Layer 1 (L1) och Layer 2 (L2) är termer som allt oftare används i diskussionen om kryptovalutamarknaden. För att förstå innebörden av dessa termer och skillnaderna mellan dem är det viktigt för en investerare att ha en tydlig förståelse för sin roll i blockkedjors arkitektur.
Idag består blockkedjornas arkitektur ofta av minst två olika lager, så kallade Layer 1 och Layer 2. Layer 1, eller annars kallat blockchains grundläggande lager, är ansvarigt för de väsentliga funktionerna i blockchain, som att bearbeta transaktioner och skapa nya block. Även om Layer 1 erbjuder en hög säkerhetsnivå, är det vanligtvis långsammare och skalas sämre jämfört med Layer 2.
Å andra sidan fungerar Layer 2 ovanpå Layer 1 och utökar dess möjligheter genom att erbjuda lösningar som ökar hastigheten och skalbarheten för transaktioner. Även om Layer 2 kan tillhandahålla mer effektiva och skalbara lösningar, kan dess säkerhetsnivå vara något lägre jämfört med Layer 1. Layer 2 fungerar ovanpå Layer 1 och utökar dess kapacitet. Det förbättrar transaktionshastigheten och skalbarheten av blockkedjan.
Exempel på Layer 1 blockchains är marknadens största kryptovalutor, Bitcoin och Ethereum. Layer 2-lösningar inkluderar till exempel Bitcoins Lightning Network och skalbarhetslösningen Polygon, som lägger till funktionalitet och skalbarhet ovanpå Layer 1-blockkedjor.
Det är viktigt att förstå att Layer 1 och Layer 2 inte konkurrerar, utan kompletterar varandra och erbjuder olika funktioner och lösningar för utveckling och användning av blockkedjor. Dessutom går det även att ha andra lager i blockkedjor, men för tydlighetens skull kommer vi inte att fördjupa oss i dem mer i detalj i denna text.
Funktioner för lager 1 (L1) och lager 2 (L2) blockkedjor
Termen Layer 1 (L1) syftar alltid på blockkedjans grundläggande lager, vilket täcker själva blockchain-protokollet och dess struktur. Detta lager behandlar de grundläggande funktionerna i en blockkedja, som att skapa block, säkra blockkedjan, uppnå konsensus och registrera transaktioner. Som redan nämnts tidigare är Bitcoin och Ethereum exempel på L1-blockkedjor. Bitcoin och Ethereum är de grundläggande lagren av blockkedjor och de fungerar oberoende av andra blockkedjor.
L1-nivån utgör grunden för driften av blockkedjan, och dess förändringar påverkar driften av hela nätverket. Det är dock också möjligt att lägga till mer funktionalitet till blockkedjan med Layer 2 (L2) lösningar. Det bästa exemplet på detta är Lightning Network i Bitcoin eller olika skalbarhetslösningar (t.ex. Polygon) i Ethereum. Med hjälp av L2-lösningar är det i första hand möjligt att lägga till funktionalitet till L1-blockkedjan.
Huvuddragen hos L1-blockkedjor i förhållande till L2-lösningar presenteras nedan:
- L1 blockchains säkrar transaktionsrelaterad historisk data med hjälp av distribuerad reskontra.
- L1-blockkedjor definierar vanligtvis åtkomsträttigheter och styrningsregler som kan variera mellan olika blockkedjor. Till exempel kan vissa blockkedjor vara offentliga medan andra kan vara privata. En privat blockkedja skiljer sig från en offentlig blockkedja genom att endast vissa, fördefinierade parter kan delta i driften av blockkedjan.
- L1-blockkedjor utgör den grundläggande blockkedjeinfrastrukturen som möjliggör utveckling av L2-lagerblockkedjor och applikationer.
Konsensusmekanismer för blockchain i lager 1 och lager 2 blockkedjor
Konsensusmekanismer för blockkedjor är en integrerad del av driften och säkerheten för blockkedjor. Dessa mekanismer är regler och incitament som hjälper blockkedjeadministratörer (noder) att nå konsensus om blockkedjans tillstånd, såsom accepterade transaktioner och innehållet i block. Konsensusmekanismer är nödvändiga eftersom de säkerställer att alla noder kommer överens om blockkedjans tillstånd, vilket möjliggör underhåll av en pålitlig och decentraliserad databas utan en centraliserad auktoritet.
I Layer 1 (L1) blockkedjor är konsensusmekanismer särskilt viktiga, eftersom de definierar blockkedjans grundläggande funktionalitet. Dessa operationer inkluderar att skapa nya block, validera transaktioner och spara block. Konsensusmekanismerna som används i L1-blockkedjor påverkar direkt blockkedjans säkerhet, skalbarhet och prestanda.
