04.08.2023

Heinäkuun kuukausikatsaus 2023

Bitcoin Sääntely
Heinäkuun kuukausikatsaus 2023

Tässä kuukausikatsauksessa tarkastellaan heinäkuun tärkeimpiä kryptovaluutta-aiheisia uutisia. Heinäkuun merkittävimmät kryptovaluuttauutiset liittyivät Yhdysvalloissa tehtyyn päätökseen, jonka mukaan XRP ei ole arvopaperi, eurooppalaispankin 120 000 dollarin Bitcoinin hintaennustukseen, maailman toiseksi suurimman varainhoitajan Bitcoiniin liittyvien omistusten kasvattamiseen, Chainlinkin ja Polygonin teknisiin edistysaskeliin sekä Suomessa tapahtuvaan kaukolämpöä tuottavaan Bitcoinin louhintaan.

              
Heinäkuu kryptovaluuttamarkkinoilla

Heinäkuu oli kryptovaluuttojen hintaliikkeiden osalta heikompi kuukausi, sillä suurin osa kryptovaluutoista oli kuukauden aikana laskussa. Northcrypton tarjonnasta löytyi kuitenkin kaksi nousussa ollutta kryptovaluuttaa. Chainlinkin hinta kohosi nimittäin lähes 20 prosenttia, kun taas Polygonin hinta oli hieman alle viiden prosentin nousussa. Chainlinkin hinnannousun taustalla oli muun muassa myöhemmin tässä tekstissä käsiteltävän CCIP:n toiminnan alkaminen. Markkina-arvoltaan kahden suurimman kryptovaluutan, eli Bitcoinin ja Ethereumin, hinnat selvisivät heinäkuusta alle viiden prosentin laskulla, kun taas Aaveen, Litecoinin ja ApeCoinin hinnat putosivat noin 8, 15 ja 17 prosenttia.

Yhdysvalloissa päätettiin että XRP ei ole arvopaperi

Yhdysvaltain New Yorkin eteläisen piirioikeuden tuomioistuin päätti heinäkuun puolivälissä, että kryptovaluutta XRP ei ole arvopaperi. Tarkemmin ottaen tuomioistuin päätti, XRP:n taustalla oleva Ripple Labsin kryptovaluuttapörssien ja algoritmien kautta tapahtuneessa XRP-tokenien myymisessä ei ole ollut kyse sijoitussopimuksesta. Näin ollen XRP-tokenia ei pidetä arvopaperina. XRP-tokenien myyminen institutionaalisille asiakkaille nähtiin kuitenkin arvopaperilakia rikkovana toimintana. Jo vuodesta 2020 käynnissä ollut oikeustaistelu Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita säätelevän SEC:n ja Ripple Labsin välillä sai kryptovaluuttamaailman kannalta kokonaisuudessaan positiivisen päätöksen, joka näkyi heinäkuun 13. päivä kryptomarkkinan nousuna.

Eurooppalaispankki ennakoi Bitcoinille ensi vuodelle 120 000 dollarin hintaa

Euroopan suurimpiin pankkeihin kuuluva isobritannialaispankki Standard Chartered kertoi, että pankin mukaan Bitcoinin hinta voi nousta tämän vuoden aikana 50 000 dollariin ja ensi vuoden aikana 120 000 dollariin. Standard Chartered perusteli näkemystään muun muassa Bitcoinin louhinnan kannattavuuden kasvulla, josta seuraa, että louhijat voivat myydä vähemmän louhimiaan bitcoineja samalla ylläpitäen kassavirtaa, vähentää tämän bitcoinien nettotarjontaa ja nostaa Bitcoinin hintaa korkeammalle. Standard Chartered nosti vuoden 2024 tavoitehintaa huhtikuisesta ennustuksesta, sillä tuolloin pankki ennakoi ensi vuodelle 100 000 dollarin hintaa. Standard Charteredilla on hallinnassaan yhteensä noin 750 miljardin euron edestä varoja.

