09.02.2022

DeFi-sanasto

NFT DeFi Stablecoin Älysopimukset
DeFi-sanasto

DeFi (Decentralized Finance) on yksi kryptovaluuttamarkkinoiden keskeisimmistä kokonaisuuksista. Tiivistetysti DeFi:llä tarkoitetaan hajautettujen lohkoketjujen päälle tuotuja perinteisistä pankeista tuttuja palveluja. Tässä tekstissä avataan lukijalle DeFi:in liittyvää termistöä.

              

Aave

Aave on yksi maailman suurimmista ja suosituimmista DeFi-palveluista. Aave on toimintaperiaatteiltaan hajautettu vertaislainapalvelu, jossa käyttäjät voivat joko ansaita korkoa tallettamalla varoja palveluun tai vaihtoehtoisesti lainata muiden käyttäjien palveluun tallettamia varoja.

AMM

AMM (Automated Market Maker) on hajautetuissa kryptovaluuttapörsseissä (DEX) käytössä oleva algoritmi, jonka avulla pörssi määrittelee automaattisesti kaupankäynnin kohteena olevien kryptovaluuttojen kulloisenkin kurssin.

APY

APY on lyhenne sanoista Annual Percentage Yield ja se tarkoittaa sijoituksen vuosituottoa prosentteina.

APR

APR eli Annual Percentage Rate kertoo sijoituksen vuosikoron. Toisin kuin APY, APR ei huomioi korkoa korolle ilmiötä. Tästä johtuen sijoituksen APR on matalampi kuin APY.

Arbitraasi

Arbitraasilla tarkoitetaan tilannetta, jossa saman omaisuuserän välille on syntynyt hintaeroa esimerkiksi eri pörsseissä tai DeFi-palveluissa. Arbitraasi on kryptovaluuttamarkkinoilla todella yleistä ja esimerkiksi DeFi:in vahvasti liittyvässä yield farmingissa käytetään algoritmiin pohjautuvia arbitraasistrategioita sijoittajien tuoton maksimointiin.

CeFi

CeFi (Centralized Finance) on hajautettujen finanssimaailman palveluiden (DeFi) vastakohta. CeFi on yleisnimitys keskitetyille palveluntarjoajille, jotka tarjoavat asiakkailleen perinteisestä pankkimaailmasta tuttuja palveluja. Hyvä esimerkki keskitettyjen pankkipalveluiden tarjoajista ovat perinteiset pankit.

CEX

CEX (Centralized Exchange) on keskitetty kryptovaluuttapörssi. Keskitetyt kryptovaluuttapörssit menevät myös CeFi-termin alle. Keskitettyjen kryptovaluuttapörssien on noudatettava omassa toiminnassaan sen maan lakeja ja sääntöjä, jossa ne toimivat.

Chainlink

Chainlink on Ethereumin lohkoketjuun rakennettu hajautettu sovellus, jonka tarkoituksena on tuottaa DeFi:n perustana oleville älysopimuksille mahdollisimman laadukasta dataa.

DeFi

DeFi (Decentralized Finance) tarkoittaa sitä, että perinteisistä pankeista tutut palvelut tuodaan hajautetun lohkoketjun päälle, jolloin tarve kolmansille osapuolille, kuten pankeille poistuu. Teoriassa DeFi ei ole sidoksissa mihinkään yksittäiseen lohkoketjuun, mutta todellisuudessa suurin osa DeFi-palveluista toimii Ethereumin alustan päällä. Erilaisten DeFi-palveluiden määrä on jatkuvassa kasvussa ja uusia, entistäkin innovatiivisempia ratkaisuja saapuu markkinoille jatkuvasti.

