13.07.2022

Kryptovaluuttojen ja osakkeiden korrelaatio

Sijoittaminen
Kryptovaluuttojen ja osakkeiden korrelaatio

Bitcoinia ja kryptovaluuttoja pidetään usein kokonaan omanlaisena omaisuusluokkana, joka ei ole yhteydessä osakemarkkinoihin. Kuinka suuri kryptovaluuttojen ja osakemarkkinoiden välinen korrelaatio on, ja voivatko kryptovaluutat tarjota hajautushyötyä myös perinteisempiin sijoitusportfolioihin?

              
Mistä korrelaatio kertoo?

Käydään ensin lyhyesti läpi, mitä eri sijoituskohteiden välinen korrelaatio tarkoittaa portfolioissa. Korrelaatio sijoituskohteiden välillä kuvaa niiden välistä riippuvuutta, eli käytännössä liikkuvatko niiden hinnat ajan kuluessa samalla tavalla. Korrelaatiokerroin voi saada arvoja -1 ja 1 väliltä ja arvo 1 tarkoittaa, että hinnat ovat täysin korreloituneita. Negatiivisella tai lähellä nollaa olevalla korrelaatiokertoimella saadaan hyvä hajautushyöty, jos taas korrelaatiokerroin on yli 0,6 sijoituskohteesta saatava hajautushyöty on pieni. Yksinkertaisesti modernin portfolioteorian mukaan hajauttamalla sijoituksia useisiin toistensa kanssa vähän tai ei lainkaan korreloiviin sijoituskohteisiin voidaan portfolion riski-tuotto-suhdetta parantaa. Jos sijoituskohteiden korrelaatio on liian korkea hajautushyöty tippuu. Esimerkiksi jos on sijoittanut ainoastaan suomalaisiin osakkeisiin, voi ulkomaalainen osake tarjota parempaa hajautushyötyä kuin uusi suomalainen osake, koska Suomen sisäiset tapahtumat eivät vaikuta yhtä paljon ulkomaisiin osakkeisiin. Mitä pienempi korrelaatio portfolion muihin sijoituskohteisiin ja mitä parempi tuotto-odotus sitä parempi lähtökohtaisesti on uudesta sijoituskohteesta saatava hyöty. Tästä syystä Bitcoin ja useat muut kryptovaluutat ovat olleet viimeisen vuosikymmenen aikana hyvä sijoituskohde myös perinteisempiin sijoitusportfolioihin.

Vuosi 2022

Vuosi 2022 oli niin osakkeiden kuin myös kryptovaluuttojenkin näkökulmasta tarkasteltuna ennätyksellisen huono. Vaikka historiallisesti esimerkiksi Bitcoinin ja USA:n osakemarkkinoita kuvaavan S&P 500 indeksin korrelaatiokerroin on ollut noin 0,15 tasolla, oli vuoden 2022 aikana noussut historiallisen korkealle, jopa yli 0,5 tasolle. Kryptovaluuttojen korrelaatio teknologiaosakkeita kuvaavan Nasdaq Composite -indeksin kanssa oli vielä tätäkin korkeampi.

Mistä korkea korrelaatio sitten johtui? Vaikka esimerkiksi Bitcoin vertautuu fundamenteiltaan enemmän digitaalisen kullan tapaiseen omaisuusluokkaan, viimeisen parin vuoden aikana kryptovaluuttamarkkinoille tulleet institutionaaliset sijoittajat ovat käsitelleet kryptovaluuttoja enemmän riskisten teknologiaosakkeiden tavoin. Näin ollen, kun suuret makrotaloudelliset tapahtumat vuoden 2022 aikana toivat epävarmuutta sijoitusmarkkinoille, useat sijoittajat pyrkivät vähentämään sijoitusportfolioidensa riskiä vähentämällä kryptovaluuttasijoituksiaan korkeariskisten teknologiaosakkeiden tavoin.

Antavatko kryptovaluutat hajautushyötyä?

Datan perusteella kryptovaluuttoihin sijoittamalla on mahdollista saavuttaa merkittävää hajautushyötyä. Blogia varten on laskettu vuodesta 2014 asti olevalla datalla Bitcoinin ja osakemarkkinoiden keskimääräisiä tuottoja ja korrelaatioita. Kryptovaluutoista Bitcoin ja aikaväli valikoituivat yksinkertaisesti mahdollisimman pitkän aikavälin datan perusteella. Osakemarkkinat ovat tuona aikana tuottaneet keskimääräisellä vuosituotolla mitattuna hyvin: Helsingin osakemarkkinoiden OMX25 yli 7,5 prosenttia, maailman osakemarkkinoiden MSCI WORLD -indeksi yli 6,5 prosenttia, ja Nasdaq Composite -indeksi jopa yli 14 prosenttia. Vaikka tuotot ovat olleet hyviä, etenkin ottaen huomioon tämän vuoden kurssilaskun, jäävät ne kauaksi jälkeen Bitcoinin yli 120 prosentin keskimääräisestä vuosituotosta.

Bitcoinin pitkän ajan korrelaatio tuolta ajalta on suurinta Nasdaq Composite -indeksin kanssa (alle 0,17). Keskenään eri osakeindekseillä korrelaatiokertoimet vaihtelevat noin 0,59 ja 0,92 välillä. Eli dataa tarkastelemalla on mahdollista havaita että Bitcoin ja kryptovaluutat parantavat perinteisistä osakesijoituksista koostuvan portfolion hajautusta todella hyvin pitkällä aikavälillä. Tämän lisäksi, vaikka kryptovaluuttamarkkinat ovat kuuluisia korkeasta hintojen heilahteluista eli volatiliteetista, on Bitcoinin tuotto-riski-suhdetta kuvaava Sharpen -luku kyseisellä aikavälillä yli 1,6, kun osakeindekseistä korkeimmaksi yltää Nasdaq Composite yli 0,65 luvulla. Eli vaikka korkea volatiliteetti saa Bitcoinin tuntumaan riskiseltä, on sen riski-tuotto-suhde ollut osakemarkkinoita huomattavasti parempi.

Lopulta kyse on myös fundamenteista. Osakkeet ovat osuuksia yrityksistä ja niiden tuottamista voitoista, kun taas esimerkiksi Bitcoinin ja Ethereumin arvo perustuu niiden ominaisuuksiin ja niiden mahdollistamiin käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi Ethereum on hajautetusti ylläpidetty lohkoketjua hyödyntävä alusta älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille. Ethereumin hallinnasta ei siis vastaa yksittäinen yritys ja sen arvo muodostuu sen päälle rakennettujen useiden eri sovellusten ekosysteemin kokonaisuudesta.

Yhteenveto

Vaikka kryptovaluuttojen korkea korrelaatio osakemarkkinoihin vuoden 2022 aikana yllätti monet sijoittajat, oli korrelaatio jo vuoden 2023 ensimmäisen vuosineljänneksen jälkeen tippunut takaisin alemmille tasoille. Tietenkään historia ei ole tae tulevasta, mutta kryptovaluuttojen erilaisuus omaisuusluokkana verrattuna osakkeisiin myös puoltaa oletuksia sen puolesta, että pidemmällä aikavälillä korrelaation taso pysyy suhteellisen alhaisena. Ei siis ole yllättävää, että niin sijoitus- kuin tutkimusalalla kryptovaluuttoja on alettu pitämään vuosi vuodelta yhä parempana hajautuskohteena sijoitusportfolioihin.

Manu Isto Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 26.05.2023 09:37