19.01.2024

Muista muistiinpanovelvollisuus!

Verotus
Muista muistiinpanovelvollisuus!

Virtuaalivaluuttojen osalta verovuosi 2023 tarjosi etenkin uusille sijoittajille mahdollisuuden tehdä kohtuullisia voittoja. Tuottojen osalta varsin mollivoittoinen vuosi 2022 kääntyi osalle jo parempaan suuntaan vuonna 2023. Viisaimmat ja valveutuneimmat ehtivät vahvistaa ehkä merkittävätkin tappiot vuodelle 2022 ja odottelevat nyt innoissaan mitä vuodet 2024 ja 2025 tuovat tullessaan mahdollisten tuottojen osalta. Nyt onkin jokaisen sijoittajan, niin uusien kuin kokeneempienkin, ottaa viimeistään haltuun muistiinpanovelvollisuus!

              
Mikä muistiinpanovelvollisuus?

Empiirisiin havaintoihin perustuen harmillisen usein sijoitustoimintaa, oli se sitten laajamittaista tai pienimuotoista, harjoittava ei ole kuullutkaan muistiinpanovelvollisuudesta. Se on velvollisuus, joka koskee joka ikistä sijoittajaa, sijoitettiinpa virtuaalivaluuttoihin, osakkeisiin tai vaikkapa kiinteistöihin. Määräykset muistiinpanovelvollisuudesta ja muistiinpanoista koskevat muun muassa vuokraustoimintaa, sijoitustoimintaa ja muuta sellaista muuna kuin elinkeinotoimintana pidettävää tulonhankkimistoimintaa.

Muistiinpanovelvollisuus tarkoittaa käytännössä sitä, että verovelvollisen on tehtävä tuloista ja menoista sellaiset muistiinpanot, joista ja joihin liitettävistä tositteista riittävästi eriteltyinä käyvät selville tulot ja niistä johtuvat menot. Muistiinpanot on lisäksi kirjattava aikajärjestyksessä: Tulo kirjataan saaduksi silloin, kun se on nostettu, merkitty verovelvollisen tilille tai muutoin saatu vallintaan. Esimerkiksi virtuaalivaluuttojen osalta termillä "merkitty verovelvollisen tilille" tarkoitetaan tilanteita, joissa tulo tai menetys syntyy mihin tahansa verovelvollisen tilille, kuten lompakkoon tai pörssin kaupankäyntialustalle. Tositteita verovelvollisen on säilytettävä virtuaalivaluuttojen osalta niiden luonteen takia kuusi (6) vuotta verovuoden päättymisestä seuraavan vuoden alusta alkaen. Muistiinpanovelvollisuutta ja kirjanpitovelvollisuutta ei tule kuitenkaan sekoittaa keskenään: Kirjanpitovelvollisuus koskee elinkeinonharjoittajia. Erityisesti laaja-alaisesti ja suuremmilla summilla sijoittajan on myös kerätä talteen sijoitustuotteiden sopimus- ja käyttöehtoja. Esimerkiksi erilaisten lainauspalveluiden sopimusehdot ovat olleet viime vuosina jatkuvien muutosten kohteena.

Mitä sitten tapahtuu, jos muistiinpanovelvollisuutensa laiminlyö?

Verotus perustuu todennettavissa oleviin tapahtumiin. Esimerkiksi käydessäsi palkkatöissä saamasi palkka perustuu sinun ja työnantajan väliseen sopimukseen, jossa palkka on usein tuntipalkka, provisiopalkka tai kiinteä kuukausipalkka. Työnantaja voi myös antaa sinulle erilaisia bonuksia. Nämä tiedot menevät palkanlaskentaan, jonka tositteiden perusteella sinulle maksetaan palkkaa tilillesi. Mikäli näitä tositteita, esimerkissä palkkatulosteita, ei olisi lainkaan, olisi sinun hyvin haasteellista tietää oletko saanut oikean määrän palkkaa ja toisaalta työnantajan vaikea tietää onko hän maksanut sinulle oikean määrän palkkaa.

Vastaavalla tavalla sijoitustoiminnan osalta menetellään sinun ja Verohallinnon välillä. Sinun vastuullasi on kirjata ylös ja seurata voittojen ja tappioiden muodostumista ja ilmoittaa ne Verohallinnolle. Verohallinto tarvittaessa esittää sinulle lisäkysymyksiä asioiden selvittämiseksi. Useimmiten muistiinpanovelvollisuuden laiminlyönti tulee ilmi Verohallinnon pyytäessä lisäselvitystä. On muistettava, että alkuperäinen ilmoituksesi on perustunut näihin muistiinpanoihin, joten jos niitä ei ole olemassa, voi ensinnäkin olla kyse veropetoksen yrityksestä. Mikäli ilmoitusta ei ole tehnyt lainkaan, voi olla kyse ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä. Näiden sanktiot vaihtelevat sakoista vankeustuomioihin.

