13.07.2022

Korrelation mellan kryptovalutor och aktiemarknader

Investeringar
Korrelation mellan kryptovalutor och aktiemarknader

Bitcoin och kryptovalutor anses ofta vara unika tillgångsklasser som inte har nära relation till aktiemarknaderna. Hur hög är korrelationen mellan kryptovalutor och aktiemarknader, och kan kryptovalutor erbjuda diversifieringsfördelar även till mer traditionella investeringsportföljer?

              
Vad betyder korrelation?

Låt oss först gå igenom vad korrelation mellan olika tillgångar betyder. Korrelation beskriver förhållandet mellan två tillgångar, dvs. hur lika priserna på dessa två tillgångar förändras över tiden. Korrelationskoefficient kan ha värden mellan -1 och 1 där 1 betyder att priserna är perfekt korrelerade. Om en tillgång har negativ eller nära noll korrelationskoefficient till den nuvarande portföljen ger det en bra diversifieringsfördel, och om koefficienten är över 0,6 är fördelen låg. Enligt modern portföljteori, genom att diversifiera investeringar i flera investeringstillgångar som har liten eller ingen korrelation med varandra, kan portföljens risk-avkastningsförhållande förbättras. Om korrelationen mellan investeringstillgångarna är för hög sjunker diversifieringsvinsten. Till exempel, om en portfölj helt består av finska aktier kan en utländsk aktie ge bättre diversifieringsfördelar än en ny finsk aktie, eftersom chocker som inträffar i Finland inte påverkar utländska aktier lika mycket. Minska korrelationen till andra tillgångar i portföljen och ju högre förväntad avkastning en ny tillgång har desto bättre. Det är därför Bitcoin och andra kryptovalutor har varit en stor investering även i mer traditionella portföljer under det senaste decenniet.

År 2022

År 2022 har hittills varit historiskt dåligt för både aktier och kryptovalutor. Även om korrelationskoefficienten mellan Bitcoin och S&P500-aktieindexet på den amerikanska aktiemarknaden historiskt sett har legat runt 0,15, har den 2022 stigit till nya toppar till och med över 0,5. Korrelationen mellan kryptovalutor och tech-aktieindexet Nasdaq Composite har varit ännu högre än så.

Vad är det som orsakar denna historiskt höga korrelation? Trots att till exempel Bitcoin är närmare en digital guldliknande tillgång från dess fundament, har institutionella investerare som har tagit sig in på kryptovalutamarknaden under de senaste åren behandlat kryptovalutor mer som riskabla teknikaktier. Så när stora makroekonomiska faktorer har skapat osäkerhet på marknaderna 2022, har många investerare försökt minska risken i sina portföljer genom att sänka sina investeringar i kryptovalutor precis som teknikaktier.

Ger kryptovalutor diversifieringsfördelar?

Enligt data, genom att investera i kryptovalutor är det möjligt att uppnå en betydande diversifieringsfördel. För den här bloggen beräknade jag den genomsnittliga avkastningen och korrelationerna mellan aktiemarknader och Bitcoin genom att använda data som går tillbaka till 2014. Tidsramen och Bitcoin för kryptovaluta valdes helt enkelt ut för att få längsta möjliga data. Under den tidsramen har aktiemarknaderna haft god genomsnittlig årlig avkastning: Helsingfors OMX25-index med över 7,5%, världsaktieindex MSCI WORLD med över 6,5% och Nasdaq Composite-index över 14%. Även om avkastningen för aktierna har varit god, särskilt med tanke på den stora nedgången i år, hamnar de långt efter Bitcoins genomsnittliga årliga avkastning på mer än 120%.

Bitcoins långsiktiga korrelation från den tiden har varit högst med Nasdaq Composite-index (mindre än 0,17). Korrelationskoefficienterna mellan dessa aktieindex varierar dock från cirka 0,59 till 0,92. Så utifrån denna data är det lätt att se att Bitcoin och kryptovalutor har varit mycket bra investeringar för diversifiering, även för mer traditionella portföljer. Dessutom, även om kryptomarknader är kända för stor prisvolatilitet, är Bitcoins Sharpe ratio, som beskriver risk/avkastningsförhållande, över 1,6, medan Nasdaq från aktieindexen har det högsta värdet med lite över 0,65. Så även om den höga volatiliteten gör att Bitcoin känns väldigt riskabelt, så har förhållandet mellan risk och avkastning varit mycket bättre än på aktiemarknaderna.

I slutändan kommer diversifieringsfördelarna också från grundprinciper. Aktier representerar ägandet av ett företag och den vinst det gör, medan till exempel Bitcoins och Ethereums värde kommer från deras egenskaper och de användningsfall de möjliggör. Till exempel Ethereum en decentraliserad blockchain-plattform för smarta kontrakt och decentraliserade applikationer. Det betyder att det inte finns ett enda företag eller enhet som hanterar Ethereums styrning och dess värde om det bildas av ekosystemet av flera olika applikationer som byggs ovanpå det.

Sammanfattning

Den höga korrelationen mellan kryptovalutor och aktiemarknaden har överraskat många under 2022, men baserat på historiska data är det mycket troligt att korrelationen på lång sikt kommer ner på lägre nivåer. Naturligtvis är historien ingen garanti för framtiden, men eftersom till exempel Bitcoin är en så annorlunda tillgångsklass än sina fundamentala värden än aktier, är det svårt att se att det skulle ha en hög korrelation med aktiemarknaderna i det långa loppet. Det är inte förvånande att investerings- och forskningsfälten har börjat titta på kryptovalutor som ett bättre diversifieringsverktyg för investeringsportföljer.

Manu Isto Cryptocurrency specialist The original post is written in English. Translated with Google translator.
Share the post:
Last updated: 10.02.2023 08:55