DEX

DEX (Decentralized exchange) eli hajautettu pörssi on keskitetyn pörssin (CEX) vastakohta. Hajautetut pörssit hyödyntävät toiminnassaan älysopimuksia, jotka mahdollistavat käyttäjien väliset vaihdot. Hajautettujen pörssien ei tarvitse noudattaa omassa toiminnassaan vastaavia sääntöjä ja määräyksiä kuin keskitettyjen pörssien. Hajautettujen pörssien merkitys DeFi:lle on suuri, sillä uusia DeFi-palveluja tulee markkinoille kovaa vauhtia, eikä suurin osa niistä päädy ikinä keskitettyjen pörssien listoille.

Ethereum

Ethereum on markkinoiden toiseksi suurin kryptovaluutta ja DeFi:n selkäranka. Ethereumin toimintaperiaate eroaa hyvin paljon markkinoiden suurimmasta kryptovaluutasta, Bitcoinista. Bitcoin on digitaalinen vaihdannan väline, kun taas Ethereumia voidaan pitää kokonaisena ekosysteeminä.

Flash loan

Flash loan eli salamalaina on DeFi-maailmasta tuttu vakuukseton laina. Salamalaina on nimensä mukaisesti erittäin nopea laina, sillä se nostetaan ja maksetaan takaisin saman lohkon aikana. Salamalainat mahdollistavat uudentyyppisten, lähes välittömien DeFi-pohjaisten sijoitusmahdollisuuksien hyödyntämisen. Yksi esimerkki tällaisesta toiminnasta on arbitraasi-kaupankäynti.

Gas

Gas on Ethereumin verkossa suoritettujen transaktioiden maksu. Ethereumin verkossa olevien DeFi-sovellusten käyttäminen vaatii sijoittajalta Gas-maksun suorittamista. Gas-maksun suuruus vaihtelee Ethereumin verkon kuormituksen ja halutun siirtonopeuden perusteella.

Governance Token

Governance Token (suom. hallintotoken) tarkoittaa kryptovaluuttaa, jota omistamalla on mahdollista osallistua osallistua kyseisen kryptovaluuttaprojektin hallintoon. Käytännössä kaikki eri DeFi-palvelujen omat kryptovaluutat ovat juurikin projektin hallintaan oikeuttavia hallintotokeneita. Hallintotokeneiden omistajat voivat päättää kyseisen palvelun kehityksestä. Mitä enemmän hallintotokeneita omistaa, sitä enemmän on myös äänioikeutta projektia koskevassa päätöksenteossa.

Likviditeetti

Likviditeetti-termi kuvaa kykyä myydä tai ostaa kryptovaluuttoja ilman, että aiheuttaa suuria muutoksia kryptovaluutan markkinahintaan. Mikäli kryptovaluutan likviditeetti on vähäistä, tarkoittaa se, että kyseisen valuutan tarjonta on matalaa. Matala likviditeetti johtaa tilanteisiin, joissa esimerkiksi yksittäiset hajautetuissa pörsseissä suoritetut kaupat voivat vaikuttaa kyseisen kryptovaluutan kurssiin hyvinkin paljon.

Liquidity Mining

Liquidity mining (suom. likviditeetillä louhinta) tarkoittaa likviditeetin tarjoamista hajautettuihin kryptovaluuttapörsseihin (DEX). Hajautettujen pörssien tavoitteena on tarjota eri vaihtopareille mahdollisimman paljon likviditeettiä, joten likviditeetin tarjoamisesta maksetaan luonnollisesti palkkio.

Liquidity Pool

Liquidity Pool eli likviditeettipooli tarkoittaa hajautettujen kryptovaluuttapörssien (DEX) likviditeetin mahdollistamiseksi lukittuja kryptovaluuttoja. Likviditeettipooliin talletettut kryptovaluutat ovat likviditeetin tarjoajien eli tyypillisimmin tavallisten sijoittajien tallettamia. Jokainen hajautettu kryptovaluuttapörssi (DEX) vaatii toimiakseen likviditeettipoolin.

