Kryptovaluuttojen vuosi 2022 tullaan muistamaan kryptovaluuttojen hintojen osalta voimakkaana laskuvuotena. Vuoden merkittävimpiä tapahtumia olivat muun muassa kryptovaluuttapörssi FTX:n ja Terra-ekosysteemin romahdukset, varainhoitaja BlackRockin päätös tarjota kryptovaluuttapalveluita ja Ethereumin onnistunut merge. Tässä artikkelissa käydään läpi kryptovaluuttojen vuoden 2022 hintaliikkeitä ja merkittävimpiä tapahtumia.
Last updated: 09.02.2023 09:50Ensimmäinen vuosineljännes
Vuoteen 2022 lähdettiin Kryptovaluuttojen hintojen osalta varsin mielenkiintoisesta tilanteesta. Markkina-arvoltaan suurimmat kryptovaluutat, Bitcoin ja Ethereum, olivat vuoden 2022 alkaessa laskeneet noin 30 ja 20 prosenttia vuoden 2021 lopulla tehdyistä hintaennätyksistä. Bitcoin aloitti vuoden 2022 hieman yli 40 000 eurosta ja Ethereum hieman yli 3 200 eurosta. Vuoden 2021 lopun lasku jatkui tammikuulle, mutta positiivisen helmi- ja maaliskuun jälkeen Bitcoinin hinta oli ensimmäisen vuosineljänneksen päättyessä noin 41 000 euroa ja Ethereumin hinta hieman alle 3 000 euroa. Kryptovaluuttamarkkina liikkui ensimmäisellä vuosineljänneksellä hyvin samalla tavalla kuin osakemarkkinat, ja korrelaatio oli korkeaa esimerkiksi pääosin teknologiasektorin osakkeista koostuvan Nasdaq Composite -osakeindeksin kanssa.
Sodasta kärsivä Ukraina aloitti helmikuussa kryptovaluuttalahjoitusten keräämisen. Ukrainan valtio ilmoitti helmikuussa yhteisö- ja mikroblogipalvelu Twitterissä Bitcoin- ja Ethereum-osoitteet, joiden kautta oli mahdollista lähettää muun muassa bitcoinia, Ethereumia (etheriä) ja USDT-stablecoinia. Ukrainalle kerättiin kryptovaluuttalahjoituksia useita väyliä pitkin, ja maaliskuussa Ukrainan saamat kryptovaluuttalahjoitukset olivat jo lähes 100 miljoonaa euroa. Ukrainan päätös kerätä kryptovaluuttalahjoituksia sotatilanteessa oli osoitus kryptovaluuttojen maailmanlaajuisesta toimivuudesta, nopeudesta ja sensuroimattomuudesta joukkorahoitustarkoituksessa.
Etelä-Sveitsissä sijaitseva Luganon kaupunki ilmoitti maaliskuussa tekevänsä bitcoinista, USDT-stablecoinista ja kaupungin omasta LVGA-tokenista kaupungin virallisia valuuttoja. Päätöksellä Luganossa tuli mahdolliseksi maksaa verot, lukukausimaksut sekä kaikki julkisten palveluiden maksut näillä kryptovaluutoilla. Tämän lisäksi sadat Luganossa toimivat yritykset alkoivat hyväksyä nämä kryptovaluutat maksutapana vuoden 2022 aikana.
Maaliskuussa selvisi, että Yhdysvaltojen suurimmalla öljy- ja kaasuyhtiöllä, ExxonMobililla, on ollut Yhdysvalloissa vuoden 2021 alusta asti käynnissä pilottiohjelma, jossa se käyttää ylimääräistä maakaasua Bitcoinin louhintaan. Yhtiö harkitsi maaliskuussa pilottiohjelman laajentamista Saksaan, Argentiinaan, Nigeriaan ja Guyanaan. ExxonMobilin lisäksi myös toinen suuri yhdysvaltalainen monikansallinen öljy- ja kaasuyhtiö, ConocoPhillips, kertoi alkuvuodesta 2022 Bitcoinin louhintaan liittyvästä pilottiohjelmasta. Yhtiö kertoi nimittäin myyvänsä ylimääräisen maakaasun alueella toimivalle Bitcoin-louhijalle. Ympäristölle haitallisen, muuten usein ilmakehään poltettavaksi päätyvän, ylimääräisen maakaasun käyttämistä Bitcoinin louhintaan voidaan pitää sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta järkevänä.
