08.12.2023

5 tunnettua Bitcoin-myyttiä

Bitcoin Sijoittaminen
5 tunnettua Bitcoin-myyttiä

Bitcoin on maailman suurin ja tunnetuin kryptovaluutta. Tunnettuutensa ansiosta se onkin herättänyt historiansa saatossa huomattavasti erilaisia mielipiteitä myös siihen syvällisemmin perehtymättömien keskuudessa. Bitcoinin ympärillä liikkuu useita erilaisia myyttejä, jotka voivat vääristää totuutta ja estää Bitcoinin todellisten vahvuuksien ymmärtämisen. Tässä blogissa pureudumme viiteen tunnettuun Bitcoin-myyttiin ja katsomme pitävätkö ne todellisuudessa paikkansa.

              
Bitcoinilla ei ole oikeaa arvoa

"Bitcoin on pelkkiä numeroita ruudulla, eikä sillä ole mitään todellista arvoa." Bitcoinia kritisoivat nostavat usein esille sen, että se on ainoastaan digitaalisessa muodossa oleva omaisuuserä. Tämä perustuu käsitykseen siitä, että aineellisilla asioilla, kuten kullan kaltaisilla raaka-aineilla, on enemmän "todellista" arvoa. Lisäksi monille ihmisille Bitcoinin teknologia ja sen toiminta voivat olla monimutkaisia ja vaikeasti ymmärrettäviä. Tämä voi aiheuttaa epävarmuutta sen todellisesta arvosta.

Uusiin teknologioihin, erityisesti sellaisiin, jotka uhkaavat perinteisiä järjestelmiä, liittyy usein epäilyksiä ja skeptisyyttä. Bitcoin pitää kuitenkin sisällään useita erilaisia ominaisuuksia, jotka luovat sille todellista arvoa. Näitä ominaisuuksia ovat:

Hyödyllisyys ja käyttötarkoitus: Bitcoin toimii hajautettuna digitaalisena valuuttana ja arvonsäilyttäjänä. Sen avulla käyttäjät voivat siirtää arvoa globaalisti ilman välikäsiä. Monet ihmiset käyttävät Bitcoinia digitaalisten maksujen tekemiseen ja sijoitusvälineenä.

Rajoitettu tarjonta: Bitcoinin tarjonta on rajallinen ja ennalta määrätty (21 miljoonaa bitcoinia). Tämä rajoitettu tarjonta ja louhinnan asteittainen väheneminen (puoliintuminen) ajan myötä voivat lisätä sen arvoa pitkällä aikavälillä.

Luotettavuus ja turvallisuus: Bitcoin on vuosien saatossa osoittanut, että sen selkärankana toimiva hajautettu lohkoketju kykenee toimimaan turvallisesti ja luotettavasti kaikissa tilanteissa. Se tarjoaa avoimuutta ja läpinäkyvyyttä transaktioille, mikä lisää omalta osaltaan Bitcoinin luottamusta.

Vastaus inflaatiota vastaan: Bitcoin on useiden eri asiantuntijoiden mielestä erinomainen suoja inflaatiota vastaan. Bitcoinin vahvuus on ehdottomasti sen muuttumaton rahapolitiikka. Bitcoinin neljän vuoden välein tapahtuvan puoliintumisen seurauksena Bitcoinin inflaatio tulee olemaan tulevaisuudessa lähes olematon. Rahan yksi tärkeimmistä tehtävistä on toimia arvon säilyttäjänä. On selvää, että Bitcoin kykenee suoriutumaan tästä tehtävästä inflaatioherkkiä perinteisiä valuuttoja paremmin.

Bitcoinin jokaiselle avoin hajautettu verkko, neljän vuoden välein tapahtuva puoliintuminen ja ennalta määritelty maksimimäärä ovat ominaisuuksia, jotka ovat kasvattaneet sijoittajien mielenkiintoa Bitcoinia kohtaan. Nämä ominaisuudet luovat Bitcoinille arvoa paitsi lukuisten sijoittajien arvostamana sijoituskohteena myös satojen miljoonien ihmisten päivittäiseen elämään positiivisesti vaikuttavana hajautettuna rahajärjestelmänä.

Bitcoin vaikuttaa negatiivisesti ympäristöön

"Bitcoin tuhoaa maapallon." Tämä on väittämä, joka on ollut viime vuosien aikana usein pinnalla etenkin Bitcoinia kritisoivien keskuudessa. Kyseinen väittämä perustuu pääasiassa siihen, että Bitcoinin louhinta kuluttaa suuria määriä sähköä. Louhinnassa käytettävien tietokoneiden suorittama monimutkainen laskenta vaatii merkittävää laskentatehoa, mikä puolestaan kuluttaa paljon sähköä. Tällä hetkellä Bitcoinin louhinnan sähkönkulutus on samaa luokkaa kuin Suomen kokoisten valtioiden.

