Tässä kuukausikatsauksessa tarkastellaan tammikuun tärkeimpiä kryptovaluutta-aiheisia uutisia. Tammikuun tärkeimmät kryptovaluuttauutiset liittyivät Donald Trumpin ja Yhdysvaltain uuden hallinnon kryptovaluuttatoimiin, yhdysvaltalaisvarainhoitajien kryptovaluuttoihin liittyvään toimintaan, MicroStrategyn bitcoin-omistusten kasvattamiseen ja pankkien edistysaskeliin Euroopassa.
Last updated: 05.02.2025 15:00Tammikuu kryptovaluuttamarkkinoilla
Tammikuu oli kryptovaluuttojen osalta hyvin mielenkiintoista aikaa, sillä Bitcoin nousi tammikuussa uuteen hintaennätykseen, minkä lisäksi kryptovaluuttojen hintakehityksessä oli varsin merkittäviä eroavaisuuksia. Parhaiten Northcrypton tarjoamista kryptovaluutoista tammikuussa menestyivät Chainlink, Litecoin ja Solana, joiden hinnat nousivat noin 25, 24 ja 20 prosenttia. Bitcoinin ja Aaveen hinnat kohosivat noin yhdeksän ja seitsemän prosenttia, kun taas Dogecoinin hinta oli noin kolmen prosentin nousussa. Ethereumin hinta oli tammikuun lopussa noin prosentin alempana kuin kuukauden alussa, kun taas Polygonin ja ApeCoinin hinnat olivat noin 10 ja 18 prosentin laskussa.
Kryptovaluuttauutisia Yhdysvalloista
Yhdysvallat olivat kryptovaluuttamaailman huomion keskipisteenä etenkin koko tammikuun jälkimmäisen puoliskon ajan. Yhdysvaltain uuden presidentin, Donald Trumpin, ja hänen hallintonsa toimet olivat myös todennäköisesti tammikuussa eniten kryptovaluuttamarkkinan hintaliikkeisiin vaikuttanut kokonaisuus.
Donald Trumpin ja Yhdysvaltain uuden hallinnon kryptovaluuttatoimet
Yhdysvaltain presidentin 20. tammikuuta tapahtuneita virkaanastujaisia odottanut Donald Trump julkaisi Suomen aikaa varhain tammikuun 18. päivä Official Trump (TRUMP) -meemikolikon Solanan verkossa. Trumpin meemikolikon markkina-arvo nousi hyvin nopeasti miljardeihin euroihin ja tätä myötä meemikolikko sai huomiota laajasti perinteisiä uutismedioita myöten. Trumpin perheestä julkaistiin myös toinen nopeasti miljardien eurojen markkina-arvoon kohonnut meemikolikko. Yhdysvaltain ensimmäiseksi naiseksi tammikuussa noussut Melania Trump julkaisi nimittäin alle kaksi vuorokautta Official Trump -meemikolikon jälkeen oman Melania Meme (MELANIA) -meemikolikon.
Presidentti Trumpiin liittyen ilmestyi myös toinen mielenkiintoinen uutinen, sillä Trumpin tukema kryptovaluuttaprojekti World Liberty Financial (WLFI) osti presidentin virkaanastujaisten kunniaksi useampaa kryptovaluuttaa Ethereumin verkossa. Näihin kuuluivat muun muassa bitcoin (WBTC), Ethereum (ETH), Aave (AAVE) ja Chainlink (LINK). WLFI on ostanut tämän lisäksi useampaan kertaan esimerkiksi Ethereumia. WLFI omistikin tammikuun lopulla esimerkiksi yli 260 miljoonan euron edestä Ethereumia (ETH ja stETH) ja lähes 65 miljoonan euron edestä bitcoinia (WBTC).
Uusi hallinto ryhtyi myös heti toimiin kryptovaluuttoihin liittyvän lainsäädännön suhteen. Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova SEC kumosi nimittäin kyseenalaisen SAB 121 -säännön, jonka mukaan rahoitusalan toimijoiden, kuten pankkien, tuli kirjata hallussaan olevat asiakkaiden kryptovaluutat taseeseensa velaksi. Säännön kumoamisen jälkeen pankkien ja muiden rahoitusalan toimijoiden on merkittävästi helpompaa pitää hallussaan kryptovaluuttoja.
