05.10.2021

Syyskuun kuukausikatsaus

Bitcoin Rahalähetykset
Syyskuun kuukausikatsaus

Tässä kuukausikatsauksessa tarkastellaan syyskuun tärkeimpiä kryptovaluutta-aiheisia uutisia ja syvennytään erityisesti eri maihin liittyviin kryptovaluuttauutisiin.

              
Syyskuu kryptovaluuttamarkkinoilla

Monien markkina-arvoltaan suurimpien kryptovaluuttojen hinnat laskivat syyskuun aikana. Northcrypton tarjoamista kryptovaluutoista pienimmällä pudotuksella selvisi Bitcoin, jonka hinta putosi hieman yli viisi prosenttia. Litecoinin ja Chainlinkin hinnat päätyivät vähän alle kymmenen prosenttia alemmaksi kuin kuukauden alussa. Ethereumin hinta laski puolestaan yli kymmenen prosenttia, kun taas Aaveen hinta romahti jopa 30 %.

Kryptovaluuttauutisia useista maista

Syyskuussa ilmestyi kryptovaluuttauutisia useaan maahan liittyen. Muun muassa El Salvadorista, Panamasta ja Ukrainasta tuli kryptovaluuttojen kannalta positiivisia uutisia. Negatiivisempia uutisia saatiin puolestaan Kiinasta ja Turkista. Käydään siis seuraavaksi läpi näitä uutisia sekä kryptovaluuttojen sääntelyn trendejä ja mahdollisia tulevaisuudennäkymiä.

Positiivisia uutisia kryptovaluuttojen sääntelyyn ja käyttöönottoon liittyen

El Salvador otti Bitcoinin käyttöön valtion virallisena valuuttana syyskuun alkupuolella. Bitcoin on nyt siis dollarin rinnalla El Salvadorin toinen virallinen valuutta, jonka kaikki kauppiaat hyväksyvät maksutapana. On hyvä kuitenkin huomioida, että kauppiaita ei pakoteta omistamaan Bitcoinia, sillä maksun vastaanottamisen yhteydessä bitcoinit on mahdollista muuttaa dollareiksi. Nyt El Salvadorissa on siis mahdollista maksaa bitcoineilla suurissa maailmanlaajuisissa ketjuissa kuten McDonald’sissa, Pizza Hutissa ja Starbucksissa. Esimerkiksi McDonald’s toteuttaa Bitcoin-maksamisen yhteistyössä kalifornialaisen Bitcoin-maksuja prosessoivan OpenNoden kanssa. Voidaankin pohtia olisiko Bitcoinin hyväksyminen tämän jälkeen maailmanlaajuisesti McDonald’sin ravintoloissa enää kovin haastavaa.

El Salvadorissa pääosa Bitcoin-maksuista tehdään käyttäen valtion julkaisemaa Bitcoin-lompakkosovellus Chivoa. Lompakosta tehtävät siirrot tapahtuvat Bitcoinin päällä toimivassa Lightning Networkissa, jossa Bitcoin-siirrot ovat käytännössä välittömiä ja kuluttomia. Lightning Networkin suosio on tänä vuonna kasvanut huimaa vauhtia ja El Salvador lisää entisestään verkon suosiota. Hieman yli kolme viikkoa julkaisun jälkeen syyskuun lopussa yli 2,7 miljoonaa el salvadorilaista on alkanut käyttämään aktiivisesti Chivoa ja täten myös Lightning Networkia. Tämä tarkoittaa, että El Salvadorissa Bitcoinilla on enemmän käyttäjiä kuin kaikilla pankeilla yhteensä.

Sen lisäksi, että El Salvadorista tuli ensimmäinen maa, joka otti Bitcoinin käyttöön virallisena valuuttana, on se myös ensimmäinen maa, jonka tiedetään ostaneen Bitcoinia. Bitcoinin virallistamisen yhteydessä presidentti Nayib Bukele ilmoitti, että El Salvador oli ostanut 400 bitcoinia. Tämän jälkeen maa on kuitenkin jo kahdesti "ostanut dipin" eli ostanut lisää bitcoinia sen hinnan pudottua. El Salvador omisti syyskuun lopussa 700 bitcoinia, joiden arvo oli tuolloin hieman yli 25 miljoonaa euroa.

Myös toinen Väli-Amerikan maa Panama saattaa olla seuraava, joka tekee samantyyppisiä ratkaisuja kuin El Salvador. Panamassa tehtiin El Salvadorin Bitcoinin virallistamista seuranneena päivänä lakiesitys, jossa kryptovaluutoista tulisi vaihtoehtoinen maksutapa maassa. Jos lakiesitys hyväksyttäisiin, se ei rajoittuisi pelkästään Bitcoiniin vaan sisältäisi myös muita kryptovaluuttoja. Panamalaisten olisi myös mahdollista maksaa esimerkiksi veronsa kryptovaluutoilla.