Toinen vuosineljännes
Toinen vuosineljännes oli kryptovaluuttojen hintakehityksen osalta hyvin negatiivista aikaa. Bitcoinin hinta putosi vuosineljänneksen aikana hieman alle 55 prosenttia, kun taas Ethereumin hinta laski noin 65 prosenttia. Bitcoinin ja Ethereumin hinnat kävivät kesäkuussa alimmillaan alle 17 000 ja alle 850 eurossa. Kryptovaluuttojen hintojen laskun voidaan nähdä johtuneen pääosin kahdesta asiasta. Niin osake- kuin kryptovaluuttamarkkinoidenkin laskuun oli vaikuttamassa muun muassa yleinen taloudellinen epävarmuus ja kohonnut inflaatio. Osakemarkkinat olivat laskutrendissä koko toisen vuosineljänneksen ajan, ja esimerkiksi Nasdaq Composite -osakeindeksi laski toisen vuosineljänneksen aikana yli 20 prosenttia. Toinen merkittävä tekijä kryptovaluuttamarkkinan laskun taustalla oli Terra-ekosysteemin romahdus ja tästä seuranneet ongelmat kryptovaluuttatoimijoille.
Bitcoinista ensimmäisenä valtion virallisen valuutan tehnyt El Salvador sai viime vuonna seuraajan, kun Keski-Afrikan tasavalta otti huhtikuussa Bitcoinin käyttöön valtion virallisena valuuttana Keski-Afrikan CFA-frangin rinnalla. Samassa yhteydessä kryptovaluuttojen toimintaedellytykset valtiossa paranivat myös yleisesti. Keski-Afrikan tasavalta on Afrikan keskiosassa sijaitseva noin viiden miljoonan asukkaan valtio, joka on bruttokansantuotteella mitattuna yksi maailman köyhimmistä valtioista.
Huhtikuussa Yhdysvaltojen Miamissa pidetyssä Bitcoin-konferenssissa julkaistujen yhteistöiden seurauksena Bitcoinin päällä toimivan Lightning Networkin käyttömahdollisuudet kasvoivat huomattavasti. Lightning Networkiin erikoistunut maksuyhtiö Strike ilmoitti yhteistyöstä maailman suurimman myyntipisteiden maksupalvelutarjoaja NCR:n ja vaihtoehtoisia maksutapoja tarjoavan maksuyhtiö Blackhawk Networkin kanssa. Nämä yhteistyöt mahdollistivat Yhdysvalloissa käytännössä kuluttoman ja välittömän maksamisen sadoissa tuhansissa McDonald’sin ja Walmartin kaltaisten suurtoimijoiden toimipisteissä käyttäen Lightning Networkia. Lisäksi Striken solmima yhteistyö verkkokaupankäyntiin erikoistuneen Shopifyn kanssa antoi noin 1,7 miljoonalle verkkokauppiaalle mahdollisuuden hyväksyä maksuja käyttäen Lightning Networkia. Lightning Networkin käytöstä voivat hyötyä erityisesti maksuja hyväksyvät kauppiaat, sillä he voivat säästyä luottokorttijärjestelmän muutaman prosentin kuluilta ja lopullisten rahasiirtojen päivien odotteluilta.
Ensimmäisen vuosipuoliskon merkittävin tapahtuma kryptovaluuttamarkkinoilla oli kryptovaluutta Terran (Luna) ja stablecoin UST:n hintojen romahtaminen. Terran Luna-token kuului vielä toukokuun alussa markkina-arvoltaan kymmenen suurimman kryptovaluutan joukkoon, kun sen hinta oli noin 80 eurossa. Toukokuun lopussa Lunan hinta oli kuitenkin enää vain sentin murto-osia. Stablecoin UST:n hinnan piti puolestaan seurata 1:1 Yhdysvaltain dollarin hintaa, mutta kuukauden lopussa UST:n hinta oli romahtanut alle 0,03 dollariin. Hintojen romahtaminen alkoi, kun UST alkoi menettää yhden dollarin hintaansa, jolloin myös Lunan hinta alkoi syöksyä alaspäin Lunan ja UST:n välillä olevan yhteyden takia. Terran ekosysteemin romahduksen voidaan nähdä aiheutuneen epäonnistuneesta stablecoin-kokeilusta, jossa edettiin liian nopeasti ja jätettiin mahdollisten riskien huomioiminen liian pieneen osaan.
