Makrotaloudellinen turbulenssi, joka on vienyt lähes kaikkia markkinoita alaspäin tämän vuoden ajan. Terra Lunan, suurimmillaan 60 miljardin euron ekosysteemiin, romahdus. Hedge-rahastojen ja lainapalveluiden konkurssit. Lopulta yhden suurimman kryptovaluuttapörssin, FTX:n, väärinkäytösten ilmi tuleminen, ja koko konsernin konkurssi. Jälleen kerran monet ovat povanneet kryptovaluuttojen kuolemaa sosiaalisessa mediassa ja jopa lehtien palstoilla. Onko niiden loppu siis koittanut?
Last updated: 09.02.2023 11:27Mitä on tapahtunut?
Vuosi 2022 on ollut yleisesti markkinoilla hyvin laskupainoitteinen, mutta kryptovaluuttamarkkinoilla kulunut vuosi on ollut erityisen heikko. Alkuvuodesta kryptovaluuttamarkkinat tulivat muiden markkinoiden tapaan alaspäin muuttuneen makrotaloudellisen ympäristön seurauksena. Toukokuussa tapahtunut Terra Lunan romahdus laukaisi kryptovaluuttamarkkinoiden sisäisen tapahtumaketjun, jonka vaikutuksia koetaan edelleen. Romahdus painoi paljon lainaa käyttäneitä kryptovaluuttarahastoja ja -yrityksiä maksuvaikeuksiin ja konkursseihin. Kun nämä tahot ajautuivat konkursseihin, sijoittajien lisäksi tappiot levisivät lainojen kautta muihin yrityksiin. Kyseessä oli siis pankkikriiseistä tuttu luottotappiokierre. Lopulta markkinamyllerryksen jälkeen paljastui, että yksi suurimmista kryptovaluuttapörsseistä, FTX, oli väärinkäyttänyt asiakkaidensa varoja. Tästä seurasi valuuttapako pörssistä ja lopulta FTX:n konsernin konkurssi. FTX:n kaatuminen painoi jo valmiiksi alhaalla ollutta kryptovaluuttamarkkinaa lisää alaspäin.
Miten kryptovaluutat eroavat yrityksistä?
FTX voidaan siis julistaa kuolleeksi, mutta viekö se mukanaan koko kryptovaluuttamarkkinan? Vaikka FTX olikin yksi suurimmista kryptovaluuttapörsseistä ja sen kaatumisen takia marraskuussa kryptovaluuttamarkkinoilla koettiin hyvin synkkiä hetkiä, on Bitcoin selvinnyt suhteessa pahemmistakin tilanteista. Esimerkiksi vuonna 2014 yli 70 prosenttia Bitcoinin vaihtovolyymista vastannut Mt.Gox Bitcoin-pörssi kaatui. Keskitetyt toimijat, kuten yritykset, voivat päätyä konkurssiin, mutta globaalisti hajautetulla lohkoketjulla ei ole yhtä keskitettyä pistettä, jonka ongelmien seurauksena sen toiminta loppuisi. Bitcoinin ja Ethereumin tarun loppuminen vaatisi, että kymmenet tuhannet toisistaan erilliset tahot, jotka ylläpitävät näitä lohkoketjuja, lopettaisivat toimintansa yhtäaikaa. Siihen ei riitä Mt.Gox tai FTX. Näin ollen Bitcoin ja Ethereum jatkavat uusien lohkojen tekemistä ja kehittymistä kuten tähänkin asti.
Miten tästä eteenpäin?
Vaikka kryptovaluutat ovat suhteellisen uusi omaisuusluokka, ovat ne todistaneet itsensä jo siinä määrin, että ne ovat täällä jäädäkseen. Bitcoin on laillisena valuuttana kahdessa valtiossa, ja Ethereumin DeFi-ekosysteemissä tehdään miljardien dollareiden edestä transaktioita viikoittain. On totta, että kaikissa kryptovaluuttojen laskumarkkinoissa pieniä kryptovaluuttaprojekteja kuolee pois, ja näin on käynyt myös tänä vuonna. Mutta hajautettujen lohkoketjujen potentiaali ja Web3-teknologian mahdollistamat asiat ovat niin mullistavia, että on vaikea olla ajattelematta niiden tulevaisuuden olevan muuta kuin kirkas.
Bitcoinin asema maksuvälineenä on edennyt tänä vuonna useissa valtioissa laskumarkkinasta huolimatta. Ethereum toteutti onnistuneesti siirtymän Proof of Work -mallista Proof of Stake -malliin, minkä lisäksi useat Ethereumin ekosysteemin skaalautuvuusratkaisut ovat kehittyneet selvästi eteenpäin. Fiat-valuuttojen arvoihin sidottujen stablecoinien kehittäminen on edennyt useiden eri projektien kautta, mikä tulee varmasti helpottamaan kryptovaluuttojen päivittäistä käyttöä tulevaisuudessa. Kryptovaluuttojen laskumarkkinoiden aikana kehittäjät ovat historiallisesti tarkasteltuna onnistuneet rakentamaan uusia innovaatioita ottaen oppia heikon markkinatilanteen aikana havaituista heikkouksista. Tällaiset innovaatiot menevät alussa kuitenkin pääasiallisesti suurelta yleisöltä ohi markkinoiden laskun takia. Nämä uudet innovaatiot ovat toimineet kuitenkin usein seuraavien nousumarkkinoiden ajureina.
Yhteenveto
On totta, että vuosi 2022 on ollut kryptovaluuttamarkkinoiden näkökulmasta tarkasteltuna heikko, ja useiden keskitettyjen kryptovaluuttatoimijoiden väärinkäytökset sekä konkurssit tulevat vaikuttamaan markkinatoimijoiden sääntelyyn tulevaisuudessa. Syvien kriisien jälkeen on kuitenkin ollut tavallista, että siitä selvinneet projektit ovat entistä vahvempia ja pystyvät jatkossa selviämään kriiseistä helpommin.
Bitcoin on kuollut lehtien otsikoissa ja "asiantuntijoiden" lausunnoissa jo satoja kertoja. Tälläkin kertaa uutiset Bitcoinin kuolemasta ovat kuitenkin liioiteltuja. Nykyään Bitcoin on saanut rinnalleen jo useita itsensä todistaneita kryptovaluuttoja ja projekteja. On siis perusteltua olettaa, että kryptovaluuttojen käyttö ja lohkoketjun mahdollistamat sovellukset tulevat olemaan tulevaisuudessa nykyistä isommassa osassa ihmisten elämää.
Manu Isto Kryptovaluutta-asiantuntija