08.04.2022

Mikä on NFT?

Lohkoketju NFT
Mikä on NFT?

NFT (Non-Fungible token) on yksi kryptovaluuttamaailman tämän hetken kuumimmista puheenaiheista. NFT on käytännössä lohkoketjun päällä oleva digitaalinen hyödyke, joka voi edustaa mitä tahansa uniikkia lohkoketjun päälle tuotua digitaalista kohdetta. Lohkoketjun avulla NFT:n omistusoikeus on mahdollista todistaa nopeasti ja luotettavasti. Tulevaisuudessa sen tarjoamat mahdollisuudet ovat huimia, sillä se mahdollistaa lähes minkä tahansa hyödykkeen tuomisen lohkoketjun päälle. Tässä tekstissä kerrotaan lukijalle NFT:n tarjoamista mahdollisuuksista sekä sen taustalla olevasta teknologiasta.

              
Mikä on lohkoketju?

NFT:n toiminnan ymmärtäminen edellyttää lohkoketjun toimintaperiaatteen ymmärtämistä. Käydään siis seuraavaksi lohkoketjun perusteet läpi ja palataan tämän jälkeen NFT:n pariin.

Lohkoketju koostuu toisiinsa yhteydessä olevista erillisistä lohkoista. Käytännössä lohkoketju on siis ketjussa olevaa dataa. Lohkot voivat pitää sisällään mitä tahansa kirjaamista vaativaa dataa, kuten esimerkiksi NFT:n omistusoikeuksia.

Lohkoketjun lohkot sisältävät aina ennalta määritellyn määrän dataa. Tämä tarkoittaa sitä, että yhteen lohkoketjun lohkoon mahtuu dataa ainoastaan ennalta määritelty määrä. Kun lohkoketjun viimeisimpään lohkoon on kerätty sen verran dataa mitä siihen mahtuu, liitetään se lohkoketjuun uudeksi lohkoksi.

Lohkoketju tarjoaa eri osapuolille mahdollisuuden luoda ja ylläpitää erilaisia hajautettuja ja jaettuja tietokantoja. Lohkoketjuun on mahdollista tallentaa mitä tahansa dataa, jota halutaan säilöä luotettavasti ja turvallisesti.

Lohkoketjun turvallisuuden taustalla on hajauttaminen. Hajauttaminen toteutetaan lohkoketjussa jakamalla lohkoketjuun tallennettua informaatiota lohkoketjua ylläpitäville palvelimille, eli nodeille. Mitä enemmän nodeja lohkoketjuun kuuluu, sitä turvallisempi se on. Lohkoketju perustuu keskitetyn hallinnon poistamiseen. Sen sijaan, että jokin yksittäinen taho ylläpitää verkkoa omalta serveriltään, on lohkoketjun hallinto hajautettu lukemattomien eri ylläpitäjien, eli nodejen vastuulle. Mikäli yksi node sammutetaan, niin se ei vaikuta lohkoketjuun tallennettuun dataan, sillä muut nodet jatkavat lohkoketjun ylläpitoa ja datan prosessointia joka tapauksessa.

Lohkoketjuun tallennettuja tapahtumia ei ole myöskään käytännössä mahdollista väärentää tai muokata jälkikäteen. Lohkoketjua hyödyntävät tahot voivatkin luottaa lohkoketjussa suoritettujen tapahtumien oikeellisuuteen, joten tarve kolmansille osapuolille ja muille raskaille luottamusta takaaville prosesseille poistuu. Toisin kuin keskitetyissä järjestelmissä, niin lohkoketjussa oleva tieto on myös hakkereiden ulottumattomissa.

Lohkoketju tarjoaa erinomaisen keinon omistusoikeuden varmistamiseen. NFT:n tapauksessa lohkoketjun avulla on mahdollista aukottomasti todentaa NFT:n omistusoikeus. Lohkoketju mahdollistaa myös NFT:n siirtämisen henkilöltä toiselle nopeasti ja vaivattomasti.

Mikä on NFT?

