Kryptovaluuttojen vuosi oli erittäin nousujohteinen ja tapahtumarikas. Vuosi 2020 tullaan muistamaan ennen kaikkea alkuvuoden voimakkaasta koronaviruksen aiheuttamasta markkinaromahduksesta ja sitä seuranneesta kurssien voimakkaasta noususta, Bitcoinin historian kolmannesta puoliintumisesta, DeFi-palveluiden noususta, instituutioiden ja suursijoittajien mukaantulosta kryptovaluuttamarkkinoille ja viimeisimpänä Bitcoinin uudesta ATH-hinnasta. Tässä artikkelissa tiivistetään kryptovaluuttojen tämän vuoden merkittävimpiä tapahtumia.
Last updated: 13.05.2022 12:57Alkuvuosi kryptovaluuttamarkkinoilla - koronapaniikki ja Bitcoinin kolmas puoliintuminen
Kryptovaluuttojen vuosi alkoi positiivisissa merkeissä. Kryptovaluuttojen kurssit olivat mukavassa nosteessa ja Bitcoinin toukokuussa siintävä puoliintuminen aiheutti ihmisissä optimistisia odotuksia. Edelliset puoliintumiset olivat johtaneet aina uuden nousukauden alkuun ja tämän odotettiin tapahtuvan myös tälläkin kertaa.
Maaliskuussa kryptovaluuttamarkkinoilla alkoi tapahtua. Koronavirus alkoi levitä maailmalla ja sijoittajien panikointi heijastui jokaiseen omaisuusluokkaan mukaan lukien kryptovaluuttoihin. Kryptovaluuttamarkkinat laskivat osakemarkkinoiden vanavedessä hurjaa vauhtia ja kryptovaluuttojen arvosta suli hetkessä pois useita kymmeniä prosentteja. Koronaviruksesta aiheutunut markkinapaniikki tullaan varmasti muistamaan sijoittajien keskuudessa vielä pitkään.
Koronapaniikin seurauksena markkinoiden suurimman kryptovaluutan, bitcoinin kurssi romahti yli 9000 dollarista lähes 3600 dollariin. Koronapaniikin aiheuttama lasku oli täysin poikkeuksellinen Bitcoinin ja koko kryptovaluuttamarkkinoiden historiassa. Voidaankin sanoa, että maaliskuussa markkinoilla elettiin hetkellisesti todellisia maailmanlopun aikoja.
Koronapaniikin aiheuttama kriisi ei ehtinyt jatkua sijoitusmarkkinoilla kovinkaan pitkään ennen kuin keskuspankit päättivät puuttua peliin. Keskuspankit ympäri maailman alkoivat julkaista valtavia tukipaketteja, jotka pelastivat sijoitusmarkkinat suuremmalta verilöylyltä. Keskuspankkien poikkeuksellisen avokätinen elvytyspolitiikka johtikin siihen, että kryptovaluuttamarkkinat alkoivat palautua osakemarkkinoiden vanavedessä koronasta aiheutuneesta romahduksesta. Poikkeuksellisen suurien elvytyspakettien johdosta sijoittajat ympäri maailman ovat alkaneet suuntaamaan mielenkiintoaan yhä enemmän Bitcoinia ja sen muuttumatonta rahapolitiikkaa kohtaan.
Vaikka kryptovaluuttamarkkinoiden koronaromahdus olikin raju, niin se oli myös nopeasti ohi. Bitcoinin kurssi olikin tasaisessa nousussa ennen kryptovaluuttamaailman vuoden odotetuinta tapahtumaa, eli Bitcoinin puoliintumista.
Bitcoinin puoliintuminen on Bitcoinin lohkoketjuun ohjelmoitu ominaisuus, jonka tavoitteena on pitää bitcoinien määrä vakaana ja ehkäistä inflaatiota. Bitcoinin puoliintuminen johtaa siihen, että päivittäin kiertoon vapautuvien uusien bitcoinien määrä alenee. Kysynnän pysyessä samana pitäisi myös jokaisen jo markkinoilla olevan bitcoinin arvon tällöin nousta. Sijoittajien optimistiset odotukset puoliintumista kohtaan johtavat juurensa Bitcoinin edellisiin puoliintumisiin. Bitcoinin kaksi ensimmäistä puoliintumista siivittivät bitcoinin kurssin voimakkaaseen nousuun ja Bitcoinin kaksi edellistä kurssihuippua on molemmat saavutettu noin 1,5 vuotta edellisten puoliintumisten jälkeen.
Bitcoinin historian kolmas puoliintuminen käynnisti aiempien puoliintumisten tapaan uuden neljän vuoden hintasyklin. Bitcoinin hinta on ollut nousussa puoliintumisesta lähtien, ja jäämme innolla odottamaan, mihin tämänkertaisen syklin kurssihuippu muodostuukaan.
Kesä kryptovaluuttamarkkinoilla - PayPal ja DeFi-palveluiden nousu
Kesäkuussa saatiin jälleen voimakkaita signaaleja suurten instituutioiden kiinnostuksesta kryptovaluuttoja kohtaan, kun paljastui, että maksupalvelujätti PayPal suunnitteli kryptovaluuttojen lisäämistä palveluunsa. Myöhemmin syksyllä PayPalin suunnitelmat näkivät lopulta päivänvalon ja tänä päivänä PayPalin kautta on mahdollista ostaa, myydä ja säilyttää eri kryptovaluuttoja. PayPal tarjoaa yli 350 miljoonalle ihmiselle helpon ja luontevan väylän kryptovaluuttojen maailmaan. PayPalin mukaantulo kryptovaluuttamarkkinoille on vain yksi osoitus instituutioiden kasvaneesta kiinnostuksesta kryptovaluuttoja kohtaan.
