06.01.2021

Kryptovaluutat ja lohkoketjuteknologia - tärkeimmät termit

Lohkoketju Bitcoin DeFi Älysopimukset
Kryptovaluutat ja lohkoketjuteknologia - tärkeimmät termit

Kryptovaluutat pitävät sisällään lukuisia termejä, jotka saattavat tuntua aluksi hieman vierailta. Kryptovaluuttojen termistön hallitseminen auttaa ymmärtämään kryptovaluuttamaailman tapahtumia. Tämä artikkeli esittelee kryptovaluuttoja koskevaa termistöä.

              
Kryptovaluuttojen sanasto

Altcoin

Nimityksellä altcoin tarkoitetaan kaikkia muita kryptovaluuttoja paitsi bitcoinia.

ASIC

Termi ASIC (engl. Application Specific Integrated Circuit) on tuttu bitcoinin louhinnasta. ASIC tarkoittaa tiettyä tarkoitusta varten kehitettyä mikropiiriä. Bitcoinin louhinta suoritetaan tänä päivänä poikkeuksetta erittäin tehokkailla, varta vasten bitcoinin louhintaan optimoiduilla ASIC-koneilla.

ATH

ATH on lyhenne sanoista All-time high. ATH -termiä käytetään tilanteissa, joissa kryptovaluutan kurssi on noussut ennätyksellisen korkealle.

Bitcoin

Bitcoin on maailman vanhin ja tunnetuin lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä digitaalisessa muodossa oleva kryptovaluutta.

DeFi

DeFi on lyhenne englanninkielisistä sanoista Decentralized Finance. DeFi tarkoittaa käytännössä sitä, että perinteiset finanssipalvelut tuodaan hajautetun lohkoketjun päälle, jolloin tarve kolmansille osapuolille, kuten pankeille poistuu. Suurin osa DeFi -palveluista on kehitetty Ethereumin lohkoketjun päälle.

Ethereum

Ethereum on hajautettu, oman lohkoketjun omaava ekosysteemi. Ethereum toimii alustana erilaisille hajautetuille sovelluksille ja palveluille.

FOMO

FOMO (fear of missing out) tarkoittaa kryptovaluuttojen kohdalla sitä, että sijoittajille tulee pelko jäädä nopeasti nousevien kurssien mahdollistamien tuottojen ulkopuolelle. Useimmiten FOMO johtaa siihen, että sijoittaja ostaa kryptovaluuttoja kurssien ollessa ylhäällä, jolloin riski sijoitusten arvon laskulle on huomattava.

Fork

Forkit ovat kryptovaluuttojen ohjelmakoodien päivityksiä. Kryptovaluuttojen ohjelmakoodi on mahdollista päivittää kahdella eri tavalla. Nämä tavat ovat hard fork ja soft fork.

Genesis Block

Genesis Block on lohkoketjun ensimmäinen lohko. Maailman tunnetuimman kryptovaluutan, bitcoinin ensimmäinen lohko eli Genesis Block louhittiin tammikuussa 2009.

HODL

HODL eli tuttavallisemmin hold tarkoittaa sitä, että sijoittaja pitää markkinatilanteesta riippumatta kryptovaluuttojaan lompakossaan, eikä myy niitä.

KYC

KYC eli Know Your Customer on nimitys prosessille, jolla kryptovaluuttojen kauppapaikat varmistavat palvelun käyttäjien henkilöllisyyden.

Lohkoketju

Lohkoketjulla tarkoitetaan teknologiaa, jonka avulla lohkoketjun eri osapuolet voivat luoda ja ylläpitää erilaisia hajautettuja ja jaettuja tietokantoja. Maailman ensimmäinen lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä sovellus oli kryptovaluutta bitcoin.

Lompakko

Kryptovaluuttoja on mahdollista säilyttää omassa lompakossa tai kryptovaluuttapörssissä. Käytännössä kryptovaluutat sijaitsevat useimmiten lohkoketjussa ja lompakko on ainoastaan graafinen käyttöliittymä kryptovaluuttojen hallintaan. Lohkoketjuun säilöttyihin kryptovaluuttoihin on mahdollista päästä käsiksi privaattiavaimen avulla. Omassa kryptovaluuttalompakossa privaattiavaimen hallinta siirtyy kryptovaluuttojen kauppapaikalta käyttäjälle itselleen.

Louhinta

Kryptovaluuttojen louhinta on kryptovaluuttojen lohkoketjun ylläpitotyötä. Louhinnan tehtävänä on rakentaa lohkoketjun uudet lohkot.

Node

Node on palvelin, joka osallistuu lohkoketjun ylläpitotyöhön. Kuka tahansa voi perustaa oman noden esimerkiksi Bitcoinin lohkoketjuun.

Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto on Bitcoinin perustaja. Satoshi Nakamoton todellinen henkilöllisyys on yhä tänäkin päivänä tuntematon.

Satoshi

Yksi bitcoin on mahdollista jakaa 100 miljoonaan pienempään yksikköön, jotka on nimetty Bitcoinin luojan Satoshi Nakamoton mukaan satosheiksi. Yksi satoshi on pienin mahdollinen määrä, joka on mahdollista lähettää Bitcoinin lohkoketjussa toiselle.

Token

Token on kryptovaluutta, joka on luotu jonkin lohkoketjun sisälle. Esimerkiksi Ethereumin lohkoketjuun on mahdollista luoda erilaisia tokeneita. Tokeneilla voi olla lukuisia eri käyttötarkoituksia, mutta niiden pääasiallinen tehtävä on toimia vaihdon välineinä transaktioissa.

White paper

White paper tarkoittaa vapaasti suomennettuna projektisuunnitelmaa. Kryptovaluuttojen white paperit sisältävät informaatioita kyseisestä kryptovaluutasta ja sen tulevista päivityksistä. Maailman tunnetuin white paper on Bitcoinin white paper.

Älysopimus

Älysopimukset ovat lohkoketjuun ohjelmoituja ohjelmia, jotka suorittavat niille annetut toiminnot automaattisesti. Älysopimuksia ei ole mahdollista muuttaa jälkikäteen ja niitä on mahdoton manipuloida. Älysopimukset poistavat kolmansien osapuolten tarpeen.

Mikko Soon Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 13.05.2022 12:55