27.01.2023

Vad kan du göra med kryptovalutor?

DeFi Investeringar Web3
Vad kan du göra med kryptovalutor?

Den första frågan många har om kryptovalutor är vad man egentligen kan göra med dem. Detta är mycket förståeligt eftersom deras användning inte är riktigt synlig i det dagliga livet i västländer. Också för många kan premissen om helt digitala pengar som används på internet låta mer som pengar från videospel än traditionella valutor. I det här blogginlägget går vi igenom vad kryptovalutor främst används till och hur användningen skiljer sig mellan olika länder.

              
Spara och investera

I de flesta västländer, till exempel Finland, används kryptovalutor främst för att spara och investera. Vanligtvis förvärvar människor sina första kryptovalutor just i investeringssyfte, eftersom kryptovalutor som tillgångsklass har vuxit väldigt snabbt under de senaste tio åren. Under de senaste åren har även stora institutionella investerare börjat titta på kryptovalutor för investeringsmöjligheter. Till exempel världens största kapitalförvaltare BlackRock lanserade en bitcoinfond för stora institutionella investerare som ett resultat av ökad efterfrågan på den.

Egenskaperna hos flera kryptovalutor, som Bitcoin, gör dem också till bra instrument för att spara. Å andra sidan, som en relativt ung tillgångsklass, har priserna på kryptovalutor historiskt sett varit mycket volatila, vilket är anledningen till att vissa har kritiserat denna idé om Bitcoin som ett sparinstrument. Men i takt med att marknaden har mognat efter att ha vuxit i börsvärde och antal användare, har volatiliteten minskat. Baserat på dess egenskaper har Bitcoin ofta karakteriserats som digitalt guld. Även guld har haft perioder där priset har varit mycket volatilt, men det har fortfarande historiskt använts som ett sparinstrument. Anledningen till detta är guldets egna egenskaper som har gjort det möjligt för det att behålla sin köpkraft under långa tidsperioder mycket bättre än vanliga fiat-valutor. Många har nu anammat samma idé för Bitcoin, som utifrån dess egenskaper är väldigt bra för det.

Daglig användning som valuta

I takt med att betalningsinfrastrukturen för kryptovalutor har utvecklats har deras dagliga användning som betalningsmetod ökat. En av de största innovationerna för detta har varit Lighting-nätverket för Bitcoin, som möjliggör bitcointransaktioner nästan omedelbart och praktiskt taget utan kostnad. Med Lighting-nätverket har den dagliga användningen av bitcoins ökat snabbt i många utvecklingsländer. En stor del av användningen har kommit från El Salvador, där Bitcoin gjordes lagligt betalningsmedel 2021, men användningen av Bitcoin har också ökat till exempel i flera afrikanska länder. Anledningen till detta är enkel: Bitcoin Lightning Network möjliggör ett billigt och lättanvänt digitalt betalningssystem för platser där många människor inte ens har möjlighet att öppna ett bankkonto. I många av dessa länder är det också vanligt att remitteringar från deras medborgare som arbetar utomlands utgör en stor del av landets BNP. Med hjälp av Bitcoin och andra kryptovalutor kan dessa remitteringar skickas till lägre kostnader och snabbare än genom traditionella tjänsteleverantörer.

Även om anpassningen till kryptobetalningar har varit relativt snabbast i utvecklingsländer, har den även gått framåt till exempel i Europa. Många enskilda företag har gjort det möjligt att betala med kryptovalutor i sina nätbutiker, och till exempel staden Lugano i Schweiz möjliggör betalning av offentliga tjänster och till och med betalning av skatter med kryptovalutor.

DeFi och Web3

Kryptovalutor är också en viktig del av DeFi och Web3 applikationer, diskuterade i tidigare blogginlägg. Decentraliserade ekonomitjänster (DeFi) är decentraliserade applikationer byggda ovanpå en blockchain, som gör det möjligt för människor att använda finansiella tjänster utan tredje part som banker. Ett exempel på denna typ av decentraliserad applikation är AAVE, en decentraliserad lånetjänst som körs ovanpå Ethereum, där användare kan tillhandahålla likviditet för lån och själva ta lån mot säkerhet. Även om DeFi fortfarande huvudsakligen används för investeringsverksamhet, finns det även fall där dessa typer av decentraliserade lånetjänster exempelvis har använts för inteckningar. DeFi-tjänster gör det också möjligt för många personer utan bankkonton att få tillgång till finansiella tjänster för första gången. DeFi är ett bra exempel på vad kryptovalutor kan användas till, och i takt med att DeFi-tjänsterna utvecklas är det också lätt att se deras användning öka i framtiden.

Web3 hänvisar till den tredje generationen av internet, där vi går bort från plattformarna för centraliserade tjänsteleverantörer, som Facebook, mot decentraliserade tjänster. Blockchain-teknik och även kryptovalutor är en central del av detta nya, mer decentraliserade internet. DeFi-tjänster är en viktig del av denna infrastruktur, men utöver dem möjliggör blockchain-teknik decentraliserade lösningar även för andra tjänster. Till exempel användningen av NFTs inom musik och konsttjänster kommer att möjliggöra nya lösningar som gynnar artister och konsumenter i framtiden. Decentraliserade molntjänster och datatjänster kan överföra kontrollen av användarnas data tillbaka till sig själva, och möjliggöra nya marknadsmodeller för dessa i framtiden. Även om flera av Web3-tjänsterna fortfarande är i ett mycket tidigt skede, finns det redan många fungerande Web3-tjänster som används varje dag. En bredare anpassning av Web3-tjänster är förmodligen flera år bort, men precis som i början av Internet kommer pionjärer som vågar prova och använda dessa tjänster nu dra nytta av sitt försprång senare. Du kan läsa mer om Web3 i blogginlägg om det.

Sammanfattning

Som framgår av exemplen som diskuterats ovan kan man redan idag göra mycket olika saker med kryptovalutor. I västländer används de främst som instrument för att spara och investera, medan de i många utvecklingsländer kan användas för dagliga inköp som andra valutor. Men där kryptovalutor visar sin verkliga potential är i globala decentraliserade tjänster byggda på internet. Även om användningen av dessa tjänster fortfarande är i ett tidigt skede, är deras inriktning mycket lik den för Internet sedan 90-talet.

Manu Isto Cryptocurrency specialist The original post is written in English. Translated with Google translator.
Share the post:
Last updated: 08.02.2023 13:45