Maailman toiseksi suurin varainhoitaja kasvatti bitcoiniin liittyviä omistuksia

Heinäkuussa selvisi, että maailman toiseksi suurin varainhoitaja ja yli 7 biljoonan euron varoja hallinnoiva Vanguard kasvatti Bitcoiniin liittyviä omistuksia. Vanguard oli nimittäin ostanut lisää maailman kahden suurimman Bitcoinin louhintayhtiön, eli Marathon Digital Holdingsin ja Riot Blockchainin, osakkeita. Viimeisimpien osakeostojen jälkeen Vanguard omistaa molemmista NASDAQ-pörssiin listatuista louhintayhtiöistä yli 10 prosentin osuuden ja on samalla molempien yritysten suurin osakkeenomistaja.

Chainlinkin CCIP aloitti toiminnan neljällä alustalla

Heinäkuun puolessa välissä saatiin Chainlinkin kannalta merkittäviä uutisia, kun sen Cross-Chain Interoperability Protocol (CCIP) -niminen protokolla aloitti toiminnan Ethereumin, Avalancen, Polygonin ja Optimismin verkoissa. Tämän lisäksi kaksi johtavaa DeFi-protokollaa, vertaislainapalvelu Aave ja johdannaistuotteita tarjoava Synthetix, alkavat hyödyntämään CCIP:tä. Tiivistetysti ja yksinkertaistetusti CCIP mahdollistaa muun muassa älysopimusten toiminnan, tiedonsiirron ja tokenien siirron eri lohkoketjujen välillä. Chainlinkin LINK-tokenin hinta oli uutisten julkaisuviikkona noin 20 prosentin nousussa.

Polygon esitteli päivitetyn tokenin

Polygonin taustalla oleva Polygon Labs esitteli heinäkuussa päivitetyn version nykyisestä MATIC-tokenista. Kyseessä on POL-token, jota on mahdollista käyttää kaikissa Polygon-ekosysteemin verkoissa. Polygon-ekosysteemi sisältää muun muassa Polygon-mainnetin, skaalautuvuusratkaisu Polygon zkEVM:n sekä kustomoitavat Polygon Supernets -verkot. POL vaatii vielä hyväksynnän Polygon-yhteisöltä, jonka jälkeen siirtyminen MATIC-tokenista POL-tokeniin voi alkaa tulevien kuukausien aikana. On todennäköistä, että uudistus tullaan hyväksymään, sillä POL on tekninen uudistus, joka sisältää MATIC:n omistajan kannalta käytännössä ainoastaan parannuksia. POL on osa laajempaa Polygon 2.0 -päivityskokonaisuutta.

Bitcoinin louhinnasta kaukolämpöä Suomessa

Suomeen Seinäjoelle on avattu datakeskus, jossa louhitaan bitcoinia, ja hyödynnetään louhinnasta syntynyttä hukkalämpöä kaukolämpönä. Tavallisiin datakeskukseen verrattuna Bitcoinin louhintaa varten tehdyssä datakeskuksessa laitteiden tehoa voidaan säätää tarpeen mukaan alas- ja ylöspäin. Näin ollen datakeskuksessa tehtävällä Bitcoinin louhinnalla on mahdollista tasapainottaa sähköverkkoa sekä tuottaa kaukolämpöä seinäjokelaisille. Datakeskuksen taustalla on suomalaisyritys MinersLoop, joka pyrkii integroimaan Bitcoinin louhinnan olemassa olevaan energiainfrastruktuuriin. Hukkalämmön muuttamisesta kaukolämmöksi vastaa puolestaan lämpöenergian uusiokäyttöön erikoistunut suomalaisyritys Calefa. Calefan energia-asiantuntija Antti Porkan mukaan "Datakeskuksen tuottaman hukkalämmön hyödyntäminen on malliesimerkki uuden ajan energiantuotannosta, josta hyötyy niin ympäristö kuin talous".

