I denna månadsrapport tittar vi på junis viktigaste kryptovalutanyheter. Junis främsta kryptorelaterade nyheter var BlackRocks Bitcoin ETF-applikation och dess nedfall, SEC-processer, Deutsche Bank och HSBC-framsteg, USA:s centralbankschefs positiva kommentarer om kryptovalutor och MicroStrategys Bitcoin-köp.
Last updated: 05.07.2023 15:00Juni på kryptovalutamarknaden
Juni var en blandad månad för priser på kryptovaluta, där ungefär hälften av de stora kryptovalutorna upplevde uppgångar och den andra hälften upplevde förluster. Liksom föregående månad var Litecoin det bästa resultatet bland kryptovalutorna som erbjuds av Northcrypto, och gick upp runt 17 % i pris under månaden. Den kommande Litecoin blockbelöningshalveringen, som kommer att äga rum en knapp månad efter att denna rapport publicerades, har bidragit till det senaste prisrallyt. Priserna på Bitcoin och Aaven steg också med nästan 10 %, medan Ethereum slutade i juni något upp med cirka 1 %. Å andra sidan Chainlink, Polygon och ApeCoin prices minskade med cirka 5 %, 28 % och 31 %.
Världens största Asset Manager Arkiverade Bitcoin ETF-applikation
Världens största kapitalförvaltare, BlackRock, med nästan 8,5 biljoner euro i förvaltat kapital, lämnade in en Bitcoin ETF-ansökan till US Securities and Exchange Commission (SEC) i mitten av juni. I synnerhet har BlackRocks iShares-enhet lämnat in en ETF-anmälan till SEC som har fått mycket uppmärksamhet nyligen. Som en spot-ETF betyder detta att aktierna i ETF:n backas upp av faktiska bitcoins och inte bara Bitcoin-terminer. BlackRock är en av de mest betydelsefulla och mest efterföljda finansiella aktörerna världen över, och dess kunder inkluderar statliga aktörer, pensionsfonder, stiftelser och andra stora finansiella institutioner.
Konsekvenserna av BlackRocks ETF-ansökan
Effekten av BlackRocks ETF-ansökan var uppenbar när flera stora kapitalförvaltare följde i BlackRocks fotspår. Efter BlackRocks ansökan skickade eller återaktiverade följande kapitalförvaltare Bitcoin spot ETF-ansökningar: Invesco, WisdomTree och Valkyrie. Dessutom ansökte Fidelity, världens tredje största kapitalförvaltare, om en Bitcoin spot ETF i slutet av juni.
SEC lämnar in stämningar mot Binance och Coinbase
SEC fick stor uppmärksamhet i kryptovalutavärlden i början av juni. Inledningsvis lämnade SEC in en stämningsansökan mot Binance, världens största kryptovalutabörs baserat på handelsvolym. SEC anklagar Binance för flera brott, inklusive förskingring av kundmedel, vilseledande av investerare och tillsynsmyndigheter och brott mot värdepappersregler. Binance förnekade påståendena och uppgav att de är grundlösa. Kort efter stämningsansökan mot Binance lämnade SEC in en stämningsansökan mot kryptovalutabörsen Coinbase. Coinbase anklagas för att ha brutit mot värdepappersregler genom att fungera som en oregistrerad börs och mäklare. Coinbase uttryckte också sitt motstånd mot rättegången och angav att de litar på fakta och lagen.
Deutsche Bank ansöker om tillstånd att bli förvaringsinstitut för kryptovalutor
Deutsche Bank, en av Europas största banker med nästan 1,3 biljoner euro i tillgångar under förvaltning, meddelade i juni att man har ansökt om tillstånd att agera som förvaringsinstitut för kryptovalutor från BaFin, Tysklands finansregulator. Deutsche Bank tillkännagav först planer på att erbjuda förvaringstjänster för kryptovaluta i slutet av 2020.
