Maailmassa on tällä hetkellä 1.7 miljardia ihmistä, joilla ei ole omaa pankkitiliä. Usein nämä ihmiset ovat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia, joilla ei ole mahdollisuutta päästä perinteisten pankkipalveluiden piiriin. Suurin osa ilman pankkitiliä elävistä ihmisistä on kotoisin Afrikasta, Aasiasta ja Etelä-Amerikasta. Kuitenkin myös monissa länsimaissa ilman pankkitiliä elävien osuus on suhteellisen suuri. Pankkitilin puute estää ihmisiltä lukuisia asioita, joita monet meistä pitävät tänä päivänä itsestäänselvyytenä. Ilman pankkitiliä ihmisten ei ole mahdollista esimerkiksi siirtää rahaa sähköisesti toisille, säilöä varallisuuttaan digitaalisessa muodossa, ansaita korkoa talletuksilleen tai saada lainaa. Tämä teksti kertoo, miten pankkitilin puuttuminen vaikuttaa ihmisiin ja kuinka Bitcoinin tuo pankkipalvelut jokaisen saataville.
Last updated: 13.05.2022 12:58Pankkitili ei ole itsestäänselvyys
Monissa maailman köyhimmissä maissa pankkitili löytyy vain alle kymmeneltä prosentilta aikuisväestöstä. Pankkitilin puuttuminen tekee ihmisten elintason nostamisesta erittäin haastavaa. Pankkitilin puuttuminen on naisilla huomattavasti yleisempää kuin miehillä. Naisilla puute omasta rahasta johtaa väistämättä siihen, että miesten ja naisten välinen tasa-arvo kärsii, eikä naisille anneta vastuuta perheiden taloudenhoidosta. Pankkitilin puuttuminen johtuu yleisimmin siitä, että ihmiset eivät ansaitse tarpeeksi, jotta saisivat tilin ylläpitämisestä ja käyttämisestä aiheutuvat kulut katetuiksi. Pankkitilin puuttuminen estää ihmisiltä myös monissa köyhissä maissa elintärkeän pienyritystoiminnan.
Pankkien tarjoamat palvelut ovat elintärkeitä taloudellisen hyvinvoinnin kasvulle maailman köyhimmissä maissa. Pankit mahdollistavat yritystoiminnan harjoittamisen ja rahan siirtämisen maasta toiseen. Monet maailman köyhimmistä maista ovat myös hyvin epävakaita ja monenlaiset ryöstöt ovat niissä arkipäivää. Varallisuuden fyysinen säilyttäminen kotioloissa saattaa olla hyvinkin riskialtista. Säästäminen on kuitenkin välttämätöntä, jotta ihmiset pystyisivät tulevaisuudessa parantamaan elintasoaan. Monissa maailman maissa on myös hyvin paljon epävakautta ja korruptiota, jotka ovat johtaneet siihen, että ihmisten luottamus pankkeja kohtaan on täysin olematonta. Lisäksi monet köyhien maiden asukkaat elävät lähes kokonaan ulkomailla työskentelevien sukulaisten rahansiirtojen varassa. Pankkitilien puuttuminen johtaa siihen, että rahalähetyksiä hoitavat suuret kansainväliset rahansiirtoihin erikoistuneet yritykset, kuten Western Union. Rahansiirtoja hoitavien yritysten ongelmana on kuitenkin niiden kalleus ja hitaus.
Pankkitilin puuttuminen on todellinen ongelma myös useissa länsimaissa. Länsimaissa pankkitilin puute johtaa siihen, että ihmiset jäävät taloudellisesti yhteiskunnan ulkopuolelle. Pankkitilin puute on yleisintä ihmisryhmissä, jotka ovat muutenkin syrjäytymisvaarassa. Näitä ovat esimerkiksi pienituloiset, työttömät, yksinhuoltajat ja pitkäaikaissairaat. Taloudellista eriarvoisuutta on mahdotonta kuroa kiinni, mikäli ihmisillä ei ole mahdollisuutta päästä käsiksi palveluihin, joita monet meistä pitävät itsestäänselvyytenä. Suomessa pankkitilin puuttuminen on hyvin harvinaista ja jokainen suomalainen saa halutessaan oman pankkitilin. Suomalaisten on kuitenkin hyvä muistaa, että monissa muissa maissa tilanne on aivan toinen.
