30.07.2021

Lohkoketju ja sen mahdollisuudet

Lohkoketju
Lohkoketju ja sen mahdollisuudet

Lohkoketju (englanniksi blockchain) on yksi viime vuosien puhutuimmista teknologisista innovaatioista ja sitä kohtaan on ladattu erittäin kovia odotuksia ympäri maailmaa. Lohkoketjua on mahdollista hyödyntää lukuisissa erilaisissa käyttötarkoituksissa. Lohkoketju liittyy läheisesti myös kryptovaluuttoihin, sillä jokainen kryptovaluutta vaatii toimiakseen lohkoketjun. Ilman lohkoketjuja ei siis olisi myöskään kryptovaluuttoja. Tämä artikkeli kertoo lohkoketjuista ja niiden mukanaan tuomista mahdollisuuksista.

              
Mikä on lohkoketju?

Lohkoketjulla tarkoitetaan teknologiaa, joka mahdollistaa sen, että lohkoketjun eri osapuolet voivat yhdessä luoda ja ylläpitää erilaisia hajautettuja tietokantoja. Lohkoketju voidaan myös nähdä eräänlaisena tilikirjana, jota jaetaan vertaisverkkoon (peer-to-peer) kuuluvien tahojen kesken. Lohkoketjussa kaikki data on tallennettuna jokaiselle verkkoa ylläpitävälle palvelimelle. Nämä palvelimet ovat yhteydessä toisiinsa muodostaen hajautetun verkon.

Lohkoketju mahdollistaa ihmisille lukuisia erilaisia hyötyjä, joista suurimpia ovat lohkoketjun mukanaan tuoma luottamus ja turvallisuus. Lohkoketjun turvallisuus perustuu hajauttamiselle. Käytännössä hajauttaminen toteutetaan levittämällä lohkoketjuun tallennettua dataa lukuisille verkkoa ylläpitäville palvelimille, eli nodeille. Mitä enemmän nodeja lohkoketjuun kuuluu, sitä turvallisempi se on. Lohkoketjussa ei ole olemassa perinteisistä, keskitetyistä tietokannoista tuttuja kriittisiä pisteitä, jotka olisivat alttiita hakkeroinneille.

Lohkoketjuun tallennettuja tapahtumia on käytännössä mahdoton muokata jälkikäteen ja kaikki lohkoketjussa suoritetut toiminnot on myös mahdollista jäljittää jälkikäteen. Lohkoketjun jäsenet voivat luottaa toisiinsa ja lohkoketjussa suoritettujen tapahtumien oikeellisuuteen, vaikka eivät tuntisikaan toisiaan. Lohkoketju mahdollistaa myös sen, että siihen kuuluvat tahot voivat harjoittaa keskenään liiketoimintaa ilman kolmansia osapuolia ja muita raskaita luottamuksen takaavia prosesseja.

Käytännössä lohkoketju koostuu toisiinsa yhteydessä olevista lohkoista, jotka pitävät sisällään tietyn määrän dataa. Siinä vaiheessa, kun viimeisimpään lohkoon on kerätty sen verran dataa mitä kyseiseen lohkoon mahtuu, liitetään se lohkoketjuun uudeksi lohkoksi. Yksinkertaisesti kuvailtuna lohkoketjun voidaankin sanoa olevan dataa, joka on ketjussa. Lohkoketjuja on mahdollista hyödyntää erittäin monipuolisesti eri käyttötarkoituksissa. Tänä päivänä yksi lohkoketjujen suosituimmista käyttötarkoituksista ovat erilaiset lohkoketjuihin pohjautuvat kryptovaluutat.

Bitcoin oli ensimmäinen lohkoketjuun perustuva kryptovaluutta. Lohkoketju mahdollistaa sen, että mikään yksittäinen taho ei omilla toimillaan kykene vaikuttamaan bitcoinin toimintaan. Bitcoin on myös täysin immuuni perinteisille uhille, kuten hakkeroinneille ja luottamusongelmille. Bitcoinin lohkoketju on toimintaperiaatteeltaan avoin lohkoketju. Kuka tahansa voi halutessaan perustaa oman noden ja ryhtyä bitcoinin lohkoketjun ylläpitäjäksi yhdessä kymmenien tuhansien muiden nodejen kanssa. Bitcoinin lohkoketjua ylläpitävien nodejen suuren lukumäärän ansiosta bitcoinia voidaan kutsua tänä päivänä maailman suurimmaksi hajautetun laskennan operaatioksi.

Perehdytään seuraavaksi hieman tarkemmin keskeisimpiin lohkoketjujen mahdollistamiin asioihin.

Lohkoketju ja turvallisuus

Lohkoketjujen yksi suurimmista hyödyistä perinteisiin järjestelmiin verrattuna on ehdottomasti lohkoketjun mukanaan tuoma turvallisuus. Lohkoketjun sisältämä data on hajautettu, kun taas keskitetyissä järjestelmissä tieto on tallennettuna yhteen ainoaan paikkaan, jolloin se on automaattisesti alttiina erilaisille uhille. Olemmekin saaneet viime vuosien aikana kuulla useita kertoja tapauksista, joissa keskitetyissä tietokannoissa olevat tiedot ovat päätyneet hakkereiden käsiin.

