07.08.2024

Miten hyödyntää DeFi:ä?

DeFi
Miten hyödyntää DeFi:ä?

DeFi on viime vuosina noussut merkittäväksi osaksi kryptovaluuttaekosysteemiä. Sen avulla käyttäjät voivat hyödyntää rahoituspalveluita ilman perinteisiä pankkeja, mikä tarjoaa muun muassa avoimuutta, läpinäkyvyyttä ja nopeutta. Tässä blogitekstissä käsitellään, miten DeFi:ä voidaan hyödyntää eri tavoin ja mitä hyötyjä se tuo mukanaan.

              
Mikä on DeFi?

DeFi (Decentralized Finance) on kasvanut viime vuosien aikana mahdollisesti koko kryptovaluuttaekosysteemin merkittävimmäksi kokonaisuudeksi. DeFi:llä tarkoitetaan tiivistetysti hajautettuja rahoituspalveluita, jotka toimivat vaihtoehtona pankkien tarjoamille keskitetysti hallinnoiduille palveluille. Hajautettuun hallintoon pohjautuvilla ratkaisuilla on useita etuja, joista lisää seuraavaksi.

DeFi-palveluiden etuna suhteessa keskitetysti hallinnoituihin palveluihin voidaan nähdä olevan etenkin niiden avoimuus, läpinäkyvyys ja nopeus. DeFi-palveluita voi käyttää käytännössä kuka tahansa kenelle on pääsy internetiin. DeFi-palveluiden toimintaperiaate on myös usein kaikkien nähtävissä, sillä useiden DeFi-palveluiden toiminta pohjautuu avoimeen lähdekoodiin (open source). Tämä mahdollistaa hyvin korkean läpinäkyvyyden tason. DeFi-palveluiden käyttäminen on myös yleensä hyvin nopeaa, sillä niiden toiminta perustuu automaattisesti itsensä toteuttaviin älysopimuksiin, jotka ovat toiminnassa vuorokauden ympäri.

DeFi:n hyödyntäminen

DeFi-palveluiden hyödyntäminen vaatii jonkin verran ymmärrystä etenkin kryptovaluuttatransaktioihin liittyen, joten se ei ole suositeltavaa aloittelevalle kryptovaluuttasijoittajalle. Mikäli käyttäjä nimittäin tekee DeFi-palveluita käytettäessä virheen, on riskinä kryptovaluuttojen lopullinen menettäminen. DeFi-palveluita käytettäessä on siis noudatettava erityistä varovaisuutta ja tehtävä vain toimenpiteitä, joiden seuraukset ovat itselle selvillä.

Kryptovaluuttatransaktioiden toiminnan ymmärtäville tunnetuimpien DeFi-palveluiden käytön voidaan nähdä kuitenkin olevan suhteellisen helppoa ja turvallista. Yksinkertaistetusti DeFi-palveluiden hyödyntäminen vaatii kaksi asiaa:

  1. DeFi-palveluiden käytön mahdollistavan kryptovaluuttalompakon, kuten MetaMask- tai Phantom-lompakon. Nämä kryptovaluuttalompakot ovat saatavilla joko selainlaajennuksena tai älypuhelinsovelluksena.
  2. Kryptovaluuttaa, kuten etheriä (ETH) tai solanaa (SOL), kryptovaluuttalompakkoon.
DeFi:n viime vuosien suosion kasvun lisäksi myös DeFi:n hyödyntämiskohteet ovat lisääntyneet ja kehittyneet merkittävästi viimeisten vuosien aikana. Seuraavaksi käydään läpi kahdeksan DeFi:n hyödyntämismahdollisuutta.

