29.04.2021

Rahapolitiikka ja Bitcoin

Bitcoin Makrotalous Rahapolitiikka
Rahapolitiikka ja Bitcoin

Rahapolitiikka tarkoittaa keskuspankkien tekemiä päätöksiä, joiden päämääränä on vaikuttaa rahan hintaan ja rahan määrään taloudessa. Käytännössä tällä tarkoitetaan päätöksiä korkotasosta ja kierrossa olevan rahamäärän kasvattamisesta. Maailman suurimman kryptovaluutan bitcoinin ehdoton vahvuus on puolestaan sen muuttumaton rahapolitiikka. Tämä artikkeli käsittelee keskuspankkien harjoittamaa rahapolitiikkaa ja kertoa, miten se eroaa bitcoinin rahapolitiikasta.

              
Mitä on rahapolitiikka?

Euroalueen rahapolitiikka on Euroopan keskuspankin (EKP) vastuulla. Kaikkien euroalueen maiden omat keskuspankit osallistuvat euroalueella harjoitettavan yhteisen rahapolitiikan valmisteluun, päätöksentekoon ja lopulta myös toteutukseen. Suomessa tämä tehtävä kuuluu Suomen pankille.

EKP:n rahapolitiikan pääasiallisena tavoitteena voidaan pitää hintavakautta. Käytännössä hintavakaudella tarkoitetaan inflaation pitämistä mahdollisimman matalalla tasolla ja deflaation torjumista. Hintavakauden lisäksi EKP:n rahapolitiikan tavoitteina ovat mm. työllisyyden ja talouskasvun tukeminen. EKP pyrkii pääsemään tavoitteisiinsa pääasiassa korkotasoa säätelemällä. EKP pystyy myös halutessaan säätelemään liikkeellä olevien eurojen määrää. Ihmisten on hyvä muistaa, että keskuspankeilta ei tule ikinä loppumaan rahat kesken. Uutta rahaa voidaan laskea markkinoille aina tarpeen mukaan ilman minkäännäköistä maksimimäärää.

Viime vuosien aikana EKP on myös harjoittanut kasvavissa määrin elvyttävää rahapolitiikkaa. EKP:n harjoittaman elvyttävän rahapolitiikan tavoitteena on ollut koronakriisin keskellä kamppailevan euroalueen talouden tukeminen. Poikkeuksellisen avokätisen elvyttävän rahapolitiikan johdosta kierrossa olevien eurojen määrä on tänä päivänä suurempi kuin koskaan ennen. On mielenkiintoista nähdä, kuinka kauan EKP tulee vielä jatkamaan poikkeuksellisia elvytystoimiaan.

Elvyttävän rahapolitiikan ansiosta koronan aiheuttamat talousvaikutukset ovat jääneet pelättyä pienemmiksi. Pelkona kuitenkin on, miten rahan määrän kasvu tulee näkymään euroalueella tulevaisuudessa. Mikäli euroalueen inflaatio nousisi yli EKP:n pitkän aikavälin inflaatiotavoitteiden, saattaisi EKP joutua inflaatiota hillitäkseen nostamaan korkotasoa. Korkotason nostolla on mahdollista vähentää tarjolla olevaa rahan määrää taloudessa.

Jokaisen on kuitenkin hyvä muistaa, että niin ihmiset, yritykset kuin valtiotkin ovat viime aikoina velkaantuneet nopeampaa tahtia kuin koskaan ennen. Korkotason noston seuraukset saattaisivat tällöin olla hyvin dramaattisia.

Koronakriisi on osoittanut, että keskuspankkien harjoittamaa rahapolitiikkaa ei ole mahdollista ennustaa useiksi vuosiksi eteenpäin. Kukaan ei pysty esimerkiksi varmuudella sanomaan, milloin seuraava globaali pandemia tai talouskriisi iskee. Keskuspankkien on mukautettava rahapolitiikkansa kulloiseenkin tilanteeseen sopivaksi.

Bitcoin ja muuttumaton rahapolitiikka

Bitcoin on maailman vanhin ja suosituin lohkoketjuteknologiaan perustuva kryptovaluutta. Bitcoinin lohkoketju on täysin hajautettu, eikä mikään yksittäinen taho kykene vaikuttamaan bitcoinin toimintaan.

