11.03.2021

Bitcoinin ja Ethereumin erot

Ethereum Bitcoin
Bitcoinin ja Ethereumin erot

Bitcoin ja Ethereum ovat tällä hetkellä maailman suurimpia ja merkittävimpiä kryptovaluuttoja. Bitcoin ja Ethereum eroavat toisistaan usein eri tavoin. Näiden eroavaisuuksien tietäminen on erittäin tärkeää, mikäli haluaa saavuttaa laajemman ymmärryksen kryptovaluutoista ja niiden toiminnasta. Tässä blogissa käydään läpi Bitcoinin ja Ethereumin perusteet, sekä miten nämä kaksi kryptovaluuttamaailman jättiläistä eroavat toisistaan.

              
Mikä on Bitcoin?

Bitcoin on maailman ensimmäinen ja tunnetuin lohkoketjuteknologiaan perustuva kryptovaluutta. Bitcoin perustuu täysin avoimeen lähdekoodiin, jonka luojana toimii Satoshi Nakamoto -nimimerkkiä käyttänyt tuntematon henkilö tai ryhmä. Bitcoinin lohkoketjun ensimmäinen lohko louhittiin 3. tammikuuta 2009. Bitcoin oli historian ensimmäinen kryptovaluutta, joka kykeni yhdistämään lohkoketjuteknologian ja kryptografian toisiinsa. Vuosien saatossa markkinoille on saapunut useita tuhansia erilaisia kryptovaluuttoja, jotka ovat pyrkineet haastamaan Bitcoinin valta-asemaa siinä kuitenkaan onnistumatta. Käydään seuraavaksi hieman läpi Bitcoinin keskeisiä ominaisuuksia, jotka tekevät siitä täysin ainutlaatuisen sijoituskohteen.

Bitcoin on erittäin niukka digitaalinen hyödyke. Bitcoinien maksimimäärä on 21 miljoonaa bitcoinia. Toisin kuin perinteiset valuutat (esim. dollari ja euro), bitcoinit eivät ole keskuspankin tai minkään yksittäisen tahon hallinnassa. Uusia bitcoineja syntyy maailmaan aina uuden lohkon louhinnan yhteydessä. Bitcoinin lohkoketjussa uusi lohko louhitaan noin 10 minuutin välein ja siitä saatava louhintapalkkio on tällä hetkellä 6.25 bitcoinia. Bitcoinin louhintapalkkio puoliintuu aina 210 000 lohkon välein. Bitcoinin puoliintuminen tapahtuu keskimäärin neljän vuoden välein. Bitcoinin puoliintuminen on Bitcoinin lohkoketjun sisään ohjelmoitu ominaisuus, jonka tavoitteena on pitää bitcoinien kokonaismäärä vakaana ja ehkäistä inflaatiota. Niukkuutensa ansiosta Bitcoin on saanut myös lempinimen digitaalinen kulta.

Bitcoinin pohjalla olevaa teknologiaa kutsutaan lohkoketjuksi. Lohkoketju tarkoittaa kirjaimellisesti ketjussa olevia lohkoja. Yksi lohko puolestaan sisältää aina listan Bitcoinin lohkoketjussa kuhunkin aikaan suoritetuista transaktioista. Bitcoin hyödyntää toiminnassaan Proof of Work -nimistä konsensusalgoritmia. Proof of Work -pohjaisten kryptovaluuttojen verkossa on kaksi erilaista toimijaa. Näitä toimijoita kutsutaan nodeiksi ja louhijoiksi. Nodet verifioivat Bitcoinin verkossa tapahtuvia transaktioita. Louhijat puolestaan keräävät verifioidut transaktiot yhteen ja rakentavat niistä lohkoketjun uuden lohkon. Palkkioksi tekemästään työstä louhijat saavat louhintapalkkion sekä kyseisten transaktioiden transaktiomaksut.

Bitcoinin lohkoketjun louhinta on tänä päivänä tehokkaiden ASIC-koneiden vastuulla. Nämä koneet kuluttavat erittäin paljon sähköä ja laitteita on myös päivitettävä säännöllisin väliajoin. Bitcoinin louhinta on tänä päivänä ammattimaista liiketoimintaa ja se on suurten louhintaan keskittyneiden yritysten hallinnassa. Louhinta on keskittynyt viime vuosien aikana myös yhä enemmän maihin, joissa on saatavilla halpaa sähköä.

