Tässä kuukausikatsauksessa tarkastellaan toukokuun tärkeimpiä kryptovaluutta-aiheisia uutisia ja syvennytään erityisesti Terran ekosysteemin romahtamiseen, pankkien ottamiin edistysaskeliin sekä El Salvadorin Bitcoiniin liittyvään toimintaan.
Last updated: 10.02.2023 09:08Toukokuu kryptovaluuttamarkkinoilla
Kryptovaluuttojen hinnat olivat toukokuussa laskusuunnassa. Pienimmällä laskulla kuukaudesta selvisivät Northcrypton tarjoamista kryptovaluutoista Bitcoin ja Aave, joiden hinnat putosivat noin 17 ja 22 prosenttia. Ethereumin, Litecoinin ja Chainlinkin hinnat tippuivat noin 30 prosenttia, kun taas Polygonin hinta päätyi kuukauden lopussa yli 35 prosenttia alemmaksi kuin kuukauden alussa. Stablecoin USDC:n hinta säilyi vakaana yhdessä dollarissa.
Terran romahdus
Toukokuun ja luultavasti koko alkuvuosipuoliskon merkittävin tapahtuma kryptovaluuttamarkkinoilla oli kryptovaluutta Terran ja stablecoin UST:n hintojen romahtaminen. Terran Luna-token kuului vielä toukokuun alussa markkina-arvoltaan kymmenen suurimman kryptovaluutan joukkoon, kun sen hinta oli noin 80 eurossa. Kuukauden lopussa Lunan hinta oli kuitenkin enää vain noin 0,0001 euroa. Stablecoin UST:n hinnan piti puolestaan seurata 1:1 Yhdysvaltojen dollarin hintaa, mutta kuukauden lopussa UST:n hinta oli romahtanut noin 0,03 dollariin. Hintojen romahtaminen alkoi, kun UST alkoi menettää yhden dollarin hintaansa, jolloin myös Lunan hinta alkoi syöksyä alaspäin Lunan ja UST:n välillä olevan yhteyden takia.
UST:n hinnan putoamisen syystä on ollut paljon keskustelua, ja monien mielestä kyseessä oli tarkoin suunniteltu ja ajoitettu taloudellinen hyökkäys. Lunan ja UST:n hintojen romahtaminen oli myös todennäköisesti suurin tekijä koko kryptovaluuttamarkkinan laskun taustalla. Markkinan laskuun oli vaikuttamassa esimerkiksi Terran taustalla toimiva Luna Foundation Guard, joka myi romahduksen alettua noin 80 000 bitcoinia UST:ksi yrittäessään palauttaa UST:n hintaa takaisin yhteen dollariin.
Terran kehittäjät päättivät julkaista kuukauden lopussa Terra 2.0 -version ja uuden Luna-tokenin. Uusi token kantaa nimeä Terra (LUNA), kun taas vanhan tokenin nimi muuttui Terra Luna Classiciksi (LUNC).
Pankkien edistysaskeleet kryptovaluuttamarkkinoilla
Toukokuun aikana saatiin positiivisia uutisia useiden pankkien ottamiin edistysaskeliin kryptovaluuttamarkkinoilla. Yhdysvaltojen suurin pankki, JPMorgan, kertoi kryptovaluuttojen syrjäyttäneen kiinteistöt pankin ensisijaisena vaihtoehtoisena omaisuusluokkana. Tämän lisäksi JPMorgan näkee bitcoinin oikean hinnan olevan 38 000 dollaria, joka oli arviohetkellä noin 30 prosenttia bitcoinin hinnan yläpuolella. Tämän lisäksi toinen yhdysvaltalainen suurpankki, Goldman Sachs, toteutti ensimmäisen bitcoinilla taatun lainan yhdysvaltalaisen kryptovaluuttapörssi Coinbasen kanssa. Coinbase antoi Goldman Sachsille vakuudeksi bitcoinia ja sai tätä vastaan lainaa Yhdysvaltain dollareina.
Pankkiin liittyviä kryptovaluuttauutisia ilmestyi myös Euroopasta, kun sveitsiläispankki Julius Baerin toimitusjohtaja Phillipp Rickenbacher kertoi, että pankki aikoo alkaa tarjota kryptovaluuttatuotteita ja -palveluita varakkaimmille asiakkailleen. Rickenbacher puhui tässä yhteydessä myös kryptovaluuttojen tulevaisuuden potentiaalista sekä DeFi:n mahdollisuuksista vaikuttaa perinteiseen pankkijärjestelmään. Julius Baer on 132 vuotta vanha sveitsiläispankki, joka hallinnoi lähes 500 miljardin euron varoja.
