06.10.2023

Månadsöversikt av september 2023

Blockkedja Reglering
Månadsöversikt av september 2023

I denna månadsöversyn kommer vi att undersöka de viktigaste kryptovalutarelaterade nyheterna från september. Den anmärkningsvärda utvecklingen i kryptovalutornas värld denna månad inkluderade framsteg inom bankutgivna kryptovalutor och blockchain-teknik, godkännandet av Europaparlamentets direktiv om skatterapportering för kryptovaluta, ETF-ansökningar som lämnats in i USA och MicroStrategys Bitcoin-köp.

              
September på kryptovalutamarknaderna

Priserna på kryptovalutor var på uppgång i september. Av de kryptovalutor som erbjuds av Northcrypto, presterade Chainlink bäst, med priset stigande med över 40 % under månaden. Aave såg också en betydande ökning med nästan 25 %. Priserna på Bitcoin och Litecoin steg med mer än fem procent, medan Ethereum upplevde en liten ökning på knappt fem procent. Å andra sidan stod priserna för Polygon och ApeCoin inför nedgångar på cirka en procent respektive tio procent.

Framsteg inom bankutgivna kryptovalutor och blockkedjeteknik

Den tyska banken Deutsche Bank, en av Europas största banker, tillkännagav i september att den arbetar för att initiera erbjudandet av förvarings- och tokeniseringstjänster för kryptovaluta. Inledningsvis har banken för avsikt att tillhandahålla depåtjänster för utvalda kryptovalutor och vissa stablecoins. För att uppnå detta samarbetar Deutsche Bank med schweiziska Taurus, som är specialiserat på förvaring av kryptovaluta. Tidigare i juni i år hade Deutsche Bank ansökt om en licens för att tillhandahålla kryptovalutaförvaringstjänster i Tyskland.

Positiva nyheter relaterade till banker kom också från USA i september när Citigroup, en av landets största banker som förvaltar cirka 1,6 biljoner euro i tillgångar, presenterade sin blockchain-baserade lösning. Denna lösning syftar till att erbjuda institutionella kunder tjänster som gränsöverskridande betalningar, likviditet och automatiserade handelsfinansieringslösningar. Citigroups lösning Citi Token Services använder också smarta kontrakt, som fungerar som en alternativ lösning till traditionella bankgarantier. Information som släpps om Citi Token Services är för närvarande ganska begränsad.

Samtidigt introducerade Japans största investeringsbank, som förvaltar tillgångar på nästan 500 miljarder euro, Nomuras kryptovaluta-fokuserade dotterbolag, Laser Digital Asset Management, en Bitcoin-fond i september. Laser Digital Bitcoin Adoption Fund riktar sig till institutionella investerare. Enligt Sebastian Guglietta, chef för Laser Digital, är Bitcoin en av de som möjliggör global ekonomisk digitalisering. Nomuras Bitcoin-baserade fond är den första av flera kryptovalutarelaterade fonder som banken planerar att lansera.

Europaparlamentet godkänner direktivet om skatterapportering för kryptovaluta

I september godkände EU-parlamentet DAC8-direktivet om skatterapportering för kryptovaluta med en betydande majoritet. Enligt DAC8-dokument är syftet med direktivet att ge skattemyndigheter befogenhet att övervaka kryptovalutatransaktioner som görs av individer och organisationer i EU:s medlemsländer. Som en praktisk konsekvens kommer kryptovalutaoperatörer som arbetar inom EU att bli skyldiga att rapportera EU-medborgares agerande till skattemyndigheterna. DAC8-direktivet kommer officiellt att träda i kraft i början av 2026.

ETF-ansökningar för Bitcoin och Ethereum inlämnade i USA

Franklin Templeton, en amerikansk kapitalförvaltare som övervakar cirka 1,4 biljoner euro i tillgångar, anslöt sig till raden av stora kapitalförvaltare som BlackRock och Fidelity i september genom att skicka in en ansökan om en Bitcoin spot ETF. En ETF hänvisar till en börshandlad fond, och en spot-ETF inkluderar den faktiska underliggande tillgången, i det här fallet bitcoins.

