20.01.2023

Bitcoin – digitaalista energiaa

Louhinta Bitcoin
Bitcoin – digitaalista energiaa

Onko raha energiaa? Millainen raha toimii hyvin energian säilyttämisessä ja siirtämisessä? Entä mitä tarkoittaa väite, että Bitcoin olisi digitaalista energiaa? Tässä blogitekstissä haetaan vastausta muun muassa näihin kysymyksiin.

              
Raha – energiaa

Rahaa voi hankkia useilla eri tavoilla, mutta todennäköisesti ihmisten yleisin tapa rahan hankkimiseen on töiden tekeminen. Töiden tekemisen voidaan puolestaan nähdä vaativan ihmiseltä energiansa ja aikansa käyttämistä. Käydään yksinkertaisena esimerkkinä läpi maanviljelijä, joka viljelee perunoita:

Maanviljelijä käyttää energiaa ja polttaa käytännössä myös kaloreita perunoiden istuttamiseen, hoitamiseen ja sadonkorjuuseen. Sadonkorjuun jälkeen maanviljelijän käyttämän energian ja ajan voidaan nähdä synnyttäneen valmiita perunoita. Perunoiden viljelyyn käytetty energia on siis sadonkorjuun jälkeen säilöttynä periaatteessa valmiisiin perunoihin. Perunat eivät ole kuitenkaan kovin hyvä tapa säilyttää ja siirtää energiaa. Perunat pilaantuvat viimeistään joidenkin kuukausien jälkeen, ne ovat painavia ja eivätkä ole yleisesti halutuimpia tai vaihdetumpia asioita. Maanviljelijän on siis järkevää myydä ylimääräiset perunat, mikä tarkoittaa käytännössä niiden vaihtamista rahaksi. Perunoiden vaihtuessa rahaksi maanviljelijän alunperin viljelyyn käyttämä energia siirtyy siis periaatteessa perunoista rahaksi.

Mitä raha siis on? Raha määritellään yleisimmin vaihdon välineeksi, arvon säilyttäjäksi ja laskentayksiköksi. Rahan voidaan nähdä olevan kuitenkin myös tapa säilöä ja siirtää energiaa, kuten edellä läpikäyty esimerkki osoittaa. Kun työhön käytetty energia on siis periaatteessa siirtynyt rahan muotoon, voi tämä energia olla käytettävissä eri paikoissa ja läpi ajan. Tämä ei ole kuitenkaan niin yksinkertaista, sillä rahan eri muodoilla on omat heikkoutensa. Perunoiden suurimpiin ongelmiin maanviljelijän energian säilyttäjänä ja siirtäjänä kuuluivat muun muassa pilaantuvuus ja siirtämiseen liittyvät haasteet. Näihin samoihin asioihin voidaan liittää myös perinteisten fiat-valuuttojen, kuten euron ja dollarin, suurimmat haasteet.

Suomen ja euroalueen vuosittainen inflaatio oli vuoden 2022 joulukuussa noin yhdeksän prosenttia. Yhdeksän prosentin vuosittainen inflaatio tarkoittaa, että euron muodossa säilötyn energian määrä periaatteessa vähenee vuosittain noin yhdeksän prosenttia ja täten säilötyn energian määrä periaatteessa puolittuu noin kahdeksan vuoden välein. Vaikka suurin osa fiat-valuutoista ei "pilaannukaan" yhtä nopeasti kuin perunat, on niiden "pilaantuminen" inflaation takia suhteellisen nopeaa.

Myös fiat-valuuttojen siirtämiseen liittyy haasteita. Eurojen siirtämistä rajoittavat esimerkiksi viikonloput sekä tietyt juhlapäivät ja kellonajat, ellei käytä varsin nopeaa vauhtia poistumassa olevaa käteistä rahaa. Tämän lisäksi pankkisiirtojen ja korttimaksujen lopullisten rahansiirtojen tapahtuminen vie arkenakin 1–2 päivää. Myös pienet, niin sanotut mikromaksut, sekä suuremmat maksut voivat olla fiat-valuutoilla hyvin ongelmallisia. Neljäs fiat-valuuttojen siirtämiseen liittyvä ongelma on suhteellisen suuret kulut, ja esimerkiksi luottokorttijärjestelmien kulut ovat kauppiaille keskimäärin 2–4 prosenttia. Yhteenvetona fiat-valuuttojen siirtämisen voidaan nähdä olevan nykyajan pitkälle digitalisoituneessa maailmassa siis yllättävänkin ongelmallista.

Onko siis olemassa rahaa, jolla ihmiset voivat säilyttää ja siirtää paremmin tekemäänsä työhön käytettyä energiaa?

Bitcoin – ylivoimainen rahan muoto

Yhdysvaltalaisvarainhoitaja Fidelity Investmentsin tytäryhtiö Fidelity Digital Assets julkaisi vuoden 2022 alussa bitcoinia käsittelevän Bitcoin First -tutkimuksen. Tutkimuksen yhtenä johtopäätöksenä on, että bitcoin on ylivoimainen rahan muoto (engl. superior form of money). Tutkimuksessa muun muassa verrattiin bitcoinia, kultaa ja perinteisiä fiat-valuuttoja rahallisina hyödykkeinä (engl. monetary good) seitsemän eri ominaisuuden avulla. Lopputulos oli, että bitcoin nähtiin näistä kolmesta parhaana rahallisena hyödykkeenä. Bitcoin nimittäin yhdistää kullan niukkuuden ja taloudellisen kestävyyden (ostovoima) sekä jopa parantaa fiat-valuuttojen käytön, siirtämisen ja säilyttämisen helppoutta.