Mitä jos muistiinpanot ja kaupankäyntidatat puuttuvat?

Tilanteessa, jossa ei ole olemassa todennettavia muistiinpanoja, eli muistiinpanovelvollisuus on laiminlyöty, Verohallinto joutuu käytännössä arvioimaan tulojesi määrän. Verohallinnon tehtävänä ei ole arvioida tappioidesi määrää, vaan ne sinun on pystyttävä vahvistamaan. Verohallinnon toimittama arvioverotus perustuu heidän arvioonsa kanssasi vastaavassa tilanteessa olevien kanssa vertailuaineistoon perustuen. Usein vertailuaineistoista saatavat luvut ovat vain suuntaa antavia, joten Verohallinnolla on mahdollisuus niin halutessaan lisätä tuloja arvioidun lisäksi parhaaksi katsomansa summan verran. Verohallinnon arvioverotus on lähtökohtaisesti todella ankaraa ja epäedullista verovelvolliselle. Muistathan kuitenkin, että mikäli arvioverotuksen mukaan maksettavan veron määrä tosiasiallisesti eroaa oikeasta maksettavasta verosta, tulee verovelvollisen maksaa oikea määrä veroa.

Käytännössä Verohallinnon arvioidessa tulojesi määrää, turvautuu se pyytämään kansainvälisellä tietojenpyynnöllä eri kaupankäyntialustoilta kaupankäyntidatasi ja käyttää niitä, sekä näistä ilmi käyviä tietoja (usein niiden puuttumista ja aukkokohtia) tulojesi arvioimisessa.

Riskit, sanktiot ja seuraamukset

Riskit, sanktiot ja seuraamukset on mahdollista jakaa karkeasti kahteen kategoriaan: Hallinnollisiin sanktioihin ja rikosoikeudellisiin seuraamuksiin. Vapaasti suomennettuna hallinnollinen seuraamus on sellainen, josta selviää euroilla. Rikosoikeudellisesta seuraamuksesta on mahdollisuus saada ehdonalaista vankeutta ("toisesta kerrasta häkki heilahtaa") tai ehdotonta vankeutta, eli oikeasti joutua telkien taakse miettimään tekosiaan.

Riskit ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä tai puutteellisesta ilmoittamisesta ovat toisistaan hieman eriäviä. Mikäli ilmoitus on puutteellinen ja se "menee läpi", eli saat verotuspäätöksen, ei se tarkoita sitä, etteikö asiaan voitaisi palata myöhempinä vuosina Verohallinnon toimesta. Mikäli olet ilmoittanut kryptovaluuttakauppasi puutteellisesti, käy se ilmi selvityspyyntövaiheessa, kun Verohallinto pyytää selvittämään kuinka ilmoituksen lukuihin on päädytty. Mikäli veroilmoitusta ei ole annettu lainkaan, on aina mahdollista, että etenkin DAC 8-direktiivin mahdollistamalla tavalla Verohallinto lähettää selvityspyynnön ja pyytää selvitystä virtuaalivaluuttakaupoista, joita ei ole lainkaan ilmoitettu. Näkisin, että riski jäädä Verohallinnon haaviin on aiempia vuosia todennäköisempää, joten ei ole millään muotoa kannattavaa laiminlyödä ilmoitusvelvollisuuttaan.

