På 15 September, Ethereum mötte den största uppdateringen i sin historia när "The Merge" äntligen ägde rum. Ethereum är för närvarande den näst största kryptovalutan i världen. Det kan beskrivas som ett helt blockkedja-ekosystem där det är mögligt att bygga olika distribuerade applikationer (Dapp), smarta kontrakt och till och med egna kryptovalutor på Ethereum. Ethereum Merge inkluderade flera betydande förändringar av Ethereum blockkedjan, varav det viktigaste kommer att introduceras närmare nästa.
Last updated: 09.02.2023 12:41Byta till Proof of Stake-algoritmen
Det första steget mot Merge togs i december 2020, när en blockkedja som heter Beacon Chain, som drivs av metoden Proof of Stake, började sin verksamhet. Ethereums gamla blockkedja fortsatte dock att fungera tillsammans med detta fram till Merge, när de två blockkedjorna som tidigare fungerade sida vid sida slogs samman till en enda kedja.
Före Merge utfördes Ethereums blockkedja-underhållsarbete av högpresterande datorer som kallas miner. I praktiken brukade miner certifiera och lägga till transaktioner utförda på Ethereum blockkedja till Ethereum blockkedjan. Men denna Proof of Work (PoW) konsensusalgoritm, som är känd från Bitcoin blockkedjan, blev nu historia. Idag är Ethereums blockkedja baserad på en algoritm som heter Proof of Stake (PoS), där det är möjligt att bli Ethereums blockkedja-validator genom att satsa Ethereums egna Ether-tokens istället för att köpa dyra mining-dator. Staking av kryptovalutor innebär att låsa kryptoassets, i detta fall Ether, i underhållsarbetet för blockkedja-operationer och transaktionsverifiering. Avgifter för blockkedja-underhållsarbete betalas också i Ether, precis som före Merge.
Ethereum energiförbrukning
Med Merge blev Ethereum betydligt mer energieffektivt än tidigare eftersom mining-datorerna, som förbrukade mycket el, nu har ersatts av stakers. Enligt de senaste uppgifterna kan Ethereums nätverksenergianvändning genom att använda Proof of Stake-algoritmen vara så mycket som 99,5% lägre än före Merge. Idag är Ethereum betydligt mer miljövänligt och när man talar om kryptovalutornas höga energiförbrukning kan Ethereum korsas ur konversationen.
Färre Ether-tokens och minskning av blocktiden
Merge påverkade också lanseringen av nya Ether-tokens. Med Merge blev Ethereum deflationär, vilket innebär att färre nya Ethers kommer in på marknaden än tidigare. Detta i kombination med EIP-1559 transaktionsavgiftsförbränning som redan lagts till i Ethereum blockkedjan kommer att minska den totala mängden Ether-tokens.
Vidare, från och med kan Merge nu ses i Ethereum-blocktiden. Med uppdateringen minskade Ethereums blocktid med cirka tio procent. I framtiden kommer dock blocktiden att minskas ytterligare, eftersom Merge lägger grunden för andra uppgraderingar som planeras för Ethereum.
Grund för framtida uppdateringar
Ethereums uppdateringar efter Merge fungerar bara på POS-konsensusmodellen som för närvarande används av blockkedjan. Föreslagna förbättringar av nätverksskalbarhet inkluderar till exempel sharding, som är tänkt att bli nästa stora tekniska uppdatering av Ethereum. Sharding är en teknik där blockkedja är uppdelad i mindre, oberoende skärvkedjor för att minska trängseln i nätverket och öka transaktionsprestanda. Efter sharding kommer Ethereum-nätverket att kunna utföra fler samtidiga överföringar än tidigare.
Mikko Soon Head of Private Banking