Kun inflaatio on lähtenyt nyt koronan elvytystoimien jälkeen kiihtymään, on hyvä tarkastella
millaisin eri tavoin omaa omaisuuttaan voi suojata. Tässä blogitekstissä vertaillaan eri
omaisuusluokkia, joita on käytetty historiallisesti omaisuudensuojana inflaatiota vastaan, ja
tarkastellaan sitä, miten bitcoin asettuu tässä vertailussa. Inflaatiolla tarkoitetaan rahan ostovoiman
heikkenemistä, eli käytännössä sitä, että huomenna et saa enää niin paljoa hyödykkeitä samalla rahalla
kuin tänään.
Last updated: 13.05.2022 12:38Omaisuuden suojaamisen historiaa
Ihmiset ovat pyrkineet suojaamaan omaisuuttaan eri keinoin läpi historian. Nykypäivänä helpoin omaisuusluokka on pankkitilillä oleva digitaalinen käteinen. Kuitenkin nykyisenä nollakoron aikana, inflaatio pikkuhiljaa tuhoaa käteisen ostovoimaa ja pienentää näin ollen omaisuutta. Kulta ja velkakirjat on nähty usein hyvinä suojina korkeamman inflaation aikaan. Verrataan seuraavaksi kultaa, velkakirjoja ja käteistä fiat-valuuttaa bitcoiniin omaisuuden suojan näkökulmasta. Vertailussa käytetään kolmea eri kriteeriä: suoja inflaatiota vastaan, liikuteltavuus ja suoja varkautta/takavarikointia kohtaan.
Suojautuminen inflaatiolta
Ensimmäisenä suoja inflaatiota vastaan. Koska inflaatio koskee nimenomaan käteistä, ei sillä voi suojautua inflaatiota vastaan. Aikaisemmin pankit maksoivat jonkinlaista korkoa talletetuille varoille, mutta edes silloin se ei riittänyt kattamaan inflaation aiheuttamaa ostovoiman heikkenemistä. Kultaa on tuhansia vuosia käytetty rahana ja on siksi vielä nykyäänkin suosittu suoja inflaatiota vastaan. Koska kultaa on olemassa vain rajattu määrä, eivätkä keskuspankit pysty painamaan sitä halutessaan lisää, on se usein korkean inflaation aikoina pitänyt ostovoimansa paremmin kuin fiat-valuutat. Näin ollen kulta toimii usein hyvänä inflaatiosuojana. Sama pätee myös velkakirjoihin. Koska velkakirjoille maksetaan korkoa, pystyy niillä suojautumaan inflaatiota vastaan. Nykyään kuitenkin useat riskittöminä pidetyt valtioiden velkakirjojen korkotuotot ovat jopa negatiivisia, joten jos haluaa suojautua inflaatiolta velkakirjojen avulla, joutuu etsimään hieman riskisempiä velkakirjoja. Kuten kultaa, myös bitcoinia on rajallinen määrä, koska niiden luominen on rajoitettu 21 miljoonaan. Tämä katto Bitcoinien määrässä varmistaa sen, että Bitcoinin rahapolitiikka on muuttumatonta, eivätkä keskuspankit voi painaa niitä lisää. Useiden asiantuntijoiden mielestä tämä tekeekin Bitcoinista erinomaisen suojan inflaatiota vastaan.
Omaisuuden liikuteltavuus
Toisena kriteerinä on liikuteltavuus. Kaikki digitaalisessa muodossa olevat omaisuusluokat ovat helposti liikuteltavia, jopa globaalilla tasolla. Tämä helppo liikuteltavuus tulee tarpeeseen erityisesti, jos henkilö joutuu esimerkiksi vaihtamaan jostain syystä asuinpaikkaansa. Fyysinen käteinen ja kulta suurissa määrin ovat kuitenkin huomattavasti vaikeampia siirtää paikasta toiseen, etenkin maiden rajojen yli. Tämän vuoksi se ei välttämättä sovellu omaisuudensuojaksi esimerkiksi konfliktialueilla, joista voi joutua pakenemaan.
Suoja varkautta vastaan
Viimeisenä kategoriana on suoja varkautta/takavarikointia vastaan. Ryöstön tapahtuessa, fyysisenä omaisuutena olevat asiat, kuten fyysinen käteinen ovat vaarassa. Tämän vuoksi ihmiset usein pitävät varojaan turvassa pankeissa. Turvallisissa maissa kuten Suomessa pankit ovatkin hyvä ja turvallinen paikka säilyttää erinäisiä omaisuuseriä. Halutessaan myös fyysistä kultaa pystyy säilyttämään turvassa useissa pankeissa. Ongelmana tälle on kuitenkin, jos pankki takavarikoi omaisuuden. Useissa valtioissa ympäri maailmaa, esimerkiksi oppositiossa toimivien poliittisten henkilöiden varoja on jäädytetty pankkien ja valtioiden toimesta. Tällaisen uhan torjumiseksi omaisuus on yleensä pitänyt pitää fyysisessä muodossa, kuten fyysisenä käteisenä tai kultana. Mutta kuten edellä mainittiin, nämäkin on kuitenkin mahdollista takavarikoida. Bitcoin on tässä kategoriassa omassa luokassaan. Digitaalisessa muodossa Bitcoinia ei pysty varastamaan samalla tavoin kuin fyysisiä varoja. Tämän lisäksi Bitcoinia pystyy säilyttämään turvallisesti siihen tarkoitetuilla lompakoilla ilman muita osapuolia kuten pankkeja. Bitcoin-lompakot ovat käytännössä mahdottomia hakkeroida, josta esimerkkinä on Bitcoinin kehittäjän Satoshi Nakamoton omat bitcoinit, joihin kukaan ei ole päässyt käsiksi.
Yhteenveto
Yhteenvetona siis Bitcoin on ainoa näistä omaisuusluokista, joka läpäisee kaikki kolme kategoriaa. Kulta voi toimia hyvin inflaatiota vastaan, ja sen voi halutessaan siirtää pois pankista, mutta sen liikuteltavuus isoissa määrin on hyvin hankalaa. Velkakirjat ovat toimineet historiallisesti hyvin inflaatiota vastaan, vaikka nykypäivänä tarpeeksi korkean tuoton etsiminen onkin vaikeampaa. Niiden takavarikointi on kuitenkin mahdollista esimerkiksi pankkien tai valtioiden toimesta, mikä heikentää useissa paikoissa niiden turvallisuutta. Keskuspankit voivat puolestaan tuhota fiat-valuutan ostovoimaa painamalla lisää rahaa mielensä mukaan. Bitcoin on turvallinen niin kadun ryöstäjää kuin vihamielistä valtiotakin ajatellen, sitä on helppo liikuttaa globaalisti, ja mikään taho ei voi painaa sitä halutessaan yli 21 miljoonan rajaa, ja tuhota näin sen arvoa. Näistä syistä, on hyvin mahdollista, että jatkossa yhä useampi taho tulee käyttämään Bitcoinia omaisuutensa turvaamiseen.
Manu Isto Kryptovaluutta-asiantuntija