Lainan ottaminen ja tarjoaminen

DeFi:ssä lainan ottaminen ja tarjoaminen tapahtuu ilman keskitettyä toimijaa, kuten pankkia. Käytännössä lainan ottaminen tapahtuu tallettamalla lainan vakuudeksi kryptovaluuttoja. Lainaa tarjotaan puolestaan yksinkertaisesti tallettamalla lainattavaksi tarkoitettuja kryptovaluuttoja. Lainat ovat yleensä ylivakuudellisia, eli vakuudeksi tulee tallettaa arvoltaan suurempi määrä kryptovaluuttaa kuin mitä on lainaa ottamassa. Koska sekä lainan ottaminen että tarjoaminen tapahtuvat ilman keskitettyä toimijaa, perustuu lainojen toiminta älysopimuksiin. Automaattisesti itsensä toteuttavien älysopimusten ansiosta DeFi-lainoilla ei ole perinteisten pankkilainojen tapaan käsittelyaikoja, vaan laina "toteutuu" välittömästi. Älysopimukset vastaavat myös siitä, että lainan vakuuden arvo säilyy vaaditun tason yläpuolella (LTV, Loan-to-value). Jos vakuuden arvo laskee vaaditun tason alapuolelle, myy älysopimus automaattisesti lainan vakuuden (likvidointi). Myös lainan korko määräytyy automaattisesti kysynnän ja tarjonnan perusteella. DeFi:n suosituin lainapalvelu on Aave, jonka AAVE-token löytyy myös Northcrypton tarjonnasta.

Hajautetut pörssit (DEX)

DeFi:ssä on mahdollista käydä kauppaa ilman keskitettyä toimijaa hajautetuissa pörsseissä (DEX, decentralized exchange). Koska hajautettujen pörssien toiminta ei riipu keskitetystä toimijasta, tapahtuvat kaupat käyttäjien kesken (peer-to-peer). Hajautetut pörssit voidaan nähdä siis paikkoina, jotka tuovat ostajat ja myyjät yhteen. Hajautettujen pörssien toiminta on automaattista ja perustuu älysopimuksiin. Niiden toiminnan keskiössä ovat likviditeettipoolit (liquidity pool), jotka ovat yksinkertaisesti älysopimuksia, joihin on lukittu kryptovaluuttoja kaupankäynnin mahdollistamiseksi. Hajautettujen pörssien etuna voidaan pitää niiden avoimuutta, sillä niissä voi käydä kauppaa kuka tahansa ja hajautettujen pörssien koodi on yleensä avoimesti kenen tahansa tarkasteltavissa. Tunnetuimpiin hajautettuihin pörsseihin kuuluvat muun muassa Ethereumin päällä toimiva Uniswap ja Solanan päällä toimiva Raydium.

Likviditeetin tarjoaminen

DeFi:ssä on mahdollista ansaita tuottoa omistamilleen kryptovaluutoille useilla eri tavoilla. Yksi suosituimmista tavoista on likviditeetin tarjoaminen. Käytännössä tämä tarkoittaa kryptovaluuttojen tarjoamista hajautetun pörssin likviditeettipooliin. Kun käyttäjä tarjoaa varoja likviditeettipooliin, saa hän vastineeksi tarjoamistaan likviditeetistä liquidity provider (LP) -tokeneita. Likviditeettipooliin tarjotuista varoista maksetaan korvaukseksi osa poolin kaupankäyntikuluista. Likviditeetin tarjoamiseen liittyy myös riskejä, kuten impermanent loss -ilmiö, jossa likviditeetin tarjoajan kryptovaluutat saattavat menettää arvoaan likviditeettipoolissa olevien kryptovaluuttojen kurssivaihteluiden seurauksena.

Yield farming

Yield farmingilla tarkoitetaan likviditeetin tarjoamisesta vastineeksi saatujen LP-tokeneiden steikkaamista. Käytännössä yield farmingilla tarkoitetaan siis LP-tokeneiden lukitsemista DeFi-palvelun älysopimukseen, mikä mahdollistaa lisätuoton saamisen itse likviditeetin tarjoamisen lisäksi. DeFi-palvelun näkökulmasta yield farmingin avulla voidaan vähentää markkinoilla vapaana olevien LP-tokeneiden määrää, millä voi olla positiivinen vaikutus LP-tokenin hintaan. Yield farmingia tarjoavien palveluiden erot tuotoissa voivat olla suuria. Erot kertovat usein korkeammasta tai alhaisemmasta riskistä.