En av de mest kända konsensusmekanismerna är Proof-of-Work (PoW), som används till exempel av Bitcoin. PoW kräver att gruvarbetare använder datorkraft för att konkurrera om rätten att lägga till nya block till blockkedjan. Denna mekanism säkerställer säkerheten för Bitcoin blockchain.
En annan viktig konsensusmekanism är Proof-of-Stake (PoS), som används till exempel av Ethereum. PoS skiljer sig från PoW genom att, istället för att gruvarbetare konkurrerar om datorkraft, måste validatorer satsa, det vill säga låsa in en viss mängd kryptovaluta i blockkedjan som säkerhet. Detta minskar energiförbrukningen och möjliggör en mer skalbar blockkedja.
Layer 2 (L2) blockchains använder mestadels konsensusmekanismerna för L1 blockchain som grund för sin egen verksamhet. Eftersom L2-blockkedjor körs ovanpå L1-blockkedjan, är deras tillförlitlighet och säkerhet till stor del beroende av konsensusmekanismen som används av L1-blockkedjan.
Även om L2-blockkedjor kan erbjuda förbättringar av skalbarheten hos L1-blockkedjor, kan deras prestanda fortfarande delvis vara beroende av konsensusmekanismen som används av den underliggande L1-blockkedjan. L1-blockkedjans prestanda och skalbarhet kan påverka hur många transaktioner L2-blockkedjorna klarar av att bearbeta effektivt och på så sätt även lägga sina egna begränsningar på skalbarheten av L2-nätverk.
De huvudsakliga skillnaderna mellan lager 1 (L1) och lager 2 (L2) blockkedjor
I grund och botten skiljer sig L1 och L2 blockkedjor ofta från varandra på olika sätt. L2 kräver också alltid en Layer 1-nivå blockchain för att fungera, som alltid ansvarar för att implementera flera kärnuppgifter i blockchain. Den viktigaste uppgiften för L2, å andra sidan, är nästan alltid relaterad till att förbättra skalbarheten för L1.
Skillnaderna mellan L1 och L2 blockkedjor är:
- L1-blockkedjor använder alltid blockkedjans egen inhemska kryptovaluta som betalningsmedel för att använda nätverket. När det gäller L2-nätverk är plattformens egen token däremot inte nödvändig. Men de flesta L2-nätverk har också sina egna inbyggda token, och det vanligaste syftet med dessa tokens är att fungera som en styrningstoken för nätverket.
- L1-blockkedjor skiljer sig också från L2 när det gäller driftskostnader. I allmänhet går L1-blockkedjor långsammare och drar på sig högre kostnader jämfört med L2-lagernätverk. Avgifterna för att använda L1-blockkedjor är undantagslöst högre än L2-nätverk.
- Den viktigaste egenskapen hos L2-lösningar är att förbättra den ofta begränsade skalbarheten hos L1-kedjor. En av deras huvudsakliga skillnader är den bättre skalbarheten hos L2.
- L1-blockkedjor erbjuder en mycket högre nivå av säkerhet och decentralisering än L2-kedjor. L2-kedjorna är vanligtvis betydligt mer centraliserade än de största L1-blockkedjorna på marknaden. Detta återspeglas också direkt i deras säkerhet. På grund av detta använder L2-blockkedjor vanligtvis säkerheten för L1-kedjor i sin egen verksamhet.
Sammanfattningsvis av skillnaderna mellan L1- och L2-blockkedjor utgör L1-blockkedjor grunden för driften och säkerheten för blockkedjor. L2-lösningar, å andra sidan, erbjuder effektivare, skalbara och ofta billigare alternativ till L1-blockkedjor i form av ytterligare funktionalitet.
Sammanfattning
Layer 1 (L1) och Layer 2 (L2) är väsentliga begrepp i blockkedjor, och förhållandet mellan dem är viktigt för alla som är intresserade av kryptovalutor att förstå. Lager 1 utgör grundnivån i blockkedjan, som ansvarar för blockkedjans väsentliga funktioner, såsom att bearbeta transaktioner och skapa nya block. Å andra sidan utökar Layer 2 funktionerna i Layer 1 och erbjuder lösningar som ökar hastigheten och skalbarheten för transaktioner. Medan Layer 1 blockchains utgör grunden för blockchain-funktionalitet och säkerhet, erbjuder Layer 2-lösningar mer effektiva och skalbara alternativ i form av ytterligare funktionalitet. Det är viktigt att notera att dessa två lager inte konkurrerar med varandra, utan mestadels kompletterar varandra och erbjuder olika funktioner i blockkedjeekosystem.
Mikko Soon Head of Private Banking The original post is written in English. Translated with Google translator. Last updated: 17.10.2024 13:09