17.06.2022

Hur man överlever en björnmarknad

Investeringar
Hur man överlever en björnmarknad

Med björnmarknad (eng. bear market) avses marknadsförhållanden där investeringarnas värde sjunker under en längre period. Björnmarknader är mentalt mycket beskattande, varför alla som har investerat i kryptovalutor bör ha en plan redo för hur man ska agera på en björnmarknad.

              
Kryptovaluta björnmarknad

På traditionella aktiemarknader definieras björnmarknad vanligtvis som ett fall på mer än 20 % från marknadens topp. På grund av den höga volatiliteten på kryptomarknaderna krävs det vanligtvis mer än 20 % prisfall, men mer avgörande en längre tidsperiod med sjunkande priser, att kryptomarknaden anses vara på en björnmarknad. Historiskt har björnmarknader och deras motsvarigheter till tjurmarknader följt prisutvecklingen på Bitcoin på kryptomarknaden. Men priserna på mindre kryptovalutor har vanligtvis sjunkit mer än Bitcoin på björnmarknaderna och sedan återigen ökat mer än Bitcoin på tjurmarknader. Den sista riktiga björnmarknaden på kryptomarknader var från årsskiftet 2018 till 2020 då Bitcoin föll över 80 % från sitt topppris, Ethereum föll över 90 %, och många mindre kryptovalutor till och med mer än så. I slutändan, även om Bitcoin och Ethereum återhämtade sig, överlevde många mindre kryptovalutor inte nedgången och de sjönk praktiskt taget till noll och glömdes så småningom.

Misstag på björnmarknader

Innan vi dyker in i planen för en björnmarknad, låt oss gå igenom tre vanliga misstag som ofta görs på björnmarknader. Den första av dessa är att försöka tajma marknaden. Vad skulle vara trevligare än att köpa från den absoluta botten av marknaden och sedan bara se hur din investering blir högre och högre. Tyvärr har ingen en kristallkula och därför är timing praktiskt taget omöjlig. Vanligtvis när investerare försöker tajma marknaden säljer de sin kryptovaluta till sjunkande priser så att de kan köpa tillbaka dem till ett lägre pris senare. Detta leder dock vanligtvis till att människor väntar genom botten och alltid på ännu lägre priser, tills de slutligen köper tillbaka efter vändningen vid den tidpunkt då priset redan har stigit över priset där de sålde.

Det andra misstaget är att låta känslorna ta makten. Priser som sjunker under en lång tid är mentalt svårt för investerare, och viljan att sälja allt medan det fortfarande finns något kvar kommer att verka lockande för många. Vissa å andra sidan kanske tror att den legendariske investeraren Warren Buffet "var girig endast när andra är rädda", vilket leder till att de försöker tajma marknaden. Att vara för pessimistisk eller girig ofta leder bara till dåliga beslut, varför det är bättre att hålla fast vid den ursprungliga planen och inte ge kraft till dina känslor.

Det sista och förmodligen största misstaget är att ge upp helt och hållet. Tyvärr på björnmarknaderna slutar många med att sälja sina investeringar och efter att ha haft ett dåligt experiment ger de upp att investera helt, åtminstone för ett tag. Vissa kommer äntligen att börja investera igen på nästa tjurmarknad, när priserna redan har stigit över försäljningspriset. Det betyder att det hade varit klokare att aldrig sälja investeringarna och bara hålla fast vid dem på björnmarknaden.

Planera för björnmarknaden

Långa nedgångar i investeringstillgångens värde skapar lätt förtvivlan och ofta kan investerarnas intresse för marknaderna sluta helt eftersom priserna bara fortsätter att falla. Innan björnmarknaden kanske många känner att deras intresse för kryptovalutor inte kommer att ta slut även om priserna skulle falla mycket. Men det är precis vad som händer för många och det är en helt naturlig reaktion. Därför är det bra att ha en plan för björnmarknaden i förväg. Den här bloggen är huvudsakligen skriven för vanliga investerare och därför kommer vi inte att gå igenom tekniker som används av professionella handlare. Låt oss sedan gå igenom tre punkter som kan användas för att bygga en plan som hjälper till att undvika de tre misstagen som nämns ovan.

För det första, på björnmarknader är det bra att fokusera på tillgångar som redan har bevisat att de kan överleva björnmarknader. Som nämnts i bloggen om investeringsbubblor är björnmarknader väldigt effektiva för att skilja bra investeringar från de dåliga. Till exempel föll Bitcoin och Ethereum med cirka 80-90 % på den björnmarknad som startade 2018, men återhämtade sig, medan många mindre kryptovalutaprojekt kollapsade totalt. Därför är det särskilt bra på björnmarknader att fokusera på projekt med starkare fundament, även om många fler spekulativa projekt verkar ha större potential för tillväxt. Genom att bara fokusera på ett fåtal tillgångar är det lättare att följa deras utveckling, eftersom du inte behöver försöka dela din uppmärksamhet på många olika projekt samtidigt som ditt intresse faller.

Den andra punkten är kostnadsgenomsnitt för din investering. Detta innebär att dela upp dina köp i många mindre partier istället för att investera hela beloppet på en gång. Speciellt på de flyktiga kryptomarknaderna är detta ett mycket bra sätt att minska den osäkerhet som upplevs på grund av stora prissvängningar. Bästa sättet att kosta genomsnittliga dina köp är att ställa in automatiska köp. När köpet sker automatiskt till exempel varje månad eller varje vecka blir du inte lika frestad att försöka tajma marknaden och det är lättare att undvika att sluta investera helt. Med endast denna metod kan man praktiskt taget undvika de största misstagen på björnmarknader.

Naturligtvis är den sista punkten att hålla fast vid planen. Allas plan beror på deras egna möjligheter och risktolerans. Till exempel kan någon som inte vill göra närmare efterforskningar om marknader ställa in automatiska köp för Bitcoin och Ethereum för varje månad och läsa på marknaderna en gång i månaden för att hålla koll på de största nyheterna på kryptomarknaderna. Någon annan skulle kunna vilja ha lite mer risk och deras plan kan vara att noga följa några av de största kryptovalutorna som de har bestämt sig för att köpa när priserna faller under en viss nivå och sälja en del av dem om priserna stiger över en viss nivå. Oavsett planen är det bra att bygga den utifrån sin egen utgångspunkt, och undvika de vanliga björnmarknadsmisstagen som nämnts ovan. Och framför allt då att följa planen.

Sammanfattning

Den här bloggen gick igenom vilka vanliga misstag investerare bör undvika på björnmarknader, och hur en vanlig investerare kan skapa en plan för kryptovalutabjörnmarknaden. Historiskt har björnmarknader varit de bästa tiden att öka sin kunskap om kryptovalutor och hitta nya investeringar. I verkligheten är detta väldigt svårt eftersom fallande priser minskar motivationen och intresset för att investera. Därför är det för många bättre att skapa en plan för björnmarknaden som inte kräver mycket handling eller ens intresse för marknaderna och sedan bara följa den. Ett av de bästa verktygen för detta är att ställa in automatiska köp för varje vecka eller månad.

Manu Isto Cryptocurrency specialist The original post is written in English. Translated with Google translator.
Share the post:
Last updated: 10.02.2023 08:57