Kuten aiemmin jo todettiin, euron vuosittainen inflaatio on tällä hetkellä noin yhdeksän prosenttia. Myös bitcoinin inflaatio on yhdeksän prosenttia, mutta tässä tapauksessa kyseessä ei ole vuosittainen inflaatio, vaan bitcoinin inflaatio yhteensä seuraavan noin 117 vuoden aikana. Bitcoinin ja fiat-valuuttojen eroa tässä suhteessa voidaan selittää esimerkiksi seuraavasti:

  • Bitcoin: 1 / 21 000 000
  • Fiat-valuutta: 1 / ∞

Yksi bitcoin on siis aina sama osa bitcoinien maksimimäärästä eli 21 miljoonasta kappaleesta. Fiat-valuuttojen kohdalla maksimimäärää ei ole rajoitettu (∞), ja viime vuosien keskuspankkien rahapolitiikka on osoittanut, että keskuspankit voivat lisätä valuutan määrää kymmeniä prosentteja lyhyessä ajassa. Esimerkiksi euron M1-rahavaranto (liikkeessä olevat setelit ja kolikot sekä yön yli, eli heti nostettavissa olevat, pankkitalletukset) kasvoi aikavälillä 1/2020–10/2022, eli alle kolmessa vuodessa, lähes 30 prosenttia. Viimeisessä kahdeksassa vuodessa euron M1-rahavaranto on yli kaksinkertaistunut. Tämä tarkoittaa, että yksi euro on ajan edetessä todennäköisesti aiempaa pienempi osa eurojen kokonaismäärästä.

Bitcoin-siirrot ovat lähtökohtaisesti myös hyvin edullisia. Esimerkiksi vuoden 2020 helmikuussa tehtiin siihen aikaan noin 1 miljardin dollarin arvoinen bitcoin-siirto, josta maksettiin vain noin puolen dollarin transaktiokulu, joka tarkoittaa noin 0,00000005 prosentin kulua. Tämän siirron nähtiin olevan lopullisesti toteutunut noin tunnissa. Tässä kohtaa on hyvä myös huomioida, että Bitcoinin skaalautuvuusratkaisu Lightning Networkia käytettäessä siirrot on mahdollista toteuttaa käytännössä lähes välittömästi ja kuluttomasti.

Bitcoin mahdollistaa siis energian säilyttämisen läpi ajan ja energian siirtämisen ympäri maailmaa hyvin pienellä häviöllä, kuten yhdysvaltalaisyritys MicroStrategyn perustaja Michael Saylor on todennut:

"Raha on energiaa. Bitcoin on ensimmäinen rahallinen kryptoenergiaverkko, joka pystyy keräämään kaiken maailman likvidin energian, varastoimaan sitä ilman häviötä läpi ajan ja kanavoimaan sitä maailman ympäri mitättömällä vastuksella."

Bitcoinin louhinta – energiaa digitaaliseksi energiaksi

Bitcoinin Proof of Work -louhinnassa louhintalaitteet käyttävät energiaa löytääkseen ratkaisun ongelmaan, jonka ensimmäisenä ratkaisemisesta saa palkkioksi bitcoinia lohkopalkkion ja transaktiokulujen muodossa. Käytännössä louhinnassa syötetään siis sisään sähköenergiaa ja saadaan ulos bitcoineja. Voidaankin siis ajatella, että bitcoinin louhinnassa louhintaan käytettävä energia muuttuu digitaaliseksi energiaksi. Bitcoinin louhinnassa on ainutlaatuista myös se, että louhintaan käytettävä energianlähde voi sijaita käytännössä missä tahansa, kunhan saatavilla on nettiyhteys esimerkiksi satelliitin kautta. Tällaiset energianlähteet, kuten vesiputoukset keskellä sademetsää, jäisivät todennäköisesti ilman bitcoinia hyödyntämättä.

Louhitut bitcoinit on mahdollista siirtää esimerkiksi toiselle puolelle maapalloa, jossa ne on mahdollista vaihtaa esimerkiksi paikallisesti tuotetuksi energiaksi. Bitcoinia käytettäessä siirto on nopea ja siinä tapahtuva energian häviö on hyvin pientä. Maailmanlaajuisesti kaikesta vuosittain tuotetusta energiasta käytetään noin 70 prosenttia, koska noin 25 prosenttia energiasta "häviää" energian muuntamisen ja siirtämisen yhteydessä. Bitcoinin voidaankin nähdä toimivan energian näkökulmasta periaatteessa sekä hyvin tehokkaana voimalinjana että akkuna.

Bitcoinin louhinnalla on siis mahdollista muuttaa energiaa digitaaliseksi energiaksi, mikä on Michael Saylorin mukaan mullistavaa:

"Bitcoinin louhinta muuntaa (hukkaan jääneen) energian digitaaliseksi energiaksi, joka on kemiallisen ja sähköenergian luonnollinen seuraaja. Sitä voidaan hallita millä tahansa tietokoneella, siirtää minne tahansa valon nopeudella ja se kestää ikuisesti, mikä parantaa ilmastoamme, talouttamme ja sähköverkkoamme."

Yhteenveto

Niukka, digitaalinen raha, jota periaatteessa kenen tahansa on mahdollista hankkia sähköllä koska ja missä tahansa, on mullistava keksintö. Tämä mullistava keksintö mahdollistaa myös energian säilyttämisen läpi ajan ja energian siirtämisen ympäri maailmaa todennäköisesti tehokkaammin kuin mikään muu järjestelmä ihmiskunnan historiassa.

Ville Viitaharju Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 09.02.2023 10:21