Governance

Governance-termillä viitataan kryptovaluuttaprojektin kehitykseen vaikuttamiseen äänestämällä. Käytännössä tämä tapahtuu governance-tokeneita, eli vapaasti suomennettuna hallintotokeneita, hyödyntäen. Kryptovaluuttaprojektin governance-token, kuten Aaveen AAVE-token, toimii ikään kuin äänestyslipukkeena, joka antaa oikeuden vaikuttaa projektin kehitykseen. Tämä toimintatapa eroaa kuitenkin esimerkiksi perinteisistä demokraattisista vaaleista siten, että yleensä yksi token oikeuttaa yhteen ääneen, joten mitä useamman governance-tokenin omistaa, sitä suuremman vaikutusvallan kryptovaluuttaprojektin kehitykseen saa.

Johdannaiset

Johdannaiset ovat perinteisestä rahoitusmaailmasta tuttuja rahoitusinstrumentteja, joiden hinta määräytyy kohde-etuuden hinnan perusteella. Johdannaisilla on mahdollista käydä kauppaa myös DeFi:ssä. Kuten muutkin DeFi:n mahdollistamat asiat, myös DeFi:n johdannaispalvelut toimivat ilman tarvetta luottaa keskitettyihin toimijoihin. Näin ollen DeFi:n johdannaispalvelut hyödyntävät älysopimuksia ja muun muassa likviditeetin tarjoamisesta tuttuja likviditeettipooleja ja lainaamisesta tuttua ylivakuuttamista. DeFi:n tunnetuin johdannaispalvelu on Ethereumin päällä toimiva dYdX.

Synteettiset varat

DeFi:n kautta on mahdollista sijoittaa myös synteettisiin varoihin. Synteettiset varat ovat tokenisoituja, eli lohkoketjuun tuotuja, versioita muun muassa valuutoista, hyödykkeistä ja osakkeista. Synteettisten varojen toiminta perustuu vahvasti luotettavan oraakkeliratkaisun, kuten Chainlinkin, toimintaan. Oraakkeliratkaisun avulla varmistetaan, että lohkoketjussa olevan synteettisen varan arvo vastaa mahdollisimman hyvin kyseisen varan arvoa reaalimaailmassa. Synteettisiä varoja on mahdollista hyödyntää useissa eri DeFi-palveluissa. Synteettisten varojen vahvuutena voidaan pitää varojen tuomista maailmanlaajuisesti laajan yleisön saataville – maantieteellisestä sijainnista riippumatta. Tunnetuin synteettisiin varoihin liittyvä DeFi-palvelu on muun muassa Ethereumin päällä toimiva Synthetix.

Ennustemarkkinat

Ennustemarkkinat ovat kauppapaikkoja, joissa voi lyödä vetoa jonkin asian tapahtumisen tai tapahtumatta jäämisen puolesta. Ennustuksen tekemiseksi tarvitsee kohteeseen lukita kryptovaluuttaa, jotka ovat usein dollarisidonnaisia stablecoineja, kuten Northcrypton valikoimasta löytyvää USDC:tä. Jos tapahtuman lopputuloksen ennustaa oikein, saa tämän ratkettua palkkioksi kryptovaluuttaa. Ennustuksen kohteena on asioita hyvin monista kategorioista, kuten politiikasta, urheilusta, taloudesta, kulttuurista, tieteestä ja kryptovaluutoista. DeFi:n ennustemarkkinoiden johtajaksi on noussut vuoden 2024 aikana skaalautuvuusratkaisu Polygonin päällä toimiva Polymarket, jonka kuukausittaiset volyymit ovat nousseet satoihin miljooniin euroihin.

Yhteenveto

DeFi on viime vuosina kryptovaluuttojen keskiöön noussut kokonaisuus, jonka suosion ja hyödyntämismahdollisuuksien voidaan nähdä olleen käytännössä jatkuvassa kasvussa, eikä tälle trendillä näy pysähtymisen merkkejä. Luultavasti suurimpana tekijänä tälle kasvulle on DeFi-palveluiden tarjoama mahdollisuus päästä aidosti hyötymään keskeisimmistä lohkoketjuteknologiaan ja kryptovaluuttoihin liitettävistä hyödyistä, kuten hajautetusta hallinnosta, avoimuudesta, läpinäkyvyydestä ja nopeudesta.

Ville Viitaharju Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 07.08.2024 15:00