Vaikka Bitcoinin louhinta vaatii merkittäviä määriä sähköä, siinä piilee myös potentiaalia ympäristön näkökulmasta. Tänä päivänä suurin osa Bitcoinin louhintaan käytettävästä sähköstä on tuotettu ympäristön kannalta kestävillä energianlähteillä. Bitcoinin louhinta voikin toimia omalta osaltaan esimerkkinä ja edelläkävijänä kestävien energialähteiden kehittämisessä. Se voi myös tarjota ratkaisun kysyntäjouston haasteisiin sekä auttaa vähentämään päästöjä käyttämällä uusiutuvaa energiaa. Bitcoinin louhinnassa voidaan hyödyntää myös esimerkiksi muuten ilmakehään poltettavaksi päätyvää metaania. Lisäksi louhinnan sivutuotteena syntyvää lämpöä voidaan hyödyntää asuntojen ja kasvihuoneiden lämmityksessä. Koska Bitcoinin louhinta vaatii paljon sähköä, se voisi myös kannustaa omalta osaltaan investointeja kestävän ja uusiutuvan energian tuotantoon.

Bitcoin ei ole turvallinen

"Bitcoin voidaan hakkeroida ja menetät kaikki rahasi." Valitettavasti Bitcoinin turvallisuudesta ja mahdollisuudesta menettää kaikki rahat hakkeroinnin seurauksena liikkuu paljon virheellisiä tietoja ja väärinkäsityksiä. Bitcoinin tekninen luonne ja lohkoketjuteknologian monimutkaisuus voivat johtaa virheelliseen käsitykseen siitä, että se voi olla haavoittuva tai altis hakkeroinnille. Tämä johtuu usein siitä, että lohkoketjut ja kryptografiset käsitteet voivat olla vaikeita ymmärtää ilman syvällistä teknistä tietämystä.

Bitcoin-verkkoa ei ole koskaan hakkeroitu. Sen avoimen lähdekoodin ovat tarkastaneet lukemattomat tietoturva-asiantuntijat ja tietojenkäsittelytieteilijät. Bitcoinin lohkoketjuteknologian kryptografiset mekanismit ja hajautetut verkot ovat osoittaneet poikkeuksellista kestävyyttä tietoturvaongelmia vastaan. Lohkoketju on hajautettu ympäri maailmaa ja sen turvallisuus perustuu matemaattiseen kryptografiaan, mikä tekee sen haavoittuvuuden hyökkäyksille erittäin epätodennäköiseksi.

Bitcoinin lohkoketjua suojelevat salausmenetelmät ja kryptografia, jotka tekevät siitä erittäin turvallisen. Bitcoin-verkko perustuu avoimeen lähdekoodiin ja on tämän ansiosta läpinäkyvä, mikä mahdollistaa jatkuvan tarkastelun ja testauksen, mikä edistää sen turvallisuutta. Bitcoinin tekninen luonne ja lohkoketjuteknologian monimutkaisuus voivat johtaa virheelliseen käsitykseen siitä, että se voi olla haavoittuva tai altis hakkeroinnille. Tämä johtuu usein siitä, että lohkoketjut ja tekniset käsitteet voivat olla vaikeita ymmärtää ilman syvällistä teknistä tietämystä. Bitcoin-protokolla ja sen lohkoketju ovat osoittaneet erinomaista kestävyyttä tähän asti, sillä Bitcoin-verkkoe ei ole yli vuosikymmeneen kaatunut tai joutunut hakkeroinnin kohteeksi.

Sen sijaan riski rahojen menettämisestä liittyy yleensä ihmisten omiin virheisiin ja huolimattomuuteen. Esimerkiksi varastetut tai heikosti suojatut yksityiset avaimet voivat altistaa varojen menetykselle. Lisäksi huijaukset, petokset ja epäluotettavat alustat voivat myös altistaa käyttäjien varat vaaraan. Monet Bitcoinin turvallisuutta koskevat väärinkäsitykset johtuvat hyökkäyksistä kolmannen osapuolen yrityksiin ja palveluihin, jotka käyttävät bitcoinia tai tarjoavat asiakkailleen bitcoineja. Tällä ei ole mitään tekemistä itse Bitcoin-verkon turvallisuuden suhteen.

Bitcoiniin sijoittaminen on uhkapeliä

"Bitcoiniin sijoittaminen on sama asia kuin lottolapun ostaminen." Kyseinen virke on hyvin tuttu viime vuosien aikana niin perinteisestä mediasta kuin myös Bitcoiniin epäilevästi suhtautuvien keskuudesta. Uhkapeli viittaa yleensä toimintaan, joka perustuu puhtaasti sattumaan ja on täysin arvaamatonta. Bitcoin-sijoittaminen sen sijaan on harkittu päätös, joka perustuu markkina-analyysiin, teknologiaan ja ymmärrykseen Bitcoinin potentiaalista. On täysin totta, että Bitcoinin arvo on vaihdellut voimakkaasti sen koko historian ajan, mutta tekeekö tämä bitcoiniin sijoittamisesta uhkapeliä?