Bitcoin tuo pankkitilin jokaisen saataville
Pankkitilin puuttuminen johtaa ihmisten eriarvoisuuden kasvuun. Onneksi pankkipalveluiden pariin pääseminen ei ole enää tänä päivänä välttämätöntä. Internetin kattavuus on nykyään parempi kuin koskaan ennen. Älypuhelimet ja tietokoneet ovat levittäytyneet lähes jokaiseen maailman kolkkaan. Teknologian kehittymisen myötä bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat kasvattaneet suosiotaan ympäri maailmaa.
Bitcoin on maailman vanhin lohkoketjuteknologiaan perustuva kryptovaluutta. Bitcoin tarjoaa ihmisille mahdollisuuden lähettää ja säilöä arvoa digitaalisesti ilman pankkitiliä. Bitcoin on tuonut ihmisille ympäri maailman mahdollisuuden hallita itse omaa varallisuuttaan digitaalisessa muodossa. Maailman köyhimpien maiden ihmisille tämä luo ennennäkemättömän mahdollisuuden. Ihmiset, jotka eivät ennen päässeet pankkipalveluiden piiriin, voivat nykyisin lähettää toisilleen arvoa digitaalisessa muodossa, hallinnoida itse omaa varallisuuttaan ja perustaa yritystoimintoja. Lisäksi ihmisten varat ovat Bitcoinin lohkoketjussa turvassa mahdollisilta ulkopuolisilta uhilta.
Monissa maissa ihmisten luottamus koko talousjärjestelmään on äärimmäisen heikko. Useissa köyhemmissä maissa valtiot ovat onnistuneet pilaamaan oman valuuttansa arvon epäonnistuneen rahapolitiikan seurauksena. Tämä on johtanut ostovoiman laskuun ja korkea inflaatio on lopulta syönyt ihmisten vähäisetkin säästöt. Bitcoinien määrä on rajallinen. Yksikään keskuspankki tai mikään muukaan taho ei pysty vaikuttamaan bitcoinien määrään rahapoliittisin keinoin. Bitcoinien maksimimäärä on 21 miljoonaa, eikä niitä ole mahdollista luoda yhtään enempää.
Viime aikoina kryptovaluuttamaailmassa on julkaistu suuria määriä erilaisia Ethereum -pohjaisia hajautetun finanssimaailman (DeFi) sovelluksia, jotka mahdollistavat ihmisille laina- ja talletuspalveluiden käytön. DeFi-sovellukset ja bitcoin tuovat perinteiset finanssimaailman palvelut myös sellaisten ihmisten ulottuville, jotka ovat aiemmin olleet perinteisten pankkipalveluiden ulkopuolella. Tänä päivänä pankkitilin puute ei siis ole esteenä esimerkiksi korkotuottojen saamiselle tai pienimuotoisen yritystoiminnan käynnistämiselle.
Bitcoineja on mahdollista lähettää mihin päin maailmaa tahansa ripeästi ja alhaisin kustannuksin. Ainoana vaatimuksena tähän on toimiva bitcoin-osoite. Kuka tahansa pystyy halutessaan luomaan itselleen maksutta oman bitcoin-osoitteen, joten etenkin köyhissä maissa pankkitilin avaamisen esteenä olevat korkeat tilin ylläpitomaksut eivät koske bitcoinia. Bitcoin mahdollistaa sen, että kaikki ihmiset voivat sukupuoleen tai sosioekonomiseen taustaan katsomatta toimia itse itsensä pankkina. Bitcoin tuo pankkipalvelut kaikkien maailman ihmisten saataville ja ehkäisee ihmisten välistä taloudellista eriarvoisuutta.
Mikko Soon Kryptovaluutta-asiantuntija