HSBC erbjuder handelsmöjligheter för Bitcoin och Ethereum ETF
HSBC, en av världens största banker, meddelade i slutet av juni att man skulle göra det möjligt för sina kunder i Hongkong att handla med Bitcoin och Ethereum ETF:er. I praktiken innebär det att HSBC:s kunder kan handla genom HSBC tre ETF:er noterade på Hong Kong Stock Exchange. I maj tillkännagav Securities and Futures Commission (SFC) i Hongkong att privata investerare kunde börja handla de största kryptovalutorna på SFC-licensierade handelsplattformar från juni och framåt.
Positiva kommentarer om kryptovalutor från Federal Reserves ordförande
Jerome Powell, ordföranden för Federal Reserve (Fed) i USA, gav positiva kommentarer om kryptovalutor under senare delen av juni. Powell konstaterade att kryptovalutor verkar ha uthållighet som tillgångsklass. Dessutom nämnde Powell att Fed ser stablecoins som en form av pengar. Powells och Feds tidigare kommentarer om kryptovalutor har generellt sett varit ganska kritiska.
MicroStrategy köper mer bitcoin
MicroStrategy, ett amerikanskt företag som tillhandahåller business intelligence-lösningar, molnbaserade tjänster och mobil programvara, gjorde ännu ett bitcoinköp. I slutet av juni meddelade MicroStrategy att man köpt över 12 300 bitcoins för knappt 320 miljoner euro, till ett snittpris på runt 25 800 euro. Företaget tillkännagav sitt första bitcoin-köp i augusti 2020 när priset på Bitcoin var runt 10 000 euro. Sedan dess har MicroStrategy gjort flera bitcoinköp och efter det senaste förvärvet äger man nu över 152 300 bitcoins.
Sammanfattning
Även om prisrörelser för kryptovalutor var blandade i juni, fanns det många positiva nyheter för kryptovalutor under månaden. Bitcoin ETF-ansökningarna som lämnats in av BlackRock och andra kapitalförvaltare fick stor uppmärksamhet. Godkännandet av ETF:er har varit föremål för mycket diskussion, eftersom SEC ännu inte har godkänt några spot Bitcoin ETFs trots flera ansökningar. Det är dock mycket möjligt att situationen kan förändras med ansökan från världens största kapitalförvaltare, som har 575 godkända ETF-ansökningar mot bara en enda avslagen.
De stämningar som SEC väckte mot världens två största kryptovalutaspelare kom som en överraskning för många. Rättegångarna har också mött stor kritik, och flera kryptovalutaexperter har lyft fram den intressanta timingen för stämningarna, eftersom världens största kapitalförvaltare lämnade in sin Bitcoin ETF-ansökan till SEC veckan efter rättegångarna.
De framsteg som Deutsche Bank och HSBC, två av världens största banker gjort, kan ses som en logisk fortsättning på de kryptovalutarelaterade initiativ som äger rum i Tyskland respektive Hongkong. HSBC:s beslut kan ses som en fortsättning på de åtgärder som vidtagits i Hong Kong i år för att etablera regionen som ett nav för kryptovaluta. På liknande sätt, innan Deutsche Banks agerande, har andra stora tyska banker, som DZ Bank och DekaBank, också tagit steg framåt på kryptovalutamarknaden.
I USA kom det några överraskande nyheter i juni när Fed-ordförande Powell gav positiva kommentarer om kryptovalutor, inklusive stablecoins. Dessa kommentarer skiljer sig markant från Powells kommentarer för ett par år sedan när han konstaterade att kryptovalutor och stablecoins var värdelösa med införandet av en digital dollar. Det var också mindre överraskande nyheter från USA, eftersom MicroStrategy fortsatte sina bitcoinköp. Det är troligt att MicroStrategy kommer att fortsätta köpa bitcoins i framtiden, och att sälja sina bitcoininnehav verkar osannolikt. Följaktligen minskar MicroStrategy regelbundet utbudet av tillgängliga bitcoins på marknaden, vilket naturligtvis är positivt för den framtida prisutvecklingen på Bitcoin.
Ville Viitaharju Cryptocurrency specialist The original post is written in English. Translated with Google translator.