14.11.2024

Merkittävimmät suomalaiset kryptovaluuttahenkilöt

Aave Bitcoin Sijoittaminen
Merkittävimmät suomalaiset kryptovaluuttahenkilöt

Tiesitkö, että Suomesta on tullut useita tunnettuja kryptovaluuttamaailman henkilöitä? Näiden joukossa on muun muassa Bitcoinin perustaja Satoshi Nakamotoa avustanut Bitcoin-kehittäjä, yli 16 miljardin euron arvoisia kryptovaluuttoja hallinnoivan vertaislainapalvelun luoja sekä parhaimmillaan lähes 10 miljoonan henkilön käyttämän bitcoinin kauppapaikan perustaja.

              
Merkittävimmät kryptovaluuttahenkilöt

Maailmalla on useita tunnettuja kryptovaluuttahenkilöitä, kuten Bitcoinin perustaja Satoshi Nakamoto ja Ethereumin perustaja Vitalik Buterin. Nämä ja viisi muuta henkilöä on esitelty noin vuosi sitten julkaisemassamme blogitekstissä Merkittävimmät henkilöt kryptovaluuttamaailmassa. Tässä blogitekstissä tutustutaan puolestaan kolmeen merkittävään suomalaiseen kryptovaluuttahenkilöön.

Martti Malmi

Martti Malmi on tunnetuin suomalainen Bitcoiniin liittyvä henkilö, sillä hän toimi Bitcoin-kehittäjänä Bitcoinin alkuvuosina. Malmi aloitti ohjelmoinnin jo 12-vuotiaana. Tämän jälkeen hän opiskeli tietotekniikkaa yliopistossa. Bitcoin aloitti toiminnan vuoden 2009 tammikuussa ja pian tämän jälkeen saman vuoden toukokuussa Malmi tutustui Bitcoiniin. Malmi aloitti tuolloin louhimaan Bitcoinia. Tämän lisäksi Malmi otti yhteyttä Bitcoinin perustaja Satoshi Nakamotoon ja ryhtyi auttamaan Nakamotoa Bitcoiniin liittyvissä asioissa.

Yksi Malmin tunnetuimmista jäljistä Bitcoinin historiaan on historian ensimmäinen Bitcoin-dollari-kauppa. Malmi myi nimittäin vuoden 2009 lokakuussa 5 050 bitcoinia 5,02 dollarilla, joka tarkoittaa noin 0,001 dollarin hintaa yhdelle bitcoinille. Tämän lisäksi Malmi on tehnyt useita asioita Bitcoinin eteen sen alkuvuosina. Hän toimi muun muassa yksinä harvoista Bitcoin-kehittäjistä sen alkuvuosina, lisäten Bitcoiniin liittyvään koodiin muun muassa ominaisuuksia ja korjaten bugeja. Malmi toimi myös tunnetuimman Bitcoin-sivun, eli Bitcoin.orgin, ja tunnetuimman Bitcoin-foorumin, eli BitcoinTalkin, ylläpitäjänä. Hänen kirjoittamansa tekstit näille sivustoille olivat myös yksiä ensimmäisistä Bitcoinin arvoa ja käyttöä perustelevista teksteistä.

Ensimmäisen Bitcoin-kaupan lisäksi Malmi on myös henkilö ensimmäisen Bitcoin-kauppapaikan takana. Hän perusti nimittäin Bitcoinmarket-nimellä tunnetun kauppapaikan vuoden 2010 maaliskuussa. Malmi laittoi Bitcoinmarketiin likviditeetiksi yli 30 000 louhimaansa bitcoinia. Bitcoinmarketilla oli tärkeä rooli bitcoinia omistavien henkilöiden määrän kasvussa Bitcoinin ensimmäisten vuosien aikana.

Malmi toteutti vuonna 2011 mahdollisesti historian ensimmäisen asunnon oston bitcoinin myymisestä saatujen varojen avulla. Malmin omien sanojen mukaan hän myi nimittäin tuolloin yli 10 000 bitcoinia noin 15–30 dollarin hinnalla ja osti myynneistä saaduilla varoilla Helsingin lähistöltä yksiön. Malmin mukaan tämä oli iso asia tuolloin 22-vuotiaalle, jolla ei ollut ollut koskaan paljon rahaa. Toisaalta kyseessä on jälkeenpäin ajateltuna tavallaan todennäköisesti maailman kallein yksiö, sillä 10 000 bitcoinilla olisi saanut tämän blogitekstin julkaisuhetkellä yli 850 miljoonaa euroa. Malmi on kertonut viime vuosina omistavansa edelleen kuitenkin jonkin verran bitcoinia.

Malmi lopetti aktiivisen Bitcoiniin liittyvän toiminnan vuonna 2012. Malmin mukaan ilmapiiri Bitcoinin ympärillä ei ollut tuolloin yhtä innostava ja jännittävä kuin aivan alkuaikoina, jolloin Bitcoinin potentiaali ei ollut vielä ollenkaan realisoitunut. Malmi on jatkanut tämän jälkeen toimintaa erityisesti vapautta ja yksityisyyttä tukevien projektien parissa sekä esittänyt satunnaisesti Bitcoiniin liittyviä näkemyksiään.