Toukokuisella Terran ekosysteemin romahduksella oli jälkiseurauksia, kun muun muassa kryptovaluuttojen laina- ja korkopalvelu Celsius sekä kryptovaluuttoihin erikoistunut hedge-rahasto Three Arrows Capital (3AC) joutuivat kesäkuussa suuriin ongelmiin. Celsius muun muassa jäädytti kaikkien asiakkaidensa nostot vedoten poikkeuksellisiin markkinaolosuhteisiin ja noin kuukausi tämän jälkeen hakeutui konkurssiin. Noin 1,7 miljoonan asiakkaan käyttämän Celsiuksen ongelmat johtuvat epäonnistuneista sijoituksista Terraan ja erilaisiin DeFi-palveluihin. Celsiuksen tavoin huomattavia tappioita Terran ekosysteemin romahduksessa kärsineen 3AC:n lainojen vakuuksia likvidoitiin, eli pakkomyytiin, kesäkuussa. Myös tämä noin kymmenen miljardin euron varoja hallinnut hedge-rahasto hakeutui pian ongelmien julkisuuteen tulon jälkeen konkurssiin.
Kolmas vuosineljännes
Kryptovaluuttojen hinnat olivat heikon toisen vuosineljänneksen jälkeen kolmannella vuosineljänneksellä keskimäärin nousussa. Bitcoinin hinta nousi kuukauden aikana noin viisi prosenttia, kun taas Ethereumin hinta kohosi yli 30 prosenttia. Ethereumin voimakkaamman nousun voidaan nähdä johtuneen edellisen vuosineljänneksen suuremmasta laskusta ja kolmannen vuosineljänneksen lopussa tapahtuneen mergen lähestymisestä.
Maailman suurin varainhoitaja BlackRock ilmoitti elokuussa aloittavansa kryptovaluuttapalveluiden tarjoamisen institutionaalisille asiakkailleen. BlackRock perusteli päätöstään institutionaalisten sijoittajien kasvaneella kiinnostuksella kryptovaluuttamarkkinaa kohtaan. Kryptovaluuttapalveluiden tarjoaminen toteutetaan yhteistyössä yhdysvaltalaisen kryptovaluuttapörssi Coinbasen kanssa. BlackRock julkaisi pian ilmoituksensa jälkeen myös ensimmäisen bitcoin-rahastonsa. Bitcoinista BlackRock kommentoi seuraavaa: "Bitcoin on vanhin, suurin ja likvidein kryptovaluutta ja Bitcoin on myös tällä hetkellä asiakkaidemme ensisijainen kiinnostuksen kohde kryptovaluuttamarkkinassa." Julkaistu rahasto oli Bitcoin spot-rahasto, joka tarkoittaa, että rahasto seuraa bitcoinin markkinahintaa. BlackRock kertoi tarjoavansa rahastoaan aluksi vain yhdysvaltalaisille institutionaalisille asiakkailleen. Maailman suurimman varainhoitajan asiakkaisiin kuuluu muun muassa valtiollisia toimijoita, kuten keskuspankkeja, sekä useita merkittäviä eläkeyhtiöitä ja säätiöitä. BlackRock hallinnoi vuoden loppupuolella noin 8 biljoonan euron varoja.
Ethereumille suoritettiin syyskuussa sen historian suurin päivitys, kun vuosia odotettu "The Merge" (yhdistyminen) tapahtui. Ennen mergeä Ethereumin lohkoketjun ylläpitotyöstä vastasivat louhijat eli käytännössä tehokkaat tietokoneet. Tämä Bitcoinin lohkoketjusta tuttu Proof of Work (PoW) -konsensusalgoritmi jäi kuitenkin Ethereumin osalta mergen myötä historiaan. Mergen jälkeen Ethereumin lohkoketju pohjautuu Proof of Stake (PoS) -algoritmiin, jossa Ethereumin lohkoketjun ylläpitäjäksi on mahdollista päästä louhintalaitteiden ostamisen sijaan steikkaamalla Ethereumin omia ether-tokeneita. Kryptovaluuttojen steikkaus (eng. staking) tarkoittaa kryptovaluuttojen, tässä tapauksessa etherin, lukitsemista lohkoketjun ylläpitotyöhön. Lohkoketjun ylläpitotyöstä maksettavat palkkiot maksetaan myös etherinä kuten ennen mergeäkin. Mergen myötä Ethereumista tuli huomattavasti aikaisempaa energiatehokkaampi, kun paljon sähköä käyttävien louhintalaitteiden käytöstä luovuttiin. PoS-algoritmin avulla Ethereumin verkon energiankäyttö on jopa yli 99 prosenttia alhaisempi kuin ennen mergeä. Merge luo pohjan myös Ethereumin suunnitelluille päivityksille, sillä mergen jälkeiset päivitykset toimivat ainoastaan lohkoketjun nykyisin hyödyntämässä PoS-algoritmissa.