Lohkoketjussa kaikki data on tallennettu verkkoa ylläpitäville palvelimille, joita voi olla yhdessä lohkoketjussa lukematon määrä. Lohkoketjuun onkin mahdollista tallentaa mitä tahansa dataa, jota halutaan säilyttää turvallisessa ja luotettavassa paikassa.

Lohkoketju ja luottamus

Perinteisessä datan keskitetyssä mallissa yksi suurimmista ongelmista on luottamus dataa hallinnoivaa tahoa kohtaan. Tänä päivänä suurin osa maailman datasta on varastoitu yksittäisille palvelimille. Nämä palvelimet ovat puolestaan tyypillisesti suurten yksittäisten yritysten hallinnassa. Tämä tarkoittaa sitä, että dataa hallinnoivat tahot voivat myös käyttää hallinnoimaansa dataa haluamiinsa käyttötarkoituksiin. Hyvänä esimerkkinä toimii Google, joka omistaa kaikki tekemäsi internethaut ja voi tehdä näillä käytännössä mitä huvittaa.

Lohkoketju mahdollistaa myös ennennäkemättömällä tavalla sen, että sen sisältämä data on aina luotettavaa. Lohkoketjuun tallennettuja tapahtumia on käytännössä mahdotonta väärentää. Lohkoketjun ansiosta eri osapuolet voivat aina luottaa lohkoketjussa olevan datan oikeellisuuteen. Lohkoketju mahdollistaa sen, että toisilleen täysin tuntemattomat tahot voivat luottaa toisiinsa ilman kolmansia osapuolia ja raskaita luottamusta takaavia prosesseja. Lohkoketju tulee mullistamaan esimerkiksi ihmisten tavan hallita varallisuutta ja tehdä sopimuksia. Lohkoketjun ansiosta ihmiset voivat hallinnoida ja lähettää varallisuutta itse ilman tarvetta pankkien kaltaisille välikäsille. Sopimuksenteossa ihmisten ei puolestaan enää tarvitse turvautua juristien kaltaisten kolmansien osapuolten apuun.

Lohkoketju ja kryptovaluutat

Lohkoketju on jokaisen kryptovaluutan selkäranka ja ilman lohkoketjua ei olisi myöskään kryptovaluuttoja. Uusia kryptovaluuttoja syntyy lisää jatkuvasti ja ne tarjoavat ratkaisuja yhä useampiin tosielämän ongelmiin. Bitcoin on maailman suosituin lohkoketjuun perustuva kryptovaluutta. Vuonna 2009 toimintansa aloittanut bitcoin on myös historian ensimmäinen lohkoketjua hyödyntävä sovellus. Bitcoin on digitaalinen maksujärjestelmä ja digitaalinen vaihdannan väline, josta voidaan absoluuttisen niukkuutensa ansiosta käyttää myös nimitystä digitaalinen kulta.

Lohkoketjuun pohjautuvat kryptovaluutat tarjoavat ratkaisuja useisiin reaalimaailman ongelmiin. Kryptovaluuttojen avulla kuka tahansa kykenee säilömään ja lähettämään omaisuutta toisille ilman välikäsiä, ja lohkoketjujen päälle rakennettujen erilaisten DeFi-palveluiden avulla perinteisistä pankeista tutut palvelut on tuotu hajautettuun ympäristöön kaikkien ihmisten ulottuville. Kryptovaluuttojen mahdollisille käyttötarkoituksille on ainoastaan mielikuvitus rajana ja tulevaisuudessa tulemme todennäköisesti kohtaamaan yhä vallankumouksellisimpia lohkoketjujen päälle rakennettuja innovaatioita.

Lohkoketjujen tulevaisuus

Lohkoketju poistaa tehokkaasti perinteisestä tiedon keskitetystä varastoinnista tutut haasteet ja mahdollistaa eri osapuolten välisen täydellisen luottamuksen. Kryptovaluutat ovat tänä päivänä tunnetuimpia lohkoketjua hyödyntäviä sovelluksia ja ne tarjoavat ratkaisuja juuri niihin asioihin, joita lohkoketjun hyödyntäminen parhaimmillaan mahdollistaa. Lohkoketjun hyödyntäminen eri sektoreilla on jatkuvassa kasvussa ja kryptovaluutat ovatkin vain yksi monista lohkoketjuteknologian mahdollistamista asioista.

Kiinnostus lohkoketjuja ja niiden tarjoamia mahdollisuuksia kohtaan on tällä hetkellä valtava ja maailman suurimmat yhtiöt panostavat huimia summia omien lohkoketjupohjaisten ratkaisujensa kehittämiseen. Kaikki merkit viittaavat siihen, että lohkoketjujen käyttö tulee todennäköisesti yleistymään tulevaisuudessa räjähdysmäisesti ja erilaisten lohkoketjupohjaisten ratkaisujen vaikutukset jokapäiväiseen elämäämme tulevat olemaan suurempia kuin voimme tällä hetkellä kuvitellakaan.

Mikko Soon Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 13.05.2022 12:38