Lähes 15-vuotta vanha Bitcoin on vielä tänäkin päivänä todella nuori sijoituskohde. Korkeaa volatiliteettia voidaankin pitää tunnusomaisena etenkin nuorten ja kasvavien markkinoiden tapauksessa. Bitcoinin pitkän aikavälin arvo ja kiinnostus sijoittajien keskuudessa ovat olleet koko sen historian ajan ollut kasvussa. Tämä eroaa merkittävästi uhkapelaamisesta, sillä uhkapeleissä voit olla varma, että kertoimet ovat käytännössä aina talon puolella. Vaikka Bitcoinin tulevasta kurssikehityksestä ei luonnollisestikaan ole minkäänlaisia takeita, on sen pitkän aikavälin hintakehitys ollut sijoittajan näkökulmasta äärimmäisen suotuisaa.

Bitcoiniin sijoitettaessa yksi suosituimmista sijoitusstrategioista on ehdottomasti DCA (Dollar-Cost Averaging). Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sijoittaja sijoittaa kiinteän summan joka viikko tai kuukausi riippumatta siitä, mitä markkinat tekevät. Tämä strategia on johtanut suurimmalla osalla sijoittajista historiallisesti Bitcoiniin sijoitettaessa parhaimpaan lopputulokseen volatiliteetista riippumatta.

Se, onko Bitcoinilla paikka sijoitussalkussasi, riippuu henkilökohtaisesta riskinsietokyvystäsi ja sijoitushorisontistasi. On täysin totta, että vaikka Bitcoin on noussut voimakkaasti viimeisen vuosikymmenen aikana, sillä on myös ollut huomattavia laskusyklejä. Kurssin voimakkaat vaihtelut ovat kuitenkin tyypillisiä Bitcoinin tapaiselle nuorelle sijoituskohteelle, eivätkä ne tee Bitcoiniin sijoittamisesta uhkapeliä.

Bitcoin on kupla

"Bitcoin on kupla." Tämä on lausahdus, jota yhä tänäkin päivänä kuulee valitettavan usein asiaan perehtymättömien henkilöiden taholta. Sijoitusmaailmassa kupla viittaa yleensä tilanteeseen, jossa omaisuuserän arvo nousee nopeasti ja keinotekoisesti, ylittäen sen todellisen arvon perusteet. Kuplassa omaisuuden hinta nousee poikkeuksellisen korkealle ja usein yli sen todellisen arvon, mikä johtaa sijoittajien yleiseen yli-innostukseen ja jopa liialliseen optimismiin sen suhteen.

Kuplan puhkeaminen tarkoittaa hintojen voimakasta laskua ja yleensä romahdusta sen jälkeen, kun sijoittajat alkavat myydä omaisuuttaan. Tämä johtaa usein dramaattiseen hinnan laskuun, joka voi palauttaa omaisuuden hinnan sen todellista arvoa vastaavalle tasolle tai jopa sen alle.

Bitcoinia verrataan toisinaan yhteen historian kuuluisimmista ja varhaisimmista kuplista: 1600-luvun hollantilaiseen "tulppaanimaniaan". Vuonna 1637 keinottelijat nostivat joidenkin tulppaanilajikkeiden hinnat 26-kertaiseksi. Kupla kesti kuusi kuukautta ennen kuin se puhkesi, eivätkä tulppaanien hinnat koskaan enää palautuneet samalle tasolle.

Bitcoinin noin 15-vuotiseen historiaan on mahtunut useita hintasyklejä. Jokainen sykli on pitänyt sisällään niin kurssin voimakasta nousua kuin myös laskuakin. Bitcoin on kuitenkin historiansa aikana toipunut jokaisesta laskumarkkinastaan ja sen kurssi onkin saavuttanut tähän mennessä uuden hintaennätyksen jokaisessa nousumarkkinassaan. Uuden teknologian ollessa kyseessä, voidaan voimakkaita nousu- ja laskusyklejä pitää täysin normaaleina. Monet asiantuntijat uskovat, että Bitcoinin vakiinnuttaessa asemansa varteenotettavana sijoituskohteena, tulevat myös sen hintavaihtelut pienentymään.

Yhteenveto

Bitcoin herättää usein erilaisia mielipiteitä ihmisten keskuudessa. Vuosien saatossa on noussut kuitenkin esille lukuisia erilaisia Bitcoinia koskevia väittämiä, jotka eivät todellisuudessa välttämättä pidä paikkansa. Tässä tekstissä esiteltiin viisi tunnettua Bitcoin-myyttiä. Näitä on kuitenkin todellisuudessa huomattavasti enemmän. Parhaiten väittämien taustalta löytyvän totuuden on mahdollista havaita perehtymällä itse aiheeseen ja ottamalla asioista selvää. Varmaa on ainakin se, että Bitcoinin tunnettuuden lisääntyessä myös erilaisten Bitcoinia koskevien virheellisten väittämien määrä tulee kasvamaan, jolloin oikean tiedon merkitys korostuu entisestään.

Mikko Soon Head of Private Banking
Share the post:
Last updated: 08.12.2023 13:00