Neljäs vuosineljännes
Kryptovaluuttojen hinnat olivat neljännen vuosineljänneksen aikana keskimäärin pienessä laskussa. Hintojen laskun voidaan nähdä johtuneen suurimmaksi osin kryptovaluuttapörssi FTX:n romahduksesta ja sen vaikutuksista muihin kryptovaluuttatoimijoihin. Bitcoinin hinta oli vuosineljänneksen alussa hieman alle 20 000 euroa ja vuoden lopussa se päätyi noin 15 500 euroon. Ethereumin hinta oli vuosineljänneksen alussa puolestaan noin 1 350 euroa ja vuoden lopussa hieman yli 1 100 euroa.
Teknologiajätti Google ilmoitti lokakuussa aloittavansa kryptovaluuttamaksujen hyväksymisen Google Cloud -pilvipalveluidensa maksutapana vuoden 2023 alussa. Kryptovaluuttamaksut mahdollistetaan yhteistyössä Coinbasen kanssa. Kryptovaluuttamaksujen mahdollistamisen lisäksi Google ja Coinbase ilmoittivat lokakuussa myös strategisen yhteistyön aloittamisesta. Tämän yhteistyön tavoitteena on muun muassa tehdä lohkoketjuteknologiaan pohjautuvan internetin uuden kehitysaskeleen, eli Web3:n, kehittämisestä nopeampaa ja helpompaa sekä tuoda Web3 uusien käyttäjien saataville.
Maailman suurin säilyttäjäpankki ja Yhdysvaltain vanhin pankki BNY Mellon aloitti lokakuussa kryptovaluuttojen säilytyspalveluiden tarjoamisen. Pankin toimitusjohtaja Robin Vince kommentoi päätöstä muun muassa seuraavasti: "Olemme innoissamme, että voimme viedä rahoitusalaa eteenpäin aloittaessamme seuraavan luvun innovointimatkallamme." Ilmoituksen jälkeen BNY Mellonin valituille yhdysvaltalaisasiakkaille tuli mahdolliseksi säilyttää bitcoinia ja Ethereumia (etheriä) pankin uudella kryptovaluuttojen säilytysalustalla. BNY Mellon tarjosi loppuvuodesta hallinnointipalveluita (eng. administration services) noin 40 biljoonan euron varoille.
Maailman suurimpiin varainhoitajiin kuuluva yhdysvaltalaisvarainhoitaja Fidelity Investments aloitti marraskuussa kryptovaluuttojen kaupankäyntipalveluiden tarjoamisen kuluttaja-asiakkailleen. Fidelityn kaupankäyntipalvelu Fidelity Cryptossa on mahdollista käydä kauppaa kahdella markkina-arvoltaan suurimmalla kryptovaluutalla eli bitcoinilla ja Ethereumilla (etherillä). Fidelityn mukaan palvelulla haluttiin vastata asiakkaiden kysyntään, sillä merkittävä osa varainhoitajan asiakkaista on kiinnostunut kryptovaluutoista ja omistaa niitä. Fidelityllä on noin 40 miljoonaa asiakasta ja se hallinnoi loppuvuodesta lähes noin 3,5 biljoonan euron varoja.
Mahdollisesti koko vuoden merkittävin kryptovaluuttauutinen oli kryptovaluuttapörssi FTX:n romahtaminen. FTX:n romahdukseen oli vaikuttamassa useampi yksittäinen tekijä ja tapahtuma. Ongelmat alkoivat, kun FTX-pörssin FTT-tokenin hinta alkoi syöksyä alaspäin. Tästä seurasi ongelmia, koska FTX-pörssiin vahvasti linkittyneen kryptovaluuttasijoitusyhtiö Alameda Researchin taseesta huomattava osa oli FTT-tokenia. Tämän lisäksi FTX oli todennäköisesti käyttänyt FTT:tä lainojensa vakuutena. Toinen merkittävä ongelma oli FTX:n toiminta asiakasvarojen kanssa. FTX oli nimittäin todennäköisesti lainannut asiakasvaroja eteenpäin Alamedalle, joka oli puolestaan käyttänyt näitä varoja kaupankäyntiin. Kun tieto FTX:n ongelmista levisi, useat FTX:n asiakkaat alkoivat nostaa varojaan pois FTX:stä. Pian tämän jälkeen FTX lopetti nostojen tarjoamisen, koska sillä ei ollut hallussaan riittävästi asiakasvaroja. FTX, sen tytäryhtiöt ja Alameda Research hakeutuivat konkurssiin marraskuun alkupuolella.