Vuosina 2007-2009 maailmaa ravisteli ennennäkemätön finanssikriisi, jonka seurauksena luottamus keskitettyjä rahajärjestelmiä ja pankkeja kohtaan oli poikkeuksellisen alhainen. Bitcoinin lohkoketju aloitti toimintansa vuonna 2009, eli aikana, jolloin tarve uudenlaiselle täysin hajautetulle valuuttajärjestelmälle oli suuri. Edellisen finanssikriisin taustalla olleet syyt eivät ole kadonneet vielä tähänkään päivään mennessä mihinkään, ja bitcoinin suosio onkin kasvanut tasaisesti vuodesta 2009 lähtien.

Yksi bitcoinin keskeisimmistä ominaisuuksista on sen muuttumaton rahapolitiikka. Bitcoinin rahapolitiikka on ohjelmoitu sen protokollaan jo perustamisvaiheessa, eikä sitä ole mahdollista muuttaa jälkikäteen. Bitcoinin muuttumaton rahapolitiikka luo bitcoinille ennustettavuutta, joka ei ole mahdollista missään muussa omaisuusluokassa.

Muuttumaton rahapolitiikka tarkoittaa bitcoinin tapauksessa sitä, että bitcoinia koskevat rahapoliittiset päätökset on ohjelmoitu bitcoinin protokollaan jo sen perustamisvaiheessa ja nämä päätökset ovat kaikkien nähtävillä. Bitcoinin rahapolitiikkaan ei ole myöskään mahdollista vaikuttaa minkään tahon toimesta. Perustamisvaiheessa luodut rahapoliittiset päätökset pysyvät voimassa myös tulevaisuudessa.

Bitcoinin verkko on maailman suurin hajautetun laskennan operaatio. Bitcoinin hajautettu verkko takaa sen, että Bitcoinin rahapolitiikka on luonteeltaan myös riippumatonta. Bitcoinin riippumaton rahapolitiikka palvelee parhaiten kaikkia verkon käyttäjiä yksittäisten suurten tahojen sijaan.

Keskuspankit pystyvät omilla päätöksillään vaikuttamaan kulloinkin kierrossa olevan rahan määrään. Viime aikoina eri maiden keskuspankit ovat laskeneet uutta rahaa markkinoille poikkeuksellisen kovaa tahtia. Rahan määrän lisääminen taloudessa johtaa kuitenkin pitkällä aikavälillä väistämättä rahan arvon laskuun, eli inflaatioon. Bitcoinin rahapolitiikka on puolestaan täysin päinvastainen ja bitcoin onkin erittäin vastustuskykyinen inflaatiolle.

Bitcoinin inflaatioprosentti on tällä hetkellä ainoastaan 1.8%. Bitcoinin protokollaan on ohjelmoitu, että uusien markkinoille tulevien bitcoinien määrä puoliintuu neljän vuoden välein. Bitcoinin tulevat puoliintumiset johtavat luonnollisesti myös siihen, että bitcoinin inflaatioprosentti laskee puoleen aiemmasta. Bitcoinien määrä tulee kasvamaan vuosittain siihen asti kunnes kaikki 21 miljoonaa bitcoinia on louhittu. Kierrossa olevien bitcoinien määrän kasvu tulee kuitenkin hidastumaan niin paljon, että tulevaisuudessa bitcoinin inflaatioprosentti alenee lähes olemattomiin.

Muuttumattoman rahapolitiikkansa ansiosta bitcoin on huomattavasti perinteisiä valuuttoja parempi arvonsäilyttäjä, eikä mikään taho pysty omilla päätöksillään vaikuttamaan bitcoinin rahapolitiikkaan. Keskuspankit voivat rahapoliittisilla päätöksillään tuhota pitkällä aikavälillä perinteisten valuuttojen arvon, mutta bitcoinin toimintaan ne eivät voi omilla päätöksillään vaikuttaa. Bitcoinin muuttumaton ja ennalta määritelty rahapolitiikka tarjoaa ihmisille poikkeuksellista ennakoitavuutta ja varmuutta.

Kuka tahansa voi halutessaan selvittää, kuinka monta bitcoinia markkinoilla on esimerkiksi 10 vuoden päästä ja mikä bitcoinin inflaatioprosentti tuolloin on. Keskuspankkien hallinnoimien perinteisten valuuttojen kohdalla tilanne on aivan toinen. Kukaan ei pysty varmuudella sanomaan, kuinka paljon uutta rahaa tullaan esimerkiksi tämän vuoden aikana lapioimaan markkinoille. Bitcoin on ennen kaikkea vaihtoehto keskitetyille järjestelmille, joissa yksi taho pystyy omilla toimillaan manipuloimaan kulloinkin tarjolla olevan rahan määrää ja sitä kautta myös sen arvoa.

Mikko Soon Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 13.05.2022 12:44