NFT (non-fungible-token) on lohkoketjun päälle luotu uniikki digitaalinen hyödyke, joka on mahdollista luoda käytännössä mistä tahansa reaalimaailman hyödykkeestä. Tällä hetkellä tyypillisimmät NFT:t ovat lohkoketjun päälle tuotuja taideteoksia ja tokenisoituja videopelejä. Tulevaisuudessa NFT:n käyttötarkoitukset eivät kuitenkaan tule rajoittumaan näihin ja tulemme todennäköisesti näkemään, että yhä useampia reaalimaailmasta tuttuja hyödykkeitä tuodaan NFT:n muodossa lohkoketjun päälle.

NFT:t eroavat perinteisistä kryptovaluutoista vaihdettavuudeltaan. Tyypillisesti kryptovaluutat voidaan jakaa pienempiin desimaaleihin, eikä niitä tarvitse vaihtaa kokonaisina. NFT on puolestaan aina vaihdettava kokonaisena, eikä sitä ole mahdollista jakaa pienempiin osiin. NFT saa arvonsa siitä digitaalisesta hyödykkeestä, jota se kulloinkin edustaa, jolloin esimerkiksi digitaalisen taideteoksen arvo määräytyy sen perusteella, mitä ihmiset ovat kyseisestä teoksesta valmiita maksamaan.

NFT:t mahdollistavat niukkuuden luomisen digitaaliseen maailmaan. Ennen NFT:n mahdollistamaa digitaalista omistajuutta, oli digitaalisessa maailmassa mahdollista kopioida lähes mitä tahansa rajattomasti. NFT sijaitsee aina lohkoketjussa, jolloin myös sen omistajuus on helposti todennettavissa ja siirrettävissä eteenpäin.

NFT on ehdottomasti tämän hetken kuumimpia ilmiöitä kryptovaluuttamaailmassa. NFT:n kasvaneen suosion myötä myös sen ympärille on alkanut kehittymään erilaisia markkinapaikkoja, joista tunnetuimpia ovat ehdottomasti OpenSea ja LooksRare. Näissä kauppapaikoissa kuka tahansa voi laittaa omistamansa NFT:n myyntiin ja siitä on mahdollista saada markkinoiden sille kulloinkin määrittelemä hinta.

Digitaalisen taiteen markkinat ovat kehittyneet viime aikoina huimaa vauhtia. Erilaisilla digitaalisilla NFT-teoksilla on tänä päivänä arvoa samalla tavalla mitä perinteisilläkin taideteoksilla. NFT-teosten arvonkehitys on ollut viime aikoina huimaa ja arvokkaimmista teoksista on maksettu jopa tähtitieteellisiä summia. Hyvä esimerkki NFT-teosten kasvaneesta arvostuksesta on yhdysvaltalaisen taiteilijan Beeplen digitaalinen EVERYDAYS: THE FIRST 5000 DAYS niminen taideteos, joka myytiin 69 miljoonan dollarin hintaan. Ilman NFT-teknologiaa digitaalisilla teoksilla ei voisi olla vastaavanlaista arvoa. NFT-pohjaisissa teoksissa omistusoikeuden todistamiseen ja siirtämiseen hyödynnetään aina lohkoketjuteknologiaa.

NFT:n ympärille kehittynyt infrastruktuuri laajenee jatkuvasti. Viime aikoina NFT-markkinoiden ympärille on alkanut kehittyä myös DeFi-palveluista tuttuja ominaisuuksia. Pian NFT voi olla esimerkiksi lainan vakuutena eri palveluissa. Lisäksi NFT:iden ympärille on myös kovaa vauhtia rakentumassa erilaisia monimutkaisempia sijoitustuotteita, jotka mahdollistavat sen, että NFT-sijoittaminen on mahdollista myös ilman yksittäisten NFT-teosten hankkimista.

Vaikka NFT:iden käyttötarkoitukset keskittyvätkin tällä hetkellä lähinnä taideteosten ja pelien ympärille, niin käytännössä NFT mahdollistaa minkä tahansa reaalimaailmasta tutun hyödykkeen tokenisoinnin. Tulevaisuudessa tulemme todennäköisesti näkemään, miten yhä suurempi osa jokapäiväisessä elämässämme tutuista hyödykkeistä on mahdollista tokenisoida NFT:iksi ja tuoda lohkoketjun päälle.

Mikko Soon Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 09.02.2023 11:14