Tässä kuukausikatsauksessa syvennytään tarkemmin kryptovaluuttamaailman merkittävimpiin tapahtumiin kesäkuussa.
Last updated: 14.03.2022 13:52Kesäkuu kryptovaluuttamarkkinoilla
Kesäkuu oli kryptovaluuttojen osalta punainen eli lähes kaikkien kryptovaluuttojen hinnat laskivat kuun aikana. Bitcoinin hinta putosi noin 5 %, kun taas Ethereumin noin 15 %. Litecoinin, Aaveen ja Chainlinkin hinnat vajosivat vielä kahta suurimpaa kryptovaluuttaa enemmän. Kesäkuun aikana altcoineihin, eli muihin kuin Bitcoiniin liittyen, ei tullut kovin merkittäviä uutisia, jotka olisivat esimerkiksi Suomen mediassa ylittäneet uutiskynnyksen. Bitcoinista tuli kesäkuun aikana muutama varsin merkittävä uutinen, joista kahta käsitellään tässä kuukausikatsauksessa. Bitcoin ja kryptovaluutat ottivat merkittävän askeleen eteenpäin, kun El Salvador otti ensimmäisenä maana Bitcoinin käyttöön virallisena valuuttana. Toisaalta koko kryptovaluuttamarkkinan alamäkeen oli osaltaan vaikuttamassa Kiinan asettamat rajoitukset ja kiellot, jotka koskivat Bitcoinia ja erityisesti sen louhintaa.
El Salvador otti Bitcoinin käyttöön virallisena valuuttana
El Salvadorin presidentti Nayib Bukele ilmoitti kesäkuun alussa järjestetyssä Bitcoin konferenssissa, että El Salvador ottaa ensimmäisenä maana Bitcoinin käyttöön virallisena valuuttana. Julkistus sai varsin paljon mediahuomiota ja asioiden etenemistä seurataan etenkin kryptovaluuttayhteisössä edelleen tarkasti. Pian El Salvadorin julkistuksen jälkeen nähtiin yhteisöpalvelu Twitterissä mielenkiintoinen trendi, kun lähes kymmenen Väli- ja Etelä-Amerikan maan poliitikot vaihtoivat itselleen Bitcoin-aiheisen profiilikuvan. On siis mahdollista, että El Salvadorin esimerkkiä seuraavat lähitulevaisuudessa myös jotkin muut Väli- ja Etelä-Amerikan maat.
El Salvador on Väli-Amerikassa sijaitseva noin 6,5 miljoonan asukkaan maa. Noin 70 %:lla maan väestöstä ei ole pankkitiliä ja Bitcoinin toivotaan parantavan kansalaisten taloudellista asemaa. Bitcoinin avulla jokainen älypuhelimen omistava voi hankkia Bitcoin-lompakon, joka mahdollistaa säästämisen ja maksamisen. Kesäkuun lopussa El Salvadorissa julkaistiin maan oma kryptovaluuttasovellus Chivo. Sovelluksen julkaisun yhteydessä kerrottiin, että jokainen sovelluksen lataava ja sinne rekisteröityvä aikuinen el-salvadorilainen saa valtiolta 30 dollarin arvosta Bitcoinia. Valtion jakama Bitcoin eroaa merkittävästi esimerkiksi Yhdysvalloissa monille kansalaisille jaetuista 1 400 dollarin shekeistä. Yhdysvalloissa keskuspankki Fed "printtasi" nämä dollarit tyhjästä, kun taas El Salvador ostaa bitcoinit vapailta markkinoilta, koska Bitcoinia ei voi luoda lisää kenenkään päätöksellä.
Louhiminen esillä uutisissa
Bitcoinin louhiminen oli kesäkuussa paljon kryptovaluutta-aiheisissa uutisissa esillä ollut aihe. El Salvadorista kantautui aiheeseen liittyen uutisia, kun maan presidentti kertoi, että he aikovat käyttää Bitcoinin louhimiseen energiaa, joka saadaan tulivuorista. Tämä energia on täysin puhdasta ja uusiutuvaa eikä myöskään aiheuta saasteita. Myös Kiina on ollut esillä Bitcoinin louhintaan liittyen, mutta hyvin erilaisten päätösten takia. Kiinassa kerrottiin jo toukokuussa, että he aikovat panna kuriin Bitcoinin louhimisen ja kaupankäynnin muun muassa taloudellisen vakauden nimissä. Kesäkuun loppupuolella nähtiin, kun muun muassa Kiinan toiseksi suurin maakunta Sichuan käski Bitcoin-louhijoiden lopettaa toimintansa.
Kiinan louhintakiellon seuraukset
Koko Bitcoinin historian ajan jopa suurin osa Bitcoinin louhintatehosta on tullut Kiinasta. Tässä asiassa ollaan nyt kuitenkin ison muutoksen äärellä, sillä monet louhijat ovat lähtemässä Kiinasta tai lopettamassa toimintaansa viimeaikaisten varoitusten ja päätösten seurauksena. Louhijoiden kohdemaina ovat esimerkiksi Yhdysvallat, Kanada ja Kazakstan. Lyhyellä aikavälillä tämä on aiheuttanut Bitcoinin hash raten eli Bitcoin-verkon laskentatehon tippumisen. Yleisesti ottaen Bitcoin-verkko on sitä parempi ja turvallisempi, mitä enemmän verkossa on laskentatehoa. Tämän perusteella voi siis ajatella, että Kiinan toimista seurannut laskentatehon aleneminen on negatiivinen asia Bitcoinin kannalta. Monet asiantuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että hieman pidemmällä aikavälillä tämä voi olla hyvinkin positiivinen asia.
Pitkään nimittäin yhtenä Bitcoinin toimintaan liittyvänä riskinä on nähty louhijoiden liiallinen keskittyminen Kiinaan. Tämän on nähty uhkaavan Bitcoinin "perusluonnetta", sillä yksi Bitcoinin tärkeimmistä ominaisuuksista on sen verkon hajautuneisuus. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että tämän asian kohdalla mennään parempaan suuntaan, sillä Kiinassa olevien louhijoiden osuus Bitcoin-verkon hash ratesta pudonnee merkittävästi.
Bitcoinin louhinnan suurta energiankulutusta ja ympäristövaikutuksia on kritisoitu jo useiden vuosien ajan. Louhijat ovat kuitenkin siirtyneet käyttämään enemmän uusiutuvia energialähteitä ja tämän trendin uskotaan jatkuvan myös tulevaisuudessa. Suhteellisesti eniten uusiutumattomia energialähteitä Bitcoinin louhintaan käytetään juuri Kiinassa. Monet asiantuntijat ovatkin sitä mieltä, että louhijoiden lähteminen Kiinasta kiihdyttää uusiutuvien energialähteiden käyttöönottoa Bitcoinin louhinnassa.
Yhteenveto
Kiinan Bitcoiniin liittyvät rajoitukset ja kiellot ovat olleet vaikuttamassa kryptovaluuttamarkkinan laskuun viime aikoina. Monet ovat kuitenkin sitä mieltä, että Kiinan päätösten vaikutus voi olla pidemmällä aikavälillä monella tapaa positiivinen. El Salvadorin uutinen oli merkittävä askel eteenpäin Bitcoinin ja kryptovaluuttojen historiassa. Myös monien muiden Väli- ja Etelä-Amerikan maiden poliitikkojen positiivinen reaktio uutista kohtaan kertoo siitä, että tulevaisuudessa saatetaan nähdä lisää vastaavanlaisia päätöksiä.
Ville Viitaharju Kryptovaluutta-asiantuntija