FTX:n romahduksella oli vaikutusta useisiin kryptovaluuttatoimijoihin. Merkittävimpiin ongelmiin joutuneisiin toimijoihin kuuluivat BlockFi ja Genesis Global Trading. Yhdysvaltalainen kryptovaluuttojen laina- ja korkopalveluiden tarjoaja BlockFi hakeutui marraskuussa konkurssiin. BlockFi:n konkurssin voidaan nähdä olevan seurausta FTX:n romahduksen lisäksi myös aiemmin viime vuonna konkurssiin hakeutuneen kryptovaluuttasijoitusyhtiö 3AC:n ongelmista. Toinen merkittäviin ongelmiin joutunut toimija oli kryptovaluuttojen laina- ja kaupankäyntipalvelu Genesis, joka on institutionaalisten toimijoiden kannalta yksi merkittävimmistä toimijoista kryptovaluuttamarkkinoilla. Genesis ilmoitti FTX:n romahduksen jälkeen keskeyttävänsä väliaikaisesti uusien lainojen myöntämisen sekä asiakasvarojen nostot. FTX:n romahdus jää kryptovaluuttamarkkinan historiaan yhtenä suurimmista, yllätyksellisimmistä ja nopeimmin edenneistä tapahtumista. On myös todennäköistä, että romahdukseen johtaneiden väärinkäytösten sekä FTX:n velkojien asioiden läpikäynti tulee jatkumaan vielä vuosia.
Yhteenveto
Takana on kryptovaluuttojen hintojen osalta poikkeuksellisen heikko vuosi. Bitcoinin ja Ethereumin hinnat laskivat vuoden aikana yli 60 prosenttia, ja suurin osa muista kryptovaluutoista putosi vuoden aikana vielä enemmän. Kryptovaluuttamarkkinan hintaliikkeisiin oli vaikuttamassa oikeastaan koko vuoden ajan yleinen taloudellinen epävarmuus. Syinä epävarmuuteen olivat muun muassa Ukrainan sota, energiakriisi, korkea inflaatio ja keskuspankkien ohjauskorkojen nostot inflaation hillitsemiseksi. Kryptovaluuttamarkkinan sisällä hintojen laskuun vaikuttivat puolestaan eniten FTX:n ja Terran romahdukset.
Vaikka kryptovaluuttojen hinnat olivat vuonna 2022 laskussa, ja useat kryptovaluuttatoimijat menivät konkurssiin, tapahtui viime vuonna kryptovaluuttamarkkinan kannalta myös paljon positiivisia asioita. Kryptovaluuttamarkkinan vuoden 2022 merkittävimmät ilmiöt voidaan tiivistää esimerkiksi seuraavasti:
Vuoteen 2023 lähdetään jo pidempään jatkuneen yleisen taloudellisen epävarmuuden vuoksi myös kryptovaluuttamarkkinan näkökulmasta varsin epävarmasta tilanteesta. Millaisia maailmanpoliittisia käänteitä on edessä? Kuinka hyvin keskuspankkien kiristynyt rahapolitiikka tehoaa korkeaan inflaatioon? Miten pitkään keskuspankkien ohjauskorkojen nostot vielä jatkuvat? Vuoden 2023 edetessä saadaan lisää selvyyttä muun muassa näihin kysymyksiin ja tätä kautta myös kryptovaluuttamarkkinan liikkeisiin.
- Kryptovaluuttapörssi FTX:n romahdus muun muassa asiakasvarojen väärinkäytön ja liiallisen FTT-tokeniin luottamisen seurauksena.
- Terra-ekosysteemin romahdus epäonnistuneen stablecoin-kokeilun seurauksena.
- Maailman merkittävimpien rahoitusmaailman toimijoiden mukaantulo kryptovaluuttamarkkinoille hintojen alamäestä huolimatta. Esimerkkeinä voidaan mainita BlackRock, BNY Mellon ja Fidelity Investments.
- Ethereumin onnistunut merge loi pohjan tuleville Ethereumin päivityksille, joilla pyritään parantamaan esimerkiksi verkon skaalautuvuutta.
Ville Viitaharju Kryptovaluutta-asiantuntija