Tässä kuukausikatsauksessa tarkastellaan kesäkuun tärkeimpiä kryptovaluutta-aiheisia uutisia ja syvennytään erityisesti Celsiuksen ja Three Arrows Capitalin ongelmiin, kryptovaluuttojen hyväksymiseen maksutapana ja Ethereumin Mergeen liittyviin tapahtumiin.
Last updated: 10.02.2023 08:56Kesäkuu kryptovaluuttamarkkinoilla
Varsinkin markkina-arvoltaan suurimpien kryptovaluuttojen, eli Bitcoinin ja Ethereumin, hinnat laskivat varsin merkittävästi kesäkuun aikana. Bitcoinin hinta putosi noin 35 prosenttia ja Ethereumin lähes 45 prosenttia. Myös Aaveen hinta oli suuressa laskussa, kun se tippui kuukauden aikana yli 45 prosenttia. Northcrypton tarjoamista kryptovaluutoista Chainlink, Litecoin ja Polygon selvisivät kesäkuusta pienemmällä pudotuksella, sillä näiden kryptovaluuttojen hinnat päätyivät kuukauden lopussa noin 15, 19 ja 25 prosenttia alemmalle tasolle kuin kuukauden alussa. Kryptovaluuttamarkkinan laskuun oli vaikuttamassa yleinen taloudellinen epävarmuus ja kohonnut inflaatio sekä kryptovaluuttojen sisällä esiin nousseet ongelmat.
Celsiuksen ja Three Arrows Capitalin ongelmat
Toukokuisesta Terran ekosysteemin romahduksesta nähtiin kesäkuussa jälkiseurauksia, kun kryptovaluuttojen laina- ja korkopalvelu Celsius sekä kryptovaluuttoihin erikoistunut hedge-rahasto Three Arrows Capital (3AC) joutuivat suuriin ongelmiin. Celsius muun muassa jäädytti kaikkien asiakkaidensa nostot vedoten poikkeuksellisiin markkinaolosuhteisiin. Celsiuksen ongelmat johtuvat epäonnistuneista sijoituksista Terraan ja erilaisiin DeFi-palveluihin. Celsiuksella on noin 1,7 miljoonaa asiakasta eri puolilta maailmaa. Myös ongelmissa olevan 3AC:n lainojen vakuuksia on likvidoitu eli pakkomyyty. Celsiuksen tavoin 3AC koki huomattavia tappioita Terran ekosysteemin romahduksessa. Tämän noin kymmenen miljardin euron varoja hallinneen hedge-rahaston arvioidaan olevan lähellä maksukyvyttömyyttä.
Kryptovaluutat hyväksytään entistä laajemmin maksutapana
Kesäkuussa saatiin uutisia useaan yritykseen liittyen, jotka alkavat hyväksyä kryptovaluutat maksutapana. Sveitsiläiset luksuskellomerkit Hublot ja Breitling ilmoittivat molemmat hyväksyvänsä kryptovaluutat maksutapana yhteistyössä erityisesti Bitcoiniin liittyviin maksuratkaisuihin erikoistuneen BitPayn kanssa. Luksuskellomerkkien lisäksi BitPayn kanssa yhteistyön aloittaa myös espanjalaislentoyhtiö Vueling, joka ilmoitti alkavansa hyväksymään kryptovaluutat maksutapana vuoden 2023 alkupuolella. Molempien kellomerkkien ja Vuelingin hyväksymiin kryptovaluuttoihin kuuluvat muun muassa Bitcoin, Ethereum, Litecoin ja USDC.
Eurooppalaisyritysten lisäksi myös Yhdysvaltojen suurimpiin ravintolaketjuihin kuuluva meksikolaistyylistä ruokaa tarjoava Chipotle ilmoitti hyväksyvänsä kryptovaluutat maksutapana. Chipotle toteuttaa tämän yhteistyössä kryptovaluuttamaksamiseen erikoistuneen Flexan kanssa, jonka kautta on mahdollista maksaa lähes sadalla eri kryptovaluutalla, joihin kuuluvat muun muassa kaikki Northcrypton tarjoamat kryptovaluutat.
Uutisia Ethereumin mergeen liittyen
Ethereum on siirtymässä Proof of Work -algoritmista Proof of Stake -algoritmiin (Merge) todennäköisesti tämän vuoden loppupuolella osana Ethereum 2.0 -päivitystä. Kesäkuun aikana Mergeen liittyen otettiin merkittävä edistysaskel, kun Ethereumin vanhimmassa testiverkossa, eli Ropstenissa, toteutettiin onnistuneesti Merge. Mergen suhteen saatiin kuitenkin kesäkuussa myös hieman negatiivisia uutisia, kun Ethereumin difficulty bomb -päivitystä siirrettiin myöhemmäksi. Difficulty bombilla tarkoitetaan toimenpidettä, jonka tarkoituksena on kannustaa Ethereum-verkon louhijat siirtymään Proof of Work -algoritmista tulevaan Proof of Stake -algoritmiin vaikeuttamalla Proof of Work -louhinta lopulta mahdottomaksi. Päivityksen siirtämistä ei nähty Mergen toteutumisen kannalta positiivisena asiana.
Yhteenveto
Suurimpien kryptovaluuttojen hinnat jatkoivat aiempia kuukausia jyrkempää alamäkeä kesäkuussa. Kryptovaluuttojen hintojen laskuun voi kuitenkin suhtautua monella tavalla. Lähes 130 000 bitcoinia omistava MicroStrategy osti nimittäin kuukauden lopussa noin 480 bitcoinia lisää hieman alle kymmenellä miljoonalla eurolla. Vaikka MicroStrategyn viimeisin osto ei ole yrityksen bitcoin-omistuksiin nähden kovin huomattava, kertoo se MicroStrategyn vahvasta uskosta Bitcoiniin, sillä yrityksen omistamat bitcoinit ovat tällä hetkellä keskimäärin noin 10 000 euroa tappiolla.
Toukokuinen Terran ekosysteemin romahdus aiheutti kesäkuussa kryptovaluuttamarkkinoilla seurauksia, kun Celsius ja 3AC joutuivat pahoihin ongelmiin. Kuun lopulla alkoi liikkua tietoja myös muiden vastaavanlaisten toimijoiden ongelmista. Pidemmällä aikavälillä tällaisten epäterveiden ja liian korkeaa riskiä käyttävien toimijoiden pois putoaminen tulee kuitenkin luultavasti vahvistamaan ja tervehdyttämään kryptovaluuttaekosysteemiä. Kryptovaluuttojen hyväksyminen maksutapana on puolestaan näyttänyt tänä vuonna kiihtymisen merkkejä, mistä osoituksena on neljän yrityksen kesäkuiset ilmoitukset sekä aiemmin tänä vuonna tulleet uutiset Bitcoin Lightning Networkin käyttömahdollisuuksien kasvusta. Ethereumin tärkeintä askelta kohti Ethereum 2.0:a, eli Mergeä, on odotettu jo varsin pitkään. Kesäkuussa Mergeen liittyen saatiin sekä positiivisia että negatiivisia uutisia. Onkin mielenkiintoista nähdä, tuleeko Merge tapahtumaan onnistuneesti loppuvuoden aikana kuten monet tällä hetkellä uskovat.
Ville Viitaharju Kryptovaluutta-asiantuntija