Bitcoin on maailman suurin hajautetun laskennan projekti. Bitcoinin lohkoketju on louhijoiden suuren laskentatehon ansiosta erittäin turvallinen. Bitcoinin lohkoketjussa olevaa dataa on mahdoton muokata ja se sijaitsee hajautettuna ympäri maailmaa. Bitcoinin lohkoketju on avoin lohkoketju. Tämä tarkoittaa, että kuka tahansa voi halutessaan tarkastella lohkoketjussa olevia tietoja.

Vuonna 2008 maailmaa koetellut finanssikriisi todisti sen, että tarvetta Bitcoinin kaltaiselle hajautetulle digitaaliselle valuuttajärjestelmälle ehdottomasti on. Bitcoinin lohkoketju on täysin hajautettu, eli mikään yksittäinen taho ei pysty kontrolloimaan sen toimintaa. Lisäksi kuka tahansa voi halutessaan liittyä Bitcoinin lohkoketjun ylläpitäjäksi. Ihmisten epäluottamus keskitettyjä järjestelmiä kohtaan on yksi suurimmista syistä Bitcoinin menestykselle ja olemassaololle.

Mikä on Ethereum?

Ethereum on tällä hetkellä markkina-arvoltaan Bitcoinin jälkeen maailman toiseksi suurin kryptovaluutta. Ethereum julkaistiin vuonna 2015 ja sen pääkehittäjänä toimii Vitalik Buterin niminen ohjelmoija. Ethereumin toimintaperiaate eroaa hyvin paljon Bitcoinin vastaavasta. Ethereum on kokonainen ekosysteemi ja ohjelmointialusta, kun taas bitcoin voidaan nähdä digitaalisena vaihdannan välineenä ja arvon säilyttäjänä.

Ethereum kuuluu kryptovaluuttojen alusta-kategoriaan. Muihin vastaaviin kryptovaluuttoihin verrattuna Ethereum on ylivoimaisesti suurin ja tunnetuin kryptovaluutta. Ethereumin päälle on mahdollista ohjelmoida erilaisia hajautettuja sovelluksia (dApp), hajautetun talouden sovelluksia (DeFi), älysopimuksia ja jopa omia kryptovaluuttoja. Ethereumin päälle rakennettavien sovellusten tavoitteena on usein kolmansien osapuolten ja erilaisten välikäsien poistaminen. Ethereumin lohkoketjun päällä julkaistaan jatkuvasti uusia ja innovatiivisia sovelluksia. Ethereumin lohkoketjun suosio on ollut viime vuosien ajan kovassa kasvussa, eikä tähän ole ainakaan näillä näkymin odotettavissa muutosta. Suurin osa viime vuosien aikana markkinoille tulleista uusista kryptovaluutoista on rakennettu nimenomaan Ethereumin lohkoketjun päälle.

Ethereumiin sijoittavat ostavat todellisuudessa Ethereumin omaa kryptovaluuttaa etheriä (ETH). Ether toimii Ethereumin alustan virtuaalisena polttoaineena. Etherin avulla maksetaan esimerkiksi Ethereumin lohkoketjussa suoritettavat transaktiot sekä älysopimusten käyttö. Etherien kokonaismäärä on tällä hetkellä yli 130 miljoonaa, eikä sitä ole rajoitettu. Uusia ethereitä saapuu maailmaan Ethereumin lohkoketjun ylläpitopalkkioina. Ethereumin lohkoketjussa olevien sovellusten määrä ja laatu sekä lohkoketjussa suoritettavien transaktioiden määrä vaikuttavat Ethereumin ekosysteemin arvoon. Edellä mainitut asiat heijastuvat suoraan myös etherin arvoon. Mikäli Ethereumin käyttö kasvaa, niin luonnollisesti myös ethereitä kuluu enemmän.

Ethereum on lohkoketjuteknologiaan pohjautuva alusta, jolla on oma ohjelmointikielensä nimeltään Solidity. Ethereumin lohkoketju on täysin hajautettu, eikä se ole minkään yksittäisen tahon kontrollissa. Ethereum on siirtymässä kovaa vauhtia pois Bitcoinista tutuksi tulleesta Proof of Work -konsensusalgoritmista kohti Proof of Stake -mallia. Tässä mallissa lohkoketjun ylläpitäjäksi pääsee lukitsemalla omistamiaan kryptovaluuttoja lohkoketjun ylläpitotyöhön. Korvaus lohkoketjun ylläpitotyöstä ja tokenien lukitsemisesta maksetaan Ethereumin tapauksessa ethereinä.