Presidentti Trump toteutti myös ensimmäisinä päivinä presidenttinään lupauksen, joka herätti suurta iloa etenkin Bitcoin-yhteisössä. Presidentti nimittäin armahti elinkautista vankeustuomiota istuvan Ross Ulbrichin. Yli kymmenen vuotta vankeudessa ollut Ulbrich oli saanut vankeustuomion, koska hän perusti vuonna 2011 Silk Road -nimisen internet-kauppapaikan, jossa oli mahdollista käydä kauppaa anonyymisti ja käyttää maksuvälineenä bitcoinia. Ulbrichin tuomio on saanut vuosien aikana laajasti kritiikkiä ankaruutensa vuoksi ja myös Trump kritisoi voimakkain sanoin armahduksessaan Ulbrichin tuominneita henkilöitä.
Yhdysvaltalaisvarainhoitajien kryptovaluuttoihin liittyvä toiminta
Maailman kolmanneksi suurin varainhoitaja Fidelity Investments julkaisi tammikuun alkupuolella kryptovaluuttojen vuotta 2025 käsittelevän raportin. Raportissa käydään läpi kryptovaluuttamarkkinan useita eri osa-alueita Bitcoin ETF:istä Ethereumin skaalautuvuusratkaisuihin. Raportin luultavasti mielenkiintoisin yksittäinen ennustus on, että yhä useampien valtiollisten toimijoiden uskotaan kasvattavan tänä vuonna strategisia bitcoin-omistuksia. Raportin yhteenvedossa yhdysvaltalaisvarainhoitajalta esitetään puolestaan näkemys, jonka mukaan nyt ollaan kryptovaluuttojen uuden aikakauden kynnyksellä, joka voi kestää vuosia tai vuosikymmeniä. Tänä aikakautena Fidelity uskoo kryptovaluuttojen levittäytyvän useille eri sektoreille.
Fidelityn lisäksi kryptovaluutat olivat esillä myös maailman suurimpaan varainhoitajaan, eli BlackRockiin, liittyen. Yhdysvaltalaisvarainhoitajan toimitusjohtaja Larry Fink kommentoi Bitcoinia Bloombergin haastattelussa. Fink käsitteli Bitcoinia kansainvälisenä turvasatamana erityyppisiä riskejä vastaan ja kertoi luottavansa vahvasti Bitcoiniin tällaisessa roolissa. Lisäksi Fink nosti haastattelussa esiin mahdollisuuden, että valtiolliset sijoitusyhtiöt sijoittaisivat 2–5 prosenttia varoista bitcoiniin, jolloin Bitcoinin hinta voisi nousta Finkin mukaan 500 000–700 000 dollariin.
MicroStrategy kasvatti bitcoin-omistuksiaan useammalla ostolla
Yhdysvaltalaisyhtiö MicroStrategy oli jo tuttuun tapaan tammikuussa esillä useampaan bitcoin-ostoon liittyen. MicroStrategy ilmoitti nimittäin tammikuussa neljä kertaa tehneensä bitcoin-oston. Yhteensä MicroStrategy osti tammikuussa noin 24 700 bitcoinia ja maksoi näistä hieman alle 2,5 miljardia euroa. Tammikuun ostoilla yhtiön bitcoin-omistukset kasvoivat jo noin 471 100 bitcoiniin, joiden arvo oli kuun lopulla noin 46,5 miljardia euroa. MicroStrategyn aloitti bitcoin-ostot alun perin vuoden 2020 syksyllä ja yhtiön ostojen keskihinta on viimeisimpien ostojen jälkeen hieman yli 62 000 euroa.
Pankkien edistysaskeleet Euroopassa
Tammikuun puolessa välissä selvisi, että Italian suurin pankki Intesa Sanpaolo osti bitcoinia. Kyseessä oli 11 bitcoinin osto noin miljoonalla eurolla, jota pankin toimitusjohtaja Carlo Messina kuvaili testiksi. Kyseessä ei ollut italialaispankin ensimmäinen toimi kryptovaluuttamarkkinoilla, sillä Intesa Sanpaolo perusti vuonna 2023 oman kryptovaluuttojen kaupankäyntiin liittyvän osaston. Intesa Sanpaolon pankkiryhmittymällä on yli 13,5 miljoonaa asiakasta ja sen markkina-arvo on noin 75 miljardia euroa.