Jeremias Kangas

Jeremias Kangas on vuonna 2012, eli Bitcoinin alkuvuosina, LocalBitcoins-kaupankäyntipalvelun perustanut henkilö. Kangas oli kiinnostunut bitcoinista jo jonkin verran ennen tätä, sillä eräässä haastattelussa hän kertoi ostaneensa bitcoinia sen hinnan ollessa noin 1 dollarin, joka tarkoittaa ajallisesti vuoden 2011 alkua. Hän kuuluu siis varmasti ensimmäisiin suomalaisiin Bitcoiniin tutustuneisiin ja sitä ostaneisiin henkilöihin.

Kangaksen perustama LocalBitcoins oli niin sanottu peer-to-peer-kauppapaikka, jossa oli mahdollista ostaa ja myydä bitcoinia käytännössä suoraan toisen henkilön kanssa. Kauppapaikka toi siis yhteen bitcoinin ostajat ja myyjät. LocalBitcoins-palvelussa kaupankäynti perustui escrow-tileihin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kun ostaja ja myyjä sopivat kaupasta, jossa myydään bitcoinia esimerkiksi euroiksi, myytävä määrä bitcoinia lukitaan escrow-tilille. Tämän jälkeen ostaja lähettää eurot myyjälle ja kun myyjä vahvistaa vastaanottaneensa eurot, vapautuvat bitcoinit escrow-tililtä nostettavaksi ostajalle. LocalBitcoins keräsi vertaiskauppapaikkana asiakkaikseen etenkin yksityisyydestään kiinnostuneita bitcoin-sijoittajia.

LocalBitcoins kasvoi vuosien saatossa suosituksi kauppapaikaksi etenkin Suomen ulkopuolella ja 2020-luvulle tultaessa se oli maailmanlaajuisesti tunnettu kauppapaikka bitcoin-sijoittajien keskuudessa. Vuonna 2023 LocalBitcoinsilla oli noin 8 miljoonaa asiakasta yli 190 maasta. LocalBitcoins joutui lopettamaan toimintansa vuoden 2023 alussa ja perusteli päätöstä tuolloisella "kryptotalvella", jonka aikana heidän kaupankäyntivolyyminsa ja markkinaosuutensa olivat laskeneet. Vaikka LocalBitcoinsin toiminta on päättynyt, toi Kangaksen perustama kauppapaikka todennäköisesti miljoonia ihmisiä Bitcoinin ja kryptovaluuttojen pariin.

Stani Kulechov

Stani Kulechov on kryptovaluuttaekosysteemin suurimman vertaislainapalvelu Aaveen suomalainen perustaja. Kulechov aloitti ohjelmoinnin jo lapsena ja yliopistossa opiskellessaan hän tutustui Ethereumiin. Ethereumissa Kulechov kiinnostui erityisesti älysopimuksista, sillä sopimukset olivat keskeinen osa myös hänen opiskelemaansa alaa eli oikeustieteitä. Älysopimuksella tarkoitetaan sopimusta, joka toteuttaa itsensä automaattisesti, kun ennalta määritetyt ehdot täyttyvät.

Ethereumiin ja älysopimuksiin tutustuessa Kulechov ajatteli, että jos käyttäjät voivat käydä kauppaa lohkoketjussa, heidän pitäisi pystyä suorittamaan muitakin toimenpiteitä, kuten lainaamaan varoja vakuutta vastaan. Näin Kulechoville syntyi idea ETHLend-nimisestä palvelusta, joka julkaistiin vuonna 2017. ETHLend oli ensimmäisiä DeFI-palveluita ja näin ollen sen merkitys koko DeFi-sektorille on ollut huomattava. ETHLend oli palvelu, joka mahdollisti Ethereumin ether-tokenin lainaamisen ilman tarvetta luottaa kolmansiin osapuoliin. ETHLend uudelleen brändättiin vuonna 2018 Aaveeksi, jolla nimellä se myös siis nykyään tunnetaan. Aave on kasvanut koko kryptovaluuttamarkkinan suosituimmaksi lainapalveluksi, jossa oli blogitekstin julkaisuhetkellä yli 16 miljardin euron edestä varoja. Kulechov ja muu Aaveen takana oleva tiimi on kehittänyt Aavetta jatkuvasti, ja vuoden 2024 lopulla kehityksessä on Aaveen neljäs, Aave v4, versio.

Kulechov tunnetaan Aaveen lisäksi myös Lens Protocol -nimisen sosiaalisen median palvelun kehittämisestä. Lens on Polygonin alustalla sijaitseva sosiaalisen median palvelu, joka on luotu Web3:n periaatteiden mukaisesti. Näin ollen Lensin profiilit ja sisältö ovat täysin käyttäjien hallinnassa ja omistuksessa. Lens on siis Aaveen tavoin linjassa Kulechovin vision kanssa, jossa palveluja tuodaan lohkoketjuun hajautetusti hallittavaksi.

Yhteenveto

Tässä blogitekstissä esiteltiin kolme merkittävää suomalaista kryptovaluuttahenkilöä, joista jokainen on jättänyt omanlaisensa jäljen kryptovaluuttojen historiaan. Martti Malmi ja Jeremias Kangas tutustuivat Bitcoiniin jo sen alkuvuosina ja ovat tehneet asioita, jotka ovat vaikuttaneet positiivisesti Bitcoinin tunnettuuteen ja suosioon Bitcoinin matkalla maailmanlaajuisesti tunnetuksi sijoituskohteeksi. Stani Kulechovilla on ollut puolestaan merkittävä rooli DeFi:n nousussa kenties kryptovaluuttojen merkittävimmäksi kokonaisuudeksi.

Ville Viitaharju Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 14.11.2024 15:00