Bitcoinin ja Ethereumin erot

Bitcoin ja Ethereum ovat tällä hetkellä ylivoimaisesti maailman suurimmat ja merkittävimmät kryptovaluutat. Kryptovaluuttoina ne ovat kuitenkin täysin erilaisia. Bitcoin on digitaalinen maksujärjestelmä ja digitaalinen vaihdannan väline, josta käytetään myös usein nimitystä digitaalinen kulta. Ethereum puolestaan on kokonainen ekosysteemi ja ohjelmointialusta, jota kehittäjät voivat käyttää erilaisten uudentyyppisten sovellusten rakentamiseen.

Bitcoinien maksimimäärä on rajattu ja kyseessä onkin äärimmäisen niukka digitaalinen valuutta. Ethereumin tapauksessa etherien määrällä ei ole ylärajaa, eikä Ethereum kykene kilpailemaan niukkuudessa Bitcoinin kanssa, joka puolestaan jäljittelee läheisesti perinteisestä kullasta tuttuja ominaisuuksia. Suurin syy etherien maksimimäärän puuttumiselle ja Bitcoinia suuremmalle inflaatiolle on se, että Ethereumin käyttötarkoitus poikkeaa hyvin paljon Bitcoinin vastaavasta. Ethereum tarjoaa Bitcoinia enemmän mahdollisuuksia sovelluskehittäjille, ja sovellusten kehittäminen ja käyttäminen kuluttavat luonnollisesti ethereitä. Bitcoinin kultaakin niukempi tarjonta ja tiukkaan rajattu maksimimäärä eivät sovi yhteen Ethereumin intressien kanssa.

Bitcoinin lohkoketjua ylläpidetään aiemmin artikkelissa mainitun Proof of Work -mallin mukaisesti. Ethereum puolestaan on siirtymässä Proof of Work -mallista kohti Proof of Stake -mallia, jossa lohkoketjun ylläpitäjäksi pääsee lukitsemalla lohkoketjun ylläpitotyöhön Ethereumin omaa ether-valuuttaa. Tulevaisuudessa Ethereumin lohkoketju ei siis vaadi pyöriäkseen Bitcoinista tuttua raskasta louhintainfrastruktuuria.

Bitcoin ja Ethereum ovat molemmat kasvattaneet tasaisesti suosiotaan sijoittajien keskuudessa. Bitcoinin ja Ethereumin etherin arvot määräytyvät molemmat kysynnän ja tarjonnan perusteella. Erona näissä on kuitenkin se, että siinä missä kysynnän kasvu nostaa automaattisesti bitcoinin arvoa, tarvitsee Ethereumin synnyttää jatkuvasti uutta kysyntää, jotta uusien etherien syntytahti ei pääse vaikuttamaan etherin arvoon negatiivisesti.

Ihmiset ostavat bitcoinia useista eri syistä. Bitcoinia onkin mahdollista hyödyntää niin maksuvälineenä kuin arvon säilyttäjänä. Bitcoinia ostetaan esimerkiksi suojaksi inflaatiota vastaan. Ethereumiin sijoittavat uskovat Ethereumin lohkoketjun käytön kasvavan tulevaisuudessa. Tämä edellyttää sitä, että nykyisten Ethereumin päälle rakennettujen sovellusten käyttö kasvaa ja kehittäjät löytävät alustalle myös tulevaisuudessa. Osaavat kehittäjät ovat edellytyksenä Ethereumin päälle rakennettaville uusille ja vallankumouksellisille sovelluksille.

Bitcoin ja Ethereum ovat molemmat pitkän historian omaavia kryptovaluuttoja, jotka hyödyntävät lohkoketjuteknologiaa eri tavoin ja erilaisin tavoittein. Bitcoinin ja Ethereumin suurimmat erot löytyvät niiden käyttötarkoituksista ja teknisistä ominaisuuksista. Poikkeavista ominaisuuksistaan huolimatta Bitcoin ja Ethereum ovat omissa kategorioissaan ehdottomasti maailman suurimpia ja merkittävimpiä kryptovaluuttoja. Bitcoin ja Ethereum eivät kuitenkaan missään nimessä ole toistensa kilpailijoita. Niiden molempien menestyminen on äärimmäisen tärkeää koko kryptovaluuttamarkkinalle.

Mikko Soon Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 13.05.2022 12:47