Myös Japanista saatiin positiivisia kryptovaluuttauutisia, kun kaksi maan suurimpiin pankkeihin kuuluvaa pankkia kertoivat kryptovaluuttoihin liittyvistä edistysaskelista. Sijoituspankki Nomura ilmoitti aloittavansa Chicago Mercantile Exchange -johdannaispörssin Bitcoin-futuurien ja -optioiden tarjoamisen yhteistyössä kryptovaluuttojen kaupankäyntiin erikoistuneen Cumberland DRW:n kanssa. Pian tämän jälkeen Nomura ilmoitti perustavansa tytäryhtiön, joka tuo kryptovaluutat, NFT:t ja DeFi:n mahdollisuudet institutionaalisten asiakkaiden saataville. Myös toinen suuri japanilaispankki, Sumitomo Mitsui Trust, on perustamassa uuden kryptovaluuttoihin keskittyvän yhtiön yhteistyössä japanilaisen kryptovaluuttapörssi Bitbankin kanssa. Yhtiön tarkoituksena on tarjota kryptovaluuttojen säilytyspalveluita yrityksille sekä suurille sijoittajille.
Brasilian suurin digitaalinen pankki, Nubank, ilmoitti alkavansa tarjota mahdollisuutta kaupankäyntiin Bitcoinilla ja Ethereumilla. Tämän lisäksi pankin emoyhtiö, Nu Holdings, ilmoitti yhden prosentin käteisvarojen allokoinnista bitcoiniin. Nubankilla on Etelä- ja Väli-Amerikassa lähes 55 miljoonaa asiakasta.
El Salvadorin Bitcoiniin liittyvä tapahtuma ja bitcoin-osto
Bitcoinista viime vuonna valtion virallisen valuutan tehnyt El Salvador oli kryptovaluuttauutisten otsikoissa jälleen kerran toukokuussa. El Salvadorissa järjestettiin nimittäin taloudellista sisällyttämistä (engl. financial inclusion) käsittelevä tapahtuma. Tapahtumaan osallistui keskuspankkiireja ja muita taloudellisesti merkittäviä henkilöitä 44 eri maasta, kuten Egyptistä, Keniasta ja Paraguaysta. Kaikille avoimena ja tasa-arvoisena talousjärjestelmänä Bitcoin oli erittäin olennainen osa tapahtumaa. Tapahtumaan osallistuneille pidettiin muun muassa esityksiä Bitcoiniin liittyen sekä opastettiin Bitcoinin käyttämistä maksuvälineenä hyödyntäen Lightning Networkia.
Tapahtuman lisäksi El Salvador osti toukokuussa lisää bitcoinia sen hinnan pudottua. Presidentti Nayib Bukele ilmoitti 500 bitcoinin ostosta noin 15 miljoonalla eurolla. El Salvador omistaa viimeisimmän ostonsa jälkeen noin 2 300 bitcoinia.
Yhteenveto
Toukokuun merkittävimmät kryptovaluuttauutiset liittyivät Terran ekosysteemin romahtamiseen, pankkien ottamiin edistysaskeliin sekä El Salvadorin Bitcoiniin liittyvään toimintaan. Terran ekosysteemin romahduksen voidaan nähdä aiheutuneen epäonnistuneesta stablecoin-kokeilusta, jossa edettiin liian nopeasti ja jätettiin mahdollisten riskien huomioiminen liian pieneen osaan. On myös hyvä tiedostaa, että UST-stablecoin oli tyypiltään algoritminen stablecoin, joka erosi toimintaperiaatteeltaan merkittävästi esimerkiksi USDC:n kaltaisista stablecoineista.
Pankkien ottamat edistysaskeleet eri puolilla maailmaa ovat olleet selkeä trendi tämän ja viime vuoden aikana. Erityisesti maailman suurimmat pankit eivät voi ottaa kryptovaluuttojen ja lohkoketjuteknologian kohdalla riskiä jäädä mahdollisen seuraavan teknologisen megatrendin ulkopuolelle. Suuret yhdysvaltalaispankit ovat olleet tässä suhteessa suunnannäyttäjiä, ja viime aikoina myös useat muut pankit muista suurista maista ovat ottaneet ensiaskeliaan kryptovaluuttamarkkinoilla. Seuraava looginen askel voi olla hyvinkin pankkien mukaantulo Suomen kaltaisista teknologisesti kehittyneistä maista.
El Salvador oli toukokuussa osaltaan edistämässä Bitcoinin tunnettuutta ja käyttöönottoa, kun maa opasti 44 maan edustajia Bitcoinin käyttöön. On hyvin mahdollista, että juuri näiden maiden joukosta löytyy El Salvadorin ja Keski-Afrikan tasavallan jälkeen seuraava Bitcoinista virallisen valuutan tekevä maa.
Ville Viitaharju Kryptovaluutta-asiantuntija