenttien perusteella Coinbase toivoo, että Basen avulla voidaan ottaa käyttöön seuraavat miljoona dAppia, eli hajautettua sovellusta, jotka tuovat mukaan seuraavat miljardi käyttäjää. Kommenttien mukaan tämän uskotaan tapahtuvan seuraavan 5–10 vuoden aikana. Coinbase kertoi myös, että Basen mainnet, eli pääverkko, tullaan julkaisemaan seuraavien kuukausien aikana.

Saksalaiset pankkijätit tarjoamaan kryptovaluuttapalveluita

Hallituissa varoissa mitattuna Saksan toiseksi suurin pankki DZ Bank ottaa kryptovaluutat täysimääräisesti osaksi varainhoitopalveluitaan. DZ Bank toteuttaa tämän yhteistyössä sveitsiläisen kryptovaluuttayritys Metacon kanssa. DZ Bankista saatujen kommenttien mukaan pankki aikoo luoda asiakkaille houkuttelevan (kryptovaluutta) ratkaisun, joka pystyy täyttämään kryptovaluuttojen ja DeFi-instrumenttien vaatimukset.

Saksalainen pankkijätti ja noin 360 miljardin euron varoja hallinnoiva DekaBank aloitti myös yhteistyön Metacon kanssa. DekaBank tulee tarjoamaan yhteistyössä Metacon kanssa etenkin kryptovaluuttojen säilytykseen liittyviä palveluita institutionaalisille asiakkailleen. DekaBankista saatujen kommenttien mukaan digitaaliset omaisuuserät (engl. digital assets) ovat kriittinen osa tulevaisuutta ja uusi tapa esittää omaisuutta valuutoista kiinteistöihin.

Hongkongin kryptovaluuttoihin liittyvät edistysaskeleet

Helmikuussa ilmestyi useita kryptovaluuttoihin liittyviä uutisia Hongkongista. Hongkong aikoo nimittäin muun muassa luoda työryhmän, jonka tavoitteena on tehdä Hongkongista kryptovaluuttojen keskus. Lisäksi Hongkong esitteli suunnitelman, joka antaisi tavallisille sijoittajille mahdollisuuden käydä kauppaa suurimmilla kryptovaluutoilla, kuten bitcoinilla ja Ethereumilla (ether). Tämä ei ole ollut mahdollista, sillä Kiina kielsi kaupankäynnin kryptovaluutoilla vuonna 2021. Talousuutisiin erikoistuneen Bloombergin mukaan Kiinan hallinto on kuitenkin myöntyväinen Hongkongin nykyisten aikeiden suhteen. Hongkong on Kiinan erityishallintoalue, joka mahdollistaa heille omat lait ja hallinnon. Hongkong on taloudellisesti merkittävä alue, sillä sitä pidetään maailman suurimpana talouskeskuksena New Yorkin, Lontoon ja Singaporen jälkeen.

Yhteenveto

Helmikuussa saatiin ainakin kaksi positiivista kryptovaluuttoihin liittyvää uutista Suomen suunnalta. Suomalaisyritys Membrane Financen julkaisema EUROe-stablecoin ilmestyi varsin hyvään ajankohtaan, sillä mikään jo ennestään markkinoilla oleva euro-stablecoin ei ole vielä herättänyt suurta kysyntää. EU-alueella reguloituna stablecoinina EUROe:llä voisikin olla nyt hyvä paikka ottaa euro-stablecoinien ykköspaikka itselleen ja kasvattaa ihmisten kiinnostusta euro-stablecoinia kohtaan. Tulevaisuuden kannalta lupauksia herättävä asia on myös Sitran Web3-julkaisu. Julkaisussa Sitra tunnistaa selkeästi Web3:n potentiaalin ja hyödyt sekä nostaa esiin aiheellisia Web3:a ja kryptovaluuttoja koskevia suosituksia. Olisikin toivottavaa, että kaikki Suomessa näihin asioihin vaikuttavia päätöksiä tekevät tahot lukisivat Sitran raportin läpi.

Ilmoitus Coinbasen kehitteillä olevasta Base-skaalautuvuusratkaisusta tuli monille yllätyksenä. On kuitenkin mielenkiintoista nähdä, miten yhdysvaltalaisen, osakepörssiinkin jo listautuneen, Coinbasen skaalautuvuusratkaisu pystyy tulevaisuudessa kilpailemaan esimerkiksi jo asemaansa vakiinnuttaneiden Polygon-, Arbitrum- ja Optimism-skaalautuvuusratkaisujen kanssa.

Suurten saksalaispankkien ja Hongkongin ottamat edistysaskeleet ovat positiivisia asioita kryptovaluuttojen kannalta. Saksalaispankkien voidaan nähdä olevan selkeää jatkoa usean yhdysvaltalaispankin viimeisen kahden vuoden aikana tapahtuneeseen mukaantuloon kryptovaluuttamarkkinoille. Hongkongin kryptovaluuttoihin liittyvät toimenpiteet on otettu kryptovaluuttamaailmassa yleisesti varsin positiivisesti vastaan. Monet pitävät Hongkongin toimintaa merkittävänä asiana koko Itä-Aasian kryptovaluuttoihin liittyvän tulevaisuuden kannalta. Osa kryptovaluutta-asiantuntijoista uskoo jopa myös, että Hongkongin toimenpiteet yhdistettynä Kiinan keskuspankin keventyvään rahapolitiikkaan voi toimia katalyyttinä seuraavalle kryptovaluuttojen nousumarkkinalle.

Ville Viitaharju Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 03.03.2023 15:30