Yhteenveto

Vaikka heinäkuu ei ollutkaan useimpien kryptovaluuttojen hintaliikkeiden osalta positiivinen kuukausi, ilmestyi kuukauden aikana useita kryptovaluuttojen kannalta positiivisia uutisia. Koko kryptovaluuttamarkkinan kannalta heinäkuun merkittävin uutinen oli todennäköisesti Ripplen ja SEC:n välisen oikeudenkäynnin päätös, jonka mukaan XRP ei ole arvopaperi. Vaikka oikeustaistelu ei olekaan vielä saanut lopullista tuomiota, kyseessä oli merkittävä päätös koko kryptovaluuttasektorin kannalta. Päätös pienentää etenkin riskiä sille, että useat kryptovaluutat luokiteltaisiin tulevaisuudessa Yhdysvalloissa arvopaperiksi.

Siinä missä institutionaalisten toimijoiden toiminta kryptomarkkinoilla keskittyi kesäkuussa ETF:iin, heinäkuun merkittävimmät institutionaalisiin toimijoihin liittyvät uutiset olivat Standard Charteredin 120 000 dollarin hintaennustus Bitcoinille sekä Vanguardin päätökset ostaa lisää merkittävimpien Bitcoinin louhintayhtiöiden osakkeita. Pankkien hintaennustukset eivät ole uusi ilmiö, sillä vastaavanlaisia ennustuksia on nähty etenkin yhdysvaltalaispankeilta vuosien 2021 ja 2022 aikana. Vaikka Vanguard ei jättänyt viime kuukausien aikana useiden muiden varainhoitajan tavoin Bitcoin ETF-hakemusta, jatkaa maailman toiseksi suurin varainhoitaja kryptomarkkinoille mukaantuloa erilaisella lähestymistavalla. Merkittävimpien Bitcoinin louhintayhtiöiden suurimpana osakkeenomistajana Vanguardilla on luottoa Bitcoiniin pidemmälle tulevaisuuteen. Tämä selittyy suurten Bitcoinin louhintayhtiöiden toimintatavoilla. Suurimmat Bitcoinin louhintayhtiöt kerryttävät louhimalla nimittäin tuhansien bitcoinien omistuksia sekä investoivat miljoonia louhintalaitteisiin, jotta yhtiö saa louhittua tulevaisuudessa enemmän bitcoineja.

Chainlink oli yksi heinäkuun suurimmista nousijoista, jonka lisäksi se vastasi todennäköisesti kryptomarkkinan kuukauden merkittävimmästä teknologisesta edistysaskeleesta julkaisemalla CCIP:n. CCIP:llä on potentiaalia vaikuttaa koko kryptomarkkinaan, sillä se pyrkii vastaamaan yhteen kryptovaluuttojen tämän hetken suurimmista haasteista, eli tietojen ja kryptovaluuttojen siirtämiseen eri lohkoketjujen välillä. Toinen merkittävä teknologinen edistysaskel oli Polygonin esittelemä uusi POL-token osana laajempaa Polygon 2.0 -päivityskokonaisuutta. POL-token on positiivinen edistysaskel Polygonin nykyisen MATIC-tokenin omistajien kannalta, sillä POL-tokenin käyttömahdollisuudet ovat MATIC-tokenia laajemmat ja monipuolisemmat.

Suomeen avattiin datakeskus, jossa tasapainotetaan sähköverkkoa sekä tuotetaan kaukolämpöä Bitcoinin louhinnan avulla. Tämän kaltaiset projektit hyödyttävät useita osapuolia kuten Bitcoinin louhijoita, kaukolämmön tuottajia sekä sähköverkon käyttäjiä. On hyvin mahdollista, että Bitcoinin louhinnan potentiaali tullaan ymmärtämään lähitulevaisuudessa aiempaa paremmin, ja vastaavanlaisia useita osapuolia hyödyttäviä projekteja nähdään enemmän niin Suomessa kuin maailmanlaajuisestikin.

Ville Viitaharju Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 04.08.2023 15:00