04.02.2022

Tammikuun kuukausikatsaus

Bitcoin
Tammikuun kuukausikatsaus

Tässä kuukausikatsauksessa tarkastellaan tammikuun tärkeimpiä kryptovaluutta-aiheisia uutisia ja syvennytään erityisesti useisiin maihin liittyviin kryptovaluuttauutisiin.

              
Tammikuu kryptovaluuttamarkkinoilla

Vuosi alkoi kryptovaluuttamarkkinoiden hintaliikkeiden osalta varsin negatiivisesti, sillä oikeastaan koko kryptovaluuttamarkkina laski tammikuun aikana. Pienimmällä pudotuksella tammikuusta selvisivät Northcrypton tarjoamista kryptovaluutoista Chainlink ja Bitcoin, joiden hinnat päätyivät kuukauden lopussa noin 10 ja 15 prosenttia alemmaksi kuin kuukauden alussa. Litecoinin ja Ethereumin hinnat tipahtivat tammikuussa puolestaan noin 25 prosenttia, kun taas Aaveen hinta romahti lähes 40 prosenttia.

Kryptovaluuttojen hintojen laskun taustalla vaikutti tammikuussa useampi tekijä. Luultavasti merkittävin näistä oli kuitenkin tieto Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin suunnitelmista harjoittaa lähitulevaisuudessa tiukempaa rahapolitiikkaa. Tällä viitataan muun muassa kuluvalle vuodelle ennakoituja useampia ohjauskoron nostoja. Ohjauskorolla tarkoitetaan korkoa, jolla keskuspankki lainaa rahaa pankeille.

Venäjän ja Yhdysvaltojen kryptovaluuttauutiset

Venäjältä saatiin useampia kryptovaluuttoihin liittyviä kommentteja tammikuussa. Ensin Venäjän keskuspankki ehdotti kryptovaluuttojen käytön ja louhinnan kieltämistä maassa. Keskuspankin mukaan kryptovaluutat uhkaavat taloudellista vakautta, kansalaisten hyvinvointia sekä rahapoliittista itsemääräämisoikeutta. Pian keskuspankin kommentin jälkeen Venäjän valtiovarainministeriön rahapolitiikan osastonjohtaja Ivan Chebeskov sanoi kuitenkin vastustavansa keskuspankin ehdotusta ja kertoi, että maan tulisi luoda sääntelyä kryptovaluutoille eikä kieltää niitä. Chebeskovin lisäksi myös presidentti Vladimir Putin kommentoi keskuspankin ehdotusta. Putin ei ollut myöskään keskuspankin kryptovaluuttojen kieltoehdotuksen puolella ja toi esille, että Venäjällä on maana tiettyjä kilpailuetuja kryptovaluuttojen louhinnassa. Näillä kilpailueduilla hän viittasi esimerkiksi ylijäämäsähköön ja hyvin koulutettuihin henkilöihin.

Yhdysvalloista tuli tammikuun aikana puolestaan uutisia useiden osavaltioiden kryptovaluuttasuunnitelmiin liittyen. Maan lounaisosassa sijaitsevasta Arizonan osavaltiosta saatiin tammikuussa hyvin mielenkiintoisia ja ennalta-arvaamattomia uutisia. Arizonan senaatin jäsen Wendy Rodgers teki esityksen, joka tekisi Bitcoinista virallisen valuutan osavaltiossa. Vaikka lakiesitys ei todennäköisesti tulekaan päätymään laiksi on se silti merkittävä toimenpide, joka saa Yhdysvalloissa paljon huomiota ja keskustelua aikaan.

Puolestaan Yhdysvaltojen taloudellisesti toiseksi suurimmassa osavaltiossa, eli Texasissa, kommentoitiin aktiivisesti kryptovaluuttoja ja erityisesti Bitcoinia tulevien Texasin kuvernöörivaalien alla. Ehdokas Don Huffines puhui erittäin positiiviseen sävyyn Bitcoinista ja kryptovaluutoista sekä kertoi, että hän tekee Bitcoinista virallisen valuutan osavaltiossa, mikäli pääsee kuvernöörin virkaan. Myös Texasin nykyinen kuvernööri Greg Abbot kommentoi Bitcoinia ja erityisesti sen louhintaa. Hän kertoi uskovansa, että Bitcoin-louhinta luo työpaikkoja ja verotuloja sekä vakauttaa Texasin ajoittain ongelmissa olevaa sähköverkkoa, koska se toimii kannustimena rakentaa lisää energiainfrastruktuuria. Myös kolmas kuvernööriehdokas Allen West kommentoi Bitcoinia uskoen sen olevan merkittävin teknologinen edistysaskel internetin keksimisen jälkeen.

