07.08.2024

Hur använder man DeFi?

DeFi
Hur använder man DeFi?

DeFi har dykt upp som en betydande del av kryptovalutans ekosystem de senaste åren. Det tillåter användare att använda finansiella tjänster utan traditionella banker, vilket erbjuder öppenhet, transparens och snabbhet. Det här blogginlägget diskuterar hur DeFi kan användas på olika sätt och vilka fördelar det ger.

              
Vad är DeFi?

DeFi (Decentralized Finance) har möjligen blivit den viktigaste enheten i kryptovaluta-ekosystemet de senaste åren. DeFi avser decentraliserade finansiella tjänster som fungerar som ett alternativ till centralt hanterade tjänster som erbjuds av banker. Lösningar baserade på decentraliserad ekonomi har flera fördelar, som kommer att diskuteras härnäst.

Fördelen med DeFi-tjänster framför centralt hanterade tjänster är särskilt deras öppenhet, transparens och hastighet. Praktiskt taget alla med tillgång till internet kan använda DeFi-tjänster. Funktionsprincipen för DeFi-tjänster är ofta synlig för alla, eftersom många DeFi-tjänster är baserade på öppen källkod. Detta möjliggör en mycket hög grad av transparens. Att använda DeFi-tjänster går också generellt sett mycket snabbt, eftersom deras drift är baserad på automatiskt självutförande smarta kontrakt som är aktiva dygnet runt.

Använda DeFi

Att använda DeFi-tjänster kräver viss förståelse, särskilt när det gäller kryptovalutatransaktioner, så det rekommenderas inte för nybörjare av kryptovalutainvesterare. Om en användare gör ett misstag när han använder DeFi-tjänster finns det en risk att permanent förlora kryptovalutor. Därför måste särskild försiktighet iakttas vid användning av DeFi-tjänster och endast åtgärder med tydliga konsekvenser bör vidtas.

För den som förstår kryptovalutatransaktioner kan det ses som relativt enkelt och säkert att använda de mest välkända DeFi-tjänsterna. I förenklade termer kräver användningen av DeFi-tjänster två saker:

  1. En cryptocurrency-plånbok som möjliggör användning av DeFi-tjänster, som t.ex. MetaMask eller Phantom-plånbok. Dessa kryptovaluta plånböcker är tillgängliga antingen som ett webbläsartillägg eller en smartphone-applikation.
  2. Kryptovaluta, såsom ether (ETH) eller solana (SOL), i kryptovaluta-plånboken.
Förutom DeFis ökade popularitet de senaste åren har användningsfallen för DeFi också ökat och utvecklats avsevärt under de senaste åren. Därefter kommer vi att gå igenom åtta möjligheter att använda DeFi.

Lån och utlåning

I DeFi sker upplåning och utlåning utan en central enhet som en bank. I praktiken innebär upplåning att sätta in kryptovalutor som säkerhet. Å andra sidan är utlåning helt enkelt en fråga om att sätta in kryptovalutor avsedda för utlåning. Lån är vanligtvis översäkrade, vilket innebär att en större mängd kryptovaluta måste sättas in som säkerhet än lånebeloppet. Eftersom både upp- och utlåning sker utan en central enhet, fungerar lån baserat på smarta kontrakt. Tack vare automatiskt självutförande smarta kontrakt har DeFi-lån inte handläggningstider som traditionella banklån; lånet "verkställs" omedelbart. Smarta kontrakt säkerställer också att värdet på lånets säkerheter förblir över den nivå som krävs (LTV, Loan-to-value). Om säkerhetens värde sjunker under den nivå som krävs, säljer det smarta kontraktet automatiskt lånets säkerhet (likvidation). Låneräntan bestäms också automatiskt utifrån utbud och efterfrågan. Den mest populära utlåningstjänsten inom DeFi är Aave, vars AAVE-token är också tillgänglig i Northcryptos erbjudande.

Decentraliserade utbyten (DEX)

I DeFi är det möjligt att handla utan en central enhet i decentraliserade börser (DEX). Eftersom driften av decentraliserade börser inte är beroende av en central enhet, sker affärer mellan användare (peer-to-peer). Decentraliserade börser kan ses som platser som sammanför köpare och säljare. Driften av decentraliserade växlar sker automatiskt och bygger på smarta kontrakt. I hjärtat av deras verksamhet är likviditetspooler, som helt enkelt är smarta kontrakt som låser kryptovalutor för att underlätta handel. Fördelen med decentraliserade börser är deras öppenhet, eftersom alla kan handla med dem, och koden för decentraliserade börser är vanligtvis öppet tillgänglig för alla. De mest kända decentraliserade börserna inkluderar Uniswap, som till exempel verkar på Ethereum och Raydium, som verkar på Solana.