Likviditeetin tarjoajat

DeFi-palveluissa likviditeetin tarjoajilla tarkoitetaan sijoittajia, jotka tallettavat kryptovaluuttoja hajautettujen kryptovaluuttapörssien likviditeettipooleihin. Likviditeetin tarjoaja ei voi tallettaa vain satunnaisesti valitsemaansa kryptovaluuttaa, vaan kyseessä on oltava vaihtopari esimerkiksi USDC/ETH. Vastineeksi tallettamastaan likviditeetistä sijoittaja saa palkkioksi osuuden kyseisten kryptovaluuttojen kaupankäyntikuluista. Likviditeetin tallettaja voi myös kärsiä tappiota, mikäli likviditeettipooliin talletettujen kryptovaluuttojen kurssit muuttuvat rajusti.

LP Token

LP tokenit ovat kryptovaluuttoja, joita hajautetut kryptovaluuttapörssit (DEX) jakavat likviditeetin tarjoajille. Likviditeetin tarjoajan saamien LP tokenien määrä vastaa tämän tallettamien varojen osuutta koko likviditeettipoolista. LP tokenit toimivat todisteena talletetusta likviditeetistä ja ne lunastamalla likviditeetin tarjoajan on mahdollista saada tallettamansa likviditeetti takaisin.

NFT

NFT (Non-Fungible token) on lohkoketjun päällä oleva digitaalinen hyödyke. NFT voi edustaa mitä tahansa uniikkia lohkoketjun päälle tuotua digitaalista kohdetta. Lohkoketjun avulla NFT:n omistusoikeus on mahdollista todistaa nopeasti ja luotettavasti.

Oraakkeli

Oraakkeli on tietolähde, jonka avulla älysopimuksen on mahdollista päästä käsiksi lohkoketjun ulkopuoliseen dataan. Chainlink on DeFi-palveluiden suosituin ja luotettavin oraakkelien tarjoaja.

ROI

ROI on lyhenne englanninkielisistä sanoista Return On Investment. ROI kertoo sijoituksen tuottoasteen.

Slippage

Slippagella tarkoitetaan tilannetta, jossa hinta jonka ostaja on valmis maksamaan ja hinta jolla myyjä on valmis myymään poikkeavat toisistaan. Hajautetuissa kryptovaluuttapörsseissä sijoittajat voivat itse asettaa slippagen, jonka ovat valmiita kaupan toteutumiseksi hyväksymään. Tyypillisesti slippagen suuruus riippuu siitä, kuinka suuri likviditeetti kryptovaluutalla on.

Spread

Spread tarkoittaa osto- ja myyntihinnan erotusta.

Stablecoin

Stablecoin on kryptovaluutta, jonka tärkeimpänä tehtävänä on säilyttää arvonsa mahdollisimman vakaana kaikissa tilanteissa. Lähes aina tällä tarkoitetaan sitä, että yhden stablecoinin arvon on tarkoitus pysyä mahdollisimman lähellä yhtä dollaria. Tämä on mahdollista erilaisten takausmenetelmien avulla.

TVL

TVL (Total Value Locked) kertoo DeFi-palveluun lukitun rahamäärän. Mitä suurempi TVL on, sitä enemmän sijoittajat käyttävät palvelua. TVL-luvun perusteella on myös mahdollista järjestää eri DeFi-palvelut suuruusjärjestykseen. DeFi-palveluiden TVL-lukuja on mahdollista tarkastella esimerkiksi suositulla DeFi Pulse-nimisellä sivustolla.

Yield Farming

Yield farming tarkoittaa täysin automatisoitua, parhaimman mahdollisen korkotuoton tavoittelua. Kryptovaluuttamarkkinoilla toimivien yield farming-protokollien tavoitteena on erilaisia strategioita hyödyntäen tarjota sijoittajille parasta mahdollista korkotuottoa, jota markkinoilla olevat DeFi-palvelut mahdollistavat.

Älysopimus

Älysopimukset ovat lohkoketjuun ohjelmoituja ohjelmia, jotka suorittavat niille annetut toiminnot automaattisest. Älysopimukset poistavat tarpeen kolmansista osapuolista ja muista raskaista luottamusta takaavista prosesseista.

Mikko Soon Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 10.02.2023 09:19