Uutisia saatiin myös kolmanteen osavaltioon liittyen, sillä Yhdysvaltojen eteläosassa sijaitsevassa Arkansasissa tarjotaan muuttokannustimena 10 000 dollarin arvosta bitcoinia sinne muuttaville teknologia-ammattilaisille ja yrittäjille. Henkilön pitää olla myös yli 24-vuotias, omata kahden vuoden työkokemus sekä lupa työskentelyyn Yhdysvalloissa.

Kryptovaluuttauutiset muualta maailmalta

Bitcoinista maan virallisen valuutan 2021 tehneestä El Salvadorista kuultiin jälleen kerran positiivisia uutisia bitcoiniin liittyen. Tammikuussa El Salvador kertoi, että se aikoo tarjota matalakorkoisia Bitcoin-vakuudellisia lainoja maan mikro- ja pienyrityksille. El Salvadorista saatiin kuulla myös, että maan kehittämä Bitcoin-lompakko Chivo on saavuttanut yli 4 miljoonaa käyttäjää. Tämä tarkoittaa myös sitä, että noin 70 prosenttia aiemmin pankkipalveluita käyttämättömistä el salvadorilaisista on alkanut käyttämään Chivoa.

Myös Etelä-Amerikasta saatiin positiivisia kryptovaluuttauutisia, kun maailman suurimpiin talouksiin kuuluvan Brasilian pääkaupunki Rio de Janeiro kertoi kaupungin Bitcoiniin liittyvistä toimenpiteistä. Pääkaupunki ilmoitti, että se aikoo sijoittaa prosentin kaupungin varoista bitcoiniin. Tämän lisäksi kaupunki aikoo mahdollistaa verojen maksamisen bitcoinilla sekä tarjota kymmenen prosentin alennuksen veroista bitcoinilla maksettaessa.

Myöskin Lähi-Idässä nähtiin edistystä kryptovaluuttojen suhteen, kun Iranin keskuspankki ja kauppa- sekä teollisuusministeri kertoivat päässeensä yhteisymmärrykseen kryptovaluuttojen käyttämisestä kansainvälisessä kaupassa. Pian iranilaiset yritykset ja muut taloudelliset toimijat voivat siis käyttää kryptovaluuttoja maksuvälineenä käydessään kauppaa ulkomaalaisten toimijoiden kanssa.

Yhteenveto

Tammikuussa ilmestyi poikkeuksellisen paljon kryptovaluuttauutisia eri maihin, osavaltioihin ja kaupunkeihin liittyen. Yhdysvalloissa nähtiin kryptovaluuttoihin liittyvää kilpailua jo vuonna 2021, kun esimerkiksi Miami otti edistysaskelia kryptovaluuttojen suhteen ja useiden kaupunkien pormestarit ilmoittivat ottavansa palkkansa bitcoineina. Myös nyt vuoden 2022 alussa oli havaittavissa samantyyppistä kilpailua, kun eri puolilta Yhdysvaltoja saatiin useita positiivisia ja rohkeita kommentteja sekä ehdotuksia kryptovaluuttoihin ja erityisesti Bitcoiniin liittyen.

Puolestaan Venäjällä kryptovaluuttojen lainsäädännöllinen asema on ollut pitkään hyvin epäselvä ja tämä näkyi myös tammikuussa keskuspankin sekä valtiovarainministerin ja presidentin eriävistä mielipiteistä kryptovaluuttojen louhimisen ja käytön kieltämisen suhteen. Vaikuttaa siltä, että presidentti Putin ja monet muut merkittävässä asemassa asioista päättävät henkilöt ovat Venäjällä ymmärtämässä, että riski jättäytyä kryptovaluuttojen ulkopuolelle on liian suuri. Tätä näkemystä kuvastaa hyvin Venäjän entisen presidentin Dmitry Medvedevin tammikuun lopulla antama lausunto: "Kryptovaluuttojen kieltäminen jättäisi Venäjän ulkopuolelle yhdestä tämän hetken nopeimmin kasvavasta digitaalisten markkinoiden kehityksestä, mikä hidastaisi huomattavasti maan innovatiivista kehitystä."

Yhdysvaltojen ja Kiinan lisäksi myös siis Etelä- ja Väli-Amerikassa sekä Lähi-Idässä otettiin tammikuussa positiivisia edistysaskelia kryptovaluuttojen suhteen. Nyt näyttääkin siltä, että Kiinan vuoden 2021 keväällä ja alkukesällä tekemät kryptovaluuttojen louhintaan ja käyttöön liittyvät kiellot eivät olleet alku kryptovaluuttojen kieltämiseen liittyvälle trendille. Käynnissä on ollut Kiinan kielloista lähtien pikemminkin päinvastainen trendi, kun eri puolilla maailmaa on otettu positiivisia edistysaskelia, jotka osoittavat, että useissa maissa ymmärretään kryptovaluuttojen potentiaali sekä kryptovaluuttojen ulkopuolelle jäämiseen liittyvät riskit.

Ville Viitaharju Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 10.02.2023 09:22