Vaikka 2020 olikin vahvasti Bitcoinin vuosi, niin kesällä saimme kokea voimakkaita kurssinousuja myös useampien altcoinien kohdalla. Kesällä markkinoilla koettiin myös pienimuotoinen altseason, joka oli keskittynyt vahvasti DeFi:n (Decentralized Finance) ympärille. Useiden DeFi-palveluiden kurssit nousivatkin tuona aikana huimasti.
DeFi oli ehdottomasti yksi vuoden 2020 suurimmista puheenaiheista kryptovaluuttamaailmassa ja se tulee todennäköisesti olemaan sitä myös ensi vuonna. Monille herää varmasti tässä vaiheessa kysymys, että mikä DeFi:stä tekee niin ihmeellisen, että siitä puhutaan vuodesta toiseen. DeFi voidaan nähdä digitaalisena vallankumouksena ja sen uskotaan muuttavan tulevaisuudessa tapaamme käyttää pankkipalveluita. DeFi tarkoittaa käytännössä sitä, että perinteiset finanssipalvelut tuodaan hajautetun lohkoketjun päälle, jolloin tarve kolmansille osapuolille, kuten pankeille poistuu.
Loppuvuosi kryptovaluuttamarkkinoilla - Institutionaaliset sijoittajat ja Bitcoinin uusi ATH-hinta
Kryptovaluuttojen loppuvuosi on ollut erittäin vaiherikas ja pitänyt sisällään useita merkittäviä tapahtumia. Instituutioiden kiinnostus Bitcoinia kohtaan on kiihtynyt koko vuoden ajan. Yksi erinomainen näyte tästä tapahtui syyskuussa, kun Yhdysvaltalainen NASDAQ-pörssiin listattu yritys nimeltään MicroStrategy vaihtoi huomattavia summia yhtiön käteisvaroja Bitcoiniin. MicroStrategyn ostot eivät suinkaan ole jääneet vain tähän yhteen kertaan, vaan yritys on hankkinut itselleen lisää bitcoineja pitkin syksyä.
MicroStrategyn mukaantulo kryptovaluuttamarkkinoille on myös vahvistanut pitkin vuotta voimistunutta näkemystä Bitcoinista luotettavana arvonsäilyttäjänä. On hyvin todennäköistä, että tulevina vuosina yhä useammat pörssiyhtiöt kiinnostuvat Bitcoinista ja sen ainutlaatuisista ominaisuuksista.
MicroStrategyn lisäksi lukuisat muutkin suuret instituutiot ovat hankkineet kuluneen vuoden aikana itselleen bitcoinia. Yksi monista syistä instituutioiden kasvaneelle kiinnostukselle bitcoinia kohtaan on ehdottomasti pitkin vuotta jatkunut keskuspankkien avokätinen koronaelvytys. Monet tahot ovat huomanneet, että keskuspankkien valitsema tie ei voi mitenkään olla kestävä ja Bitcoinin muuttumaton rahapolitiikka on jotain sellaista, mitä muut omaisuusluokat eivät voi tarjota. Instituutioiden ja suursijoittajien kiinnostus Bitcoinia kohtaan on jatkuvassa kasvussa.
Loppuvuodesta kuultiin positiivisia uutisia myös markkinoiden toiseksi suurimman kryptovaluutan Ethereumin suunnalta. Pitkään odotetun Ethereum 2.0:n ensimmäinen vaihe käynnistyi vihdoin joulukuussa. Vaikka Ethereum 2.0:n lopullinen valmistuminen kestääkin vielä vuosia, niin ensimmäisen vaiheen käynnistyminen voidaan kuitenkin nähdä erittäin tärkeänä merkkipaaluna projektille.
Ethereum 2.0:n on tarkoitus ratkaista Ethereumin verkon kapasiteetissa ilmenneet ongelmat. Ethereumin verkon kapasiteetissa ilmenneillä ongelmilla tarkoitetaan käytännössä sitä, että suositut, paljon transaktioita tuottavat sovellukset vievät merkittävästi kapasiteettia Ethereumin verkosta, jolloin verkon toiminta saattaa hidastua merkittävästi. Verkon hidastumisen lisäksi myös Ethereumin verkon kasvaneet transaktiomaksut ovat tuottaneet tänä vuonna ongelmia.
Bitcoinin kurssi kokeili loppuvuodesta 20.000 dollarin rajapyykkiä useita kertoja, kunnes meni joulukuun puolessa välissä siitä heittämällä läpi. Bitcoin saavutti siis joulukuussa uuden ATH-hinnan ja tämän jälkeen kurssi on pysynyt visusti 20.000 dollarin yläpuolella. On mielenkiintoista nähdä, mihin tämän nykyisen neljän vuoden hintasyklin kurssihuippu tulee Bitcoinin osalta asettumaan. Instituutioiden ja suursijoittajien kasvanut kiinnostus Bitcoinia kohtaan yhdistettynä puoliintumisen myötä laskeneeseen Bitcoinin tarjontaan lupaavat hyvää tulevia vuosia ajatellen.
Kaiken kaikkiaan kryptovaluuttojen vuosi 2020 oli edeltävien vuosien tapaan erittäin tapahtumarikas. Kryptovaluutat ovat ottaneet vuodessa valtavia harppauksia eteenpäin, ja markkinoiden suurin kryptovaluutta, Bitcoin on alkanut vakiinnuttaa asemaansa suurten instituutioiden ja sijoittajien portfolioissa. Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen mahdollisuudet tunnistetaan entistä laajemmin ja niiden ympärille rakennettu infrastruktuuri on kehittynyt huomattavasti. On mielenkiintoista nähdä, mitä vuosi 2021 tuokaan tullessaan.
Mikko Soon Kryptovaluutta-asiantuntija