El Salvadorin kanssa samalla viikolla myös Ukrainassa edettiin positiiviseen suuntaan kryptovaluuttalainsäädännön suhteen. Maassa hyväksyttiin laki, joka sääntelee ja laillistaa kryptovaluutat Ukrainassa. On tärkeää kuitenkin huomioida, että laki ei tee kryptovaluutoista maan virallista maksutapaa, kuten esimerkiksi El Salvadorissa. Laki selvensi kryptovaluuttojen asemaa maassa huomattavasti, sillä aiemmin kryptovaluuttojen omistaminen oli Ukrainassa laillisesti hyvin harmaalla alueelle. Lisäksi Ukrainassa kerrottiin suunnitelmista avata kryptovaluuttamarkkinat yrityksille ja sijoittajille ensi vuonna, mikä tulee parantamaan entisestään kryptovaluuttojen asemaa maassa.

Negatiivisempia kannanottoja ja toimenpiteitä kryptovaluuttoihin liittyen

Viime kuussa nähtiin myös kielteisempiä ulostuloja kryptovaluuttojen suhteen. Turkissa presidentti Recep Tayyip Erdoğanilta kysyttiin mielipidettä kryptovaluutoista ja hän kertoi, että maalla ei ole mitään aikomusta omaksua kryptovaluuttoja. Hän lisäsi, että Turkilla on sota kryptovaluuttoja vastaan, koska maa haluaa liikkua eteenpäin oman valuuttansa eli Turkin liiran kanssa. Turkissa on tällä hetkellä hyvin korkea inflaatio, sillä elokuussa maan vuoden inflaatio oli lähes 20 %. Turkin inflaatio on kohonnut huomattavasti sen jälkeen, kun presidentti Erdoğan antoi maaliskuussa potkut Turkin keskuspankin johtajalle. Kryptovaluuttojen suosio on ollut Turkissa kovassa kasvussa muun muassa juuri korkean inflaation takia. Turkkilaisen kryptovaluuttojen kaupankäyntialusta Paribun toteuttaman kyselyn mukaan kryptovaluuttojen käyttö oli yli kymmenkertaistunut Turkissa vuoden 2020 heinäkuun 0,7 prosentista vuoden 2021 heinäkuun 7,7 prosenttiin.

Loppukuussa kryptovaluuttojen hintoja pudottivat uutiset, joissa kerrottiin Kiinan kieltäneen kaikki kryptovaluuttoihin liittyvät palvelut ja transaktiot. Kiina on yrittänyt kieltää kryptovaluuttoja useaan kertaan jo vuodesta 2013 lähtien. Esimerkiksi tämän vuoden kesäkuussa Kiina kielsi kryptovaluuttojen louhinnan maassa. Sekä Turkin että Kiinan kohdalla on hyvä huomioida, että kumpaakaan maata ei pidetä yleisesti tällä hetkellä kovin demokraattisena tai vapautta ihannoivana. Bitcoin ja kryptovaluutat nähdään todennäköisesti uhkana niiden tuoman vapauden ja hajautetun luonteen vuoksi molemmissa maissa kehitteillä oleville keskitetysti kontrolloiduille ja valvotuille keskuspankkien digivaluutoille. Esimerkiksi Kiinan digitaalisen juanin testivaiheessa osalla juaneista on ollut erääntymispäivä. Erääntymispäivällä pyritään pakon avulla lisäämään kuluttamista, sillä erääntymispäivän jälkeen tämä juan muuttuu arvottomaksi.

Kryptovaluuttojen käyttöönoton ja sääntelyn trendit sekä mahdolliset tulevaisuudennäkymät

Bitcoinin ja kryptovaluuttojen käyttöönotossa on havaittavissa selkeitä trendejä. Etenkin koronapandemian alusta asti harjoitetusta ennennäkemättömästä keskuspankkien rahapolitiikasta kärsivät Etelä- ja Väli-Amerikan maat harkitsevat kryptovaluuttoja vaihtoehtona fiat-valuutoille. Kryptovaluuttojen käyttö on viime aikoina lisääntynyt myös monissa vähemmän kehittyneissä maissa, joissa ihmisillä ei ole mahdollisuutta esimerkiksi pankkitiliin. Lisäksi kryptovaluuttojen suosio on ollut kasvussa monissa korkean inflaation maissa, joissa kryptovaluutat nähdään näitä korkean inflaation valuuttoja parempina arvonsäilyttäjinä. Kryptovaluuttoihin liittyvät kiellot ovat puolestaan keskittyneet autoritäärisiin maihin, joissa pyritään monesti rajoittamaan esimerkiksi yksilönvapauksia, joita kryptovaluutat voivat lisätä.

Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on vielä varsin vähän kryptovaluuttoihin liittyvää sääntelyä. Onkin mielenkiintoista nähdä, millaista kryptovaluuttojen sääntelyä näissä länsimaissa nähdään lähitulevaisuudessa. Erityisesti viimeaikaisten Kiinan kryptovaluuttakieltojen jälkeen tuntuisi loogiselta jos länsimaat pyrkisivät erottautumaan autoritäärisestä Kiinasta kryptovaluuttojen kannalta myönteisen lainsäädännön avulla. Onhan länsimainen yhteiskuntakin alunperin rakennettu myös monien kryptovaluuttojen taustalla olevien arvojen, kuten avoimuuden, läpinäkyvyyden ja vapaan kilpailun mukaisesti.

Ville Viitaharju Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 14.03.2022 13:43