Tokenisaatio on yksi tämän hetken kuumimmista kryptovaluuttoihin ja lohkoketjuteknologiaan liittyvistä trendeistä. Tässä tekstissä käydään läpi muun muassa mitä tokenisaatiolla tarkoitetaan, mitä kaikkea on mahdollista tokenisoida ja millaisia hyötyjä sen avulla voidaan saavuttaa.
Last updated: 02.02.2024 15:00Mitä tokenisaatiolla tarkoitetaan
Lohkoketjuun liitettävällä tokenisaatiolla (engl. tokenization) tarkoitetaan prosessia, jossa omaisuuserän omistusoikeudet esitetään digitaalisina tokeneina ja tallennetaan lohkoketjuun. Tokenit voidaan siis nähdä digitaalisina todistuksina omistusoikeudesta. Vaikka tokenisaatiolla viitataan usein esimerkiksi osakkeisiin, voi tokenisaation kohteena olla käytännössä mitä tahansa millä on rahallista arvoa. Tokenisaatio onkin yksi lohkoketjuteknologian lupaavimmista käyttökohteista, koska potentiaalisesti tokenisoitavien asioiden markkina kattaa lähes kaiken ihmisen taloudellisen toiminnan.
Tokenisaatio on siis ollut syystäkin yksi eniten viime vuosina esillä olleista lohkoketjuteknologian käyttökohteista. Tokenisaatiota on otettu käyttöön suurissa yrityksissä, kuten teknologiayhtiö Microsoftissa ja maailman toiseksi suurimmassa varainhoityhtiössä, Vanguardissa. Tämän lisäksi myös esimerkiksi maailman suurimman varainhoitajan, BlackRockin, toimitusjohtaja Larry Fink kertoi vuoden 2024 alussa uskovansa, että kaiken rahoitusomaisuuden tokenisaatio on seuraava merkittävä teknologinen harppaus rahoitusmarkkinoilla.
Esimerkkejä tokenisaatiosta
Reaalimaailman asioiden tokenisaatiosta puhuttaessa esiin nousevat usein esimerkiksi osakkeet, joukkovelkakirjat, valuutat, taideteokset, hyödykkeet ja päästövähennyshyvitykset. Näiden asioiden tokenisointi on hieman sama asia kuin esimerkiksi asunto-osakekirja, joka antaa osakekirjan haltijalle omistusoikeuden asuntoon. Tokenisoitujen asioiden keskeinen ero asunto-osakekirjan kaltaisiin perinteisiin omistustodistuksiin on, että tokeneilla on mahdollista käydä kauppaa sekä niitä on mahdollista säilyttää ja käyttää vakuutena lohkoketjuverkoissa. Web3:n kannalta keskeisessä asemassa olevat Yhdysvaltain dollarin hintaa seuraavat stablecoinit, kuten USDC ja USDT, ovat esimerkki tokenisoidusta reaalimaailman asiasta. Stablecoin voidaan nähdä omistusoikeutena dollariin, sillä se on mahdollista vaihtaa 1:1-suhteessa oikeaksi Yhdysvaltain dollariksi.
Digitaalisten asioiden tokenisaatio on kriittistä koko Web3:n toiminnan kannalta. Toisin kuin tokenisoitavat reaalimaailman asiat, tokenisoitavat digitaaliset asiat sijaitsevat ainoastaan digitaalisessa muodossa. Tästä syystä digitaalisten asioiden lohkoketjussa sijaitsevat tokenit mahdollistavat suoraan itse asian omistamisen sen sijasta, että kyseessä olisi pelkkä omistusoikeus reaalimaailman asiaan. Esimerkkinä tokenisoiduista digitaalisista asioista ovat kryptovaluutat kuten bitcoin ja Ethereum (ether). Pelkän digitaalisen asian omistamisen lisäksi tokenisoidut digitaaliset asiat voivat antaa esimerkiksi osakkeiden tavoin äänioikeuden kaltaisia hyötyjä. Useat kryptovaluutat, kuten Aave ja ApeCoin, antavat haltijalleen oikeuden osallistua kryptovaluuttaprojektia koskevaan päätöksentekoon DAO:n (Decentralized Autonomous Organization) kautta. DAO:lla tarkoitetaan hajautettua hallintorakennetta, jossa kryptovaluutta antaa äänioikeuden organisaation päätöksiin. Tällaisissa tapauksissa yksi token voidaan nähdä siis myös yhtenä äänestyslipukkeena.
Älysopimukset ja oraakkelit osana tokenisaatiota
Älysopimukset ja oraakkelit ovat tokenisaation kannalta olennaisia lohkoketjuteknologiaan liittyviä teknologisia ratkaisuita. Älysopimuksella tarkoitetaan sopimusta, joka toteuttaa automaattisesti tietyt toiminnot ennalta määriteltyjen ehtojen täyttyessä. Älysopimusten mahdollistaman automaation avulla on siis mahdollista eliminoida välikäsien tarve tokenisaatiossa. Älysopimukset eivät kuitenkaan pääse itsenäisesti käsiksi lohkoketjun ulkopuolelta tulevaan dataan. Lohkoketjun ulkopuolelta dataa saadakseen tulee siihen yhdistää oraakkeliksi kutsuttava ohjelma, joka välittää informaatiota lohkoketjun ulkopuolelta älysopimukselle.