Kapitalförvaltaren Ark Invest och tjänsteleverantören för kryptovaluta 21Shares lämnade också in den första ansökan om en Ethereum spot-ETF i september. Eftersom detta är en spot-ETF, skulle fonden innehålla etrar. Innan Ark Invest och 21Shares ansökan hade flera ansökningar lämnats in för Ethereum futures ETF:er, som inkluderar terminskontrakt istället för faktiska ether.

MicroStrategys fortsatta Bitcoin-köp

MicroStrategy, ett USA-baserat företag som erbjuder business intelligence-lösningar, molnbaserade tjänster och mobil programvara, fortsatte att köpa fler bitcoins i september. I slutet av september meddelade MicroStrategy att de hade förvärvat drygt 140 miljoner euro värda 5 445 bitcoins till ett genomsnittspris på cirka 25 850 euro per bitcoin. Företaget hade tillkännagett sitt första Bitcoin-köp i augusti 2020 när priset på Bitcoin var runt 10 000 euro. Sedan dess har MicroStrategy köpt bitcoin flera gånger och har efter sitt senaste förvärv mer än 158 200 bitcoins.

Sammanfattning

September var en positiv månad för både kryptovalutaprisrörelser och kryptovalutanyheter. Särskilt var det flera positiva utvecklingar relaterade till banker från hela världen i september. Med sina annonserade åtgärder siktar Deutsche Bank på att sannolikt bli en pionjär inom kryptovalutatjänster bland europeiska banker. I USA markerade Citigroups tillkännagivande om sin blockchain-baserade lösning ett intressant och något avvikande steg från de senaste årens trender. Tidigare hade amerikanska banker främst fokuserat på att erbjuda kryptovalutatjänster, men nu är Citigroup bland de första bankerna som utvecklar sina egna blockkedjebaserade lösningar. Nomuras dotterbolags introduktion av en Bitcoin-fond representerar ett av de första stegen som japanska banker tagit i kryptovalutornas värld, och det ska bli intressant att se hur snart andra banker följer efter.

DAC8-direktivet som godkänts av Europaparlamentet följer MiCAs kryptovalutalagstiftning som antogs tidigare i år. Båda direktiven syftar till att harmonisera och förtydliga EU:s medlemsländers praxis när det gäller kryptovalutor. Båda direktiven förväntas underlätta institutionella aktörers inträde på kryptovalutamarknaderna, vilket naturligtvis är positivt för kryptovalutornas framtid.

Efter Franklin Templetons inlämnande av Bitcoin spot ETF-ansökan i september, har de kombinerade tillgångarna som förvaltas av kapitalförvaltare som har lämnat in Bitcoin spot ETF-ansökningar i USA under de senaste månaderna stigit till cirka 16,6 biljoner euro. Detta återspeglar världens största finansiella aktörers vilja att möta sina kunders växande efterfrågan på Bitcoin. Efterfrågan har också ökat markant för Ethereum, vilket framgår av den första Ethereum spot-ETF-ansökan som lämnades in i september. Ändå anses godkännandet av Ark Invest och 21Shares ansökan inom en snar framtid vara ganska osannolikt. I september fortsatte det amerikanska företaget MicroStrategy sina Bitcoin-köp på ett bekant sätt. Även om MicroStrategys Bitcoin-köp för närvarande är något i minus, har förvärvet av bitcoins varit en mycket positiv utveckling för företagets aktiekurs. MicroStrategys aktiekurs hade ökat med cirka 160 % från det första Bitcoin-köpet i augusti 2020. Under samma period hade till exempel Nasdaq-börsen stigit med cirka 20 %.

Ville Viitaharju Cryptocurrency specialist The original post is written in English. Translated with Google translator.
Share the post:
Last updated: 06.10.2023 15:00