Italian lisäksi Euroopasta ilmestyi erittäin mielenkiintoisia uutisia Tšekistä. Tšekin keskuspankki CNB:n johtaja (governor) Aleš Michl puhui nimittäin tammikuun lopulla bitcoinin lisäämisestä keskuspankin sijoitusportfolioon. Vapaasti suomennettuna Michl sanoi, että hänen tavoitteenaan on hajauttaa portfoliota, ja jos bitcoin on hyvä tähän tarkoitukseen, keskuspankin tulisi hankkia sitä. Michlin ehdotuksen seurauksena CNB:n johtokunta (board) aikoo analysoida vaihtoehtoja sijoittaa uusiin omaisuusluokkiin.
Yhteenveto
Yhdysvallat oli varsin odotetusti kryptovaluuttamaailman huomion keskipisteenä tammikuussa kryptovaluuttamyönteisen presidentin ja hallinnon astuttua valtaan. Edessä on kryptovaluuttojen ja niiden lainsäädännöllisen aseman kannalta todennäköisesti positiiviset ja mielenkiintoiset neljä vuotta. Presidentti Trump ja Yhdysvaltain uusi hallinto on hyvin myönteinen esimerkiksi DeFi:n suhteen, mistä osoituksena ovat muun muassa Trumpin Solanan verkossa julkaisema meemikolikko sekä WLFI-kryptovaluuttaprojektin tekemät kryptovaluuttaostot Ethereumin verkossa. Lähitulevaisuus näyttääkin siis Yhdysvaltain suhteen valoisalta esimerkiksi älysopimusalustojen, kuten Ethereumin ja Solanan, sekä DeFi-kryptovaluuttojen, kuten Aaveen ja Chainlinkin, kannalta.
Uutta hallintoa voidaan pitää myös Bitcoiniin positiivisesti suhtautuvana, ja esillä on ollut viime aikoina esimerkiksi mahdollinen Yhdysvaltain strateginen Bitcoin-reservi. Tämä tarkoittaisi, että Yhdysvallat ottaisi Bitcoinin osaksi valtiollisia omistuksia sekä tekisi mahdollisesti bitcoin-ostoja. Etenkin jos jälkimmäinen näistä toteutuisi, Bitcoinin asema hyppäisi kertaheitolla maailmanlaajuisesti erittäin merkittävästi eteenpäin. Kryptovaluuttamyönteinen hallinto kannustaa myös institutionaalisia toimijoita entistä enemmän mukaan kryptovaluuttamarkkinoilla. Voidaankin pitää varsin todennäköisenä, että tulevien vuosien aikana useammat yhdysvaltalaisyritykset alkavat MicroStrategyn tapaan hankkia omia bitcoin-omistuksia.
Kryptovaluuttojen asema otti Yhdysvaltojen lisäksi pieniä edistysaskelia myös Euroopassa. Italialaispankki Intesa Sanpaolon bitcoin-testiosto kuvastaa pankkien lisääntynyttä halua tulla mukaan kryptovaluuttamarkkinoille etenkin Keski- ja Etelä-Euroopassa. Tšekin keskuspankin johtaja Aleš Michlin ehdotus lisätä bitcoin osaksi keskuspankin sijoitusportfoliota oli puolestaan erittäin mielenkiintoinen avaus, joka huomattiin aina Euroopan keskuspankin (EKP) johdossa asti. EKP:n ja Euroopan valtioiden keskuspankkien suhtautuminen Bitcoiniin ja kryptovaluuttoihin on ollut toistaiseksi varsin negatiivista. Onkin siis mielenkiintoista nähdä, lisääkö Tšekissä esitetty ehdotus keskustelua aiheen ympärillä, ja nähdäänkö Euroopassa kryptovaluuttojen kannalta positiivisia toimenpiteitä valtiollisten tahojen toimesta lähivuosien aikana.
Ville Viitaharju Kryptovaluutta-asiantuntija