Tillhandahålla likviditet

I DeFi är det möjligt att tjäna avkastning på ägda kryptovalutor på flera olika sätt. Ett av de mest populära sätten är att tillhandahålla likviditet. I praktiken innebär detta att erbjuda kryptovalutor till en likviditetspool i en decentraliserad börs. När en användare tillhandahåller pengar till en likviditetspool får de likviditetsleverantörs-tokens (LP) i utbyte mot den likviditet som erbjuds. Ersättning för medel som tillförts likviditetspoolen kommer i form av en del av poolens handelsavgifter. Att tillhandahålla likviditet innebär också risker, såsom fenomenet impermanent förlust, där leverantörens kryptovalutor kan tappa i värde på grund av prisfluktuationer på kryptovalutorna i likviditetspoolen.

Skörtodling

Yield farming hänvisar till att satsa de LP-tokens som erhållits i utbyte mot att tillhandahålla likviditet. I praktiken innebär avkastningsodling att låsa in LP-tokens i en DeFi-tjänsts smarta kontrakt, vilket möjliggör ytterligare avkastning utöver att bara tillhandahålla likviditet. Ur DeFi-tjänstens perspektiv kan avkastningsodling minska antalet LP-tokens fritt tillgängliga på marknaden, vilket kan påverka priset på LP-token positivt. Den avkastning som erbjuds av avkastningsjordbrukstjänster kan variera avsevärt, vilket ofta indikerar högre eller lägre risk.

Styrning

Begreppet styrning syftar på att påverka utvecklingen av ett kryptovalutaprojekt genom att rösta. Detta görs praktiskt taget med hjälp av styrningstokens. Ett kryptovalutaprojekts styrningstoken, som Aaves AAVE-token, fungerar som en valsedel, vilket ger rätten att påverka projektets utveckling. Denna metod skiljer sig dock från traditionella demokratiska val genom att vanligtvis en token berättigar till en röst, så ju fler governance-tokens man äger, desto större inflytande på utvecklingen av kryptovalutaprojektet.

Derivat

Derivat är finansiella instrument som är bekanta från den traditionella finansvärlden, vars priser bestäms utifrån priset på den underliggande tillgången. Derivat kan också handlas i DeFi. Liksom andra saker som möjliggörs av DeFi, fungerar DeFis derivattjänster utan att behöva förlita sig på centrala enheter. Därför använder DeFis derivattjänster smarta kontrakt och bland annat likviditetspooler som är bekanta från att tillhandahålla likviditet och översäkerheter som är bekanta från utlåning. Den mest kända derivattjänsten i DeFi är dYdX, som fungerar på Ethereum.

Syntetiska tillgångar

Genom DeFi är det möjligt att investera i syntetiska tillgångar. Syntetiska tillgångar är tokeniserade versioner av bland annat valutor, råvaror och aktier. Driften av syntetiska tillgångar är starkt beroende av en pålitlig orakellösning, såsom Chainlink. En orakellösning säkerställer att värdet av en syntetisk tillgång på blockkedjan nära överensstämmer med tillgångens värde i den verkliga världen. Syntetiska tillgångar kan användas i olika DeFi-tjänster. En styrka med syntetiska tillgångar är deras förmåga att föra tillgångar till en bred global publik, oavsett geografisk plats. Den mest kända DeFi-tjänsten relaterad till syntetiska tillgångar är Synthetix, som fungerar på Ethereum.

Prognosmarknader

Förutsägelsemarknader är marknadsplatser där man kan satsa på att en händelse inträffar eller inte. För att göra en förutsägelse måste kryptovaluta, ofta dollarbundna stablecoins som USDC tillgängliga även i Northcrypto, låsas in i evenemanget. Om evenemangets resultat förutsägs korrekt delas kryptovaluta ut som en belöning. Förutsägelser täcker ett brett spektrum av kategorier, inklusive politik, sport, ekonomi, kultur, vetenskap och kryptovalutor. Ledaren på DeFis förutsägelsemarknader 2024 har blivit Polymarket, som arbetar med skalbarhetslösningen Polygon, med månatliga volymer som stiger till hundratals miljoner euro.

Sammanfattning

DeFi är en enhet som har vuxit fram i framkanten av kryptovalutor de senaste åren, med dess popularitet och användningsmöjligheter som har setts vara praktiskt taget kontinuerligt växande, och det finns inga tecken på att denna trend slutar. Den största faktorn för denna tillväxt är sannolikt möjligheten som DeFi-tjänster erbjuder att verkligen dra nytta av de viktigaste fördelarna som är förknippade med blockchain-teknik och kryptovalutor, såsom decentraliserad styrning, öppenhet, transparens och hastighet.

Ville Viitaharju Cryptocurrency specialist The original post is written in English. Translated with Google translator.
Share the post:
Last updated: 07.08.2024 15:02