Jotta jokin rahallista arvoa omaava asia voi olla kaupankäynnin kohteena lohkoketjussa ja voidaan esittää tarkasti lohkoketjussa, täytyy tästä asiasta olla saatavilla oikeaa tietoa. Tämä on tärkeää esimerkiksi tokenien luonnin ja niillä käytävän kaupan yhteydessä. Oikean tiedon saamiseksi tarvitaan siis toimiva oraakkeliratkaisu kuten Chainlink. Chainlink on Ethereumin lohkoketjuun rakennettu hajautettu sovellus, jonka oraakkeliratkaisun tavoitteena on tuottaa älysopimuksille mahdollisimman laadukasta dataa.
Tokenisaation hyödyt
Tokenisaatiolla on perinteisiin vaihtoehtoihin verrattuna useita hyötyjä. Yleisesti usein lohkoketjuteknologiaan liitettäviin hyötyihin kuuluvat hajautuneisuus ja avoimuus ovat keskeisessä asemassa myös tokenisaation tarjoamien hyötyjen taustalla, joihin kuuluvat esimerkiksi nopeat ja edulliset transaktiot, laaja kohdeyleisö ja hyvä likviditeetti sekä läpinäkyvyys.
Nopeat ja edulliset transaktiot: Toisin kuin perinteisessä rahoitusmaailmassa, lohkoketjussa sijaitsevien tokeneiden toimintaan eivät kuulu välittäjät tai muut välikädet. Näin ollen tokenisaation avulla on mahdollista saavuttaa nopeammat sekä edullisemmat transaktiot. Siinä missä perinteisten osakepörssien kautta ostettuihin osakkeisiin pätee esimerkiksi T+2-selvitysaika, jossa ostetut osakkeet kirjataan ostajan arvo-osuustilille vasta kaksi pankkipäivää oston jälkeen, useissa lohkoketjuissa tokenin osto kirjautuu lopulliseksi lähes välittömästi älysopimusten ja nopeiden transaktioiden ansiosta. Lisäksi lohkoketjut eroavat useista rajattuina aikoina toimivista perinteisistä ratkaisuista siten, että ne toimivat 24/7. Ylimääräiset välikädet myös kasvattavat kaupankäynnin kustannuksia, mikä useissa tapauksissa tekee ilman välikäsiä toimivasta lohkoketjusta perinteisiä vaihtoehtoja edullisemman.
Laaja kohdeyleisö ja hyvä likviditeetti: Tokenisaatio mahdollistaa tokenisaation kohteen tuomisen suuremman yleisön saataville, mikä puolestaan lisää likviditeettiä. Likviditeetillä tarkoitetaan tässä yhteydessä niiden tahojen maksukykyä, jotka voivat käydä kaupankäynnin kohteella kauppaa. Tokenisaation avulla on mahdollista tuoda lähes kaikenlaiset asiat perinteisiä vaihtoehtoja helpommin maailmanlaajuisesti saataville, koska lohkoketjujen lähtökohtana on, että niihin pääsee käsiksi lähes mistä päin maailmaa tahansa. Tokenisaatiolla voidaan päästä eroon myös niin sanotusta likviditeettipreemiosta, jolla tarkoitetaan hinnassa olevaa preemiota, joka johtuu esimerkiksi myynnin haasteellisuudesta ja tyypillisestä pidemmästä myyntiajasta. Lisäksi yksi merkittävä tokenisaation mahdollistama hyöty on osaomisteisuus (engl. fractional ownership). Osaomisteisuudella tarkoitetaan esimerkiksi kalliin kiinteistön tai taideteoksen tokenisoimista ja omistusoikeuden jakamista esimerkiksi 100 000 tokeniin. Näin miljoona euroa maksavasta kiinteistöstä tai taideteoksesta on mahdollista ostaa yksi osa, eli token, 10 eurolla. Koska yksikköhinta putoaa merkittävästi, moninkertaistaa tämä mahdollisten ostajien määrään.
Läpinäkyvyys: Monista, etenkin kalliimmista, perinteisillä tavoilla kaupankäynnin kohteena olevista asioista on tarjolla rajallisesti tietoa kaupankäyntihistorian ja muiden oleellisten tietojen osalta, mikä saattaa vaikeuttaa perustellun taloudellisen päätöksen tekemistä. Tokenisaation keskeisenä etuna on kaupankäynnin kohteen kaupankäyntihistorian ja muiden oleellisten tietojen tarkasteltavuus, koska useat lohkoketjut ovat julkisia, ja näin kaikki ei-salassapidettäväksi tarkoitettu tieto on kaikkien tarkasteltavissa. Näin on mahdollista vähentää myös esimerkiksi taide-esineisiin ja ylellisyystavaroihin liittyvien väärennösten ja petosten riskiä, sillä julkisessa lohkoketjussa olevat tiedot ovat muuttumattomia. Läpinäkyvyydellä voidaan myös lisätä luottamusta kauppaa käyvin osapuolten välillä, mikä tehostaa kaupankäyntiä.
Yhteenveto
Tokenisaatio on yksi lupaavimmista lohkoketjuteknologian käyttökohteista ja sitä hyödyntämällä on mahdollista mullistaa rahoitusmarkkinoiden toiminta. Tokenisaatio tarjoaa perinteisiin vaihtoehtoihin verrattuna useita merkittäviä hyötyjä ja näyttäytyy täten loogisena edistysaskeleena jatkuvasti digitalisoituvassa maailmassa. Koska maailman merkittävimmät taloudelliset toimijat ovat alkaneet viime aikoina pilotoimaan tokenisaatiota sekä tunnistamaan sen hyödyt, on todennäköistä, että tokenisaatio tulee yleistymään lähitulevaisuudessa.
Ville Viitaharju Kryptovaluutta-asiantuntija