Sanktioiden osalta ei ole suuremmin merkitystä, kummalla edellä mainituista tavoista jää Verohallinnon haaviin. Hallinnollisista sanktioista käytössä ovat veronkorotus, sekä viivästyskorko maksamattomalle verolle. Veronkorotus on maksuunpantava "lisävero", joka on 2–10 % lisätyn tulon määrästä. Esimerkiksi 50 000 euron suuruiselle tulolle tämä tarkoittaa 1000–5000 euron suuruista lisäveron määrää. Veronkorotuksen määrä on lähtökohtaisesti aina maltillisempi, kun verovelvollinen on itse oma-aloitteinen. Viranomaisaloitteisessa prosessissa sanktiot ovat ankarampia. Esimerkin mukaisen lisätyn tulon ollessa esimerkiksi vuodelta 2021, kertyy sille maksettavaa viivästyskorkoa korkolain mukaisesti maksamattoman veron osalta. Esimerkin yksinkertaisuuden vuoksi oletetaan, että koko summa verotetaan 34 % pääomatulojen verokannalla, jolloin maksamattoman veron määrä on 17 000 euroa. Esimerkiksi 7 % viivästyskorolla pelkkää viivästyskorkoa maksamattomalle verolle kertyy 1 190 euroa vuodessa, eli noin 100 euroa kuukaudessa. Esimerkin suuruinen summa kertyy varsin helposti esimerkiksi verovelvollisen virheellisesti tulkitsemista futuurikauppatappioista, jotka ovat vähennyskelvottomia. Huomaathan, että myös ilmoittamattomista tappioista joutuu maksamaan veronkorotusta sanktiona. Minimi veronkorotuksen määrä yksityishenkilölle on 75 euroa. Tappiot on siis kannattavaa ilmoittaa lähes aina.

Sanktio on aina joko veronkorotus ja viivästyskorko tai rikosoikeudellinen sanktio. Ne bis in idem-kielto, vapaasti suomennettuna ei kahdesti samassa asiassa, on yksi oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin periaatteista. Ketään ei saa tutkia ja rangaista kahteen kertaan rikoksesta, josta hänet on jo lopullisesti vapautettu tai tuomittu syylliseksi. Mikäli lisätyn tulon määrä on merkittävä, ei Verohallinto tee päätöstä veronkorotuksen määräämisestä suoraan, vaan vie asian syyttäjälle syyteharkintaan. Syyttäjä tekee saamiensa tietojen perusteella päätöksen, lähteekö se ajamaan rikosprosessia asiaan liittyen vai ei. Mikäli syyttäjä lähtee ajamaan syytettä, ei verovelvollisen ole mahdollista saada veronkorotusta ja viivästyskorkoa sanktiona rikosoikeudellisen sanktion lisäksi.

Syyttäjä voi lähteä ajamaan syytettä perusmuotoisesta tai törkeästä veropetoksesta tai sen yrityksestä. Viime vuosina julkisuuteen on tullut erilaisia tuomioita näihin liittyen. Esimerkiksi Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi paikallisen miehen tuhansien eurojen sakkoihin veropetoksesta. Vastaaja oli jättänyt ilmoittamatta verottajalle tuloja 83 119,08 euron edestä. Vastaajalle määrättiin maksettavaksi 80 päiväsakkoa, joista tuli hänen tuloillaan maksettavaksi 4 720 euroa. Lisäksi vastaaja velvoitettiin maksamaan valtiolle puolustajan palkkio 1 238,51 euroa. Sakon kokonaissuuruus rikosuhrimaksun (80 euroa) kanssa kertyi yhteensä 6 038,51 euroa. Usein vastaaja vielä palkkaa itselleen juristin tai asianajajan, jonka kulut tulevat sakkojen päälle vastaajan maksettavaksi. Toisessa tapauksessa ilmoittamatta oli jäänyt noin 148 000 euron edestä tuloja (veron määrä noin 48 000 euroa). Vastaaja sai kuuden (6) kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen törkeästä veropetoksesta. Tämän lisäksi hän joutui maksamaan valtiolle 80 euron rikosuhrimaksun, sekä lähes 2 000 euron edestä oikeudenkäyntikuluja.

On myös mahdollista, että syyttäjä ei nosta syytettä. Tässä tilanteessa asia palautuu Verohallinnolle käsiteltäväksi ja Verohallinto määrää veronkorotuksen. Veronkorotuksen lisäksi viivästyskorko astuu myös maksettavaksi. Summa summarum voidaan sanoa, että ei ole kannattavaa jättää veroilmoitusta antamatta tai antaa sitä puutteellisena tai virheellisenä. Verovelvollinen välttää näin itseltään ison henkisen ja taloudellisen taakan.

Lopuksi

Muistiinpanojen ja kaupankäyntidatojen talteen kerääminen säännöllisin väliajoin kannattaa. Niiden avulla sinun on käytännössä mahdollista näyttää asioita toteen ja mahdollistaa verotuksen oikea toteutuminen. Parhaimmillaan hyvillä muistiinpanoilla ja kaupankäyntidatalla on mahdollista näyttää Verohallinnon laatimia laskelmia parempia lukuarvoja verovelvolliselle ja säästää sievoinen summa rahaa.

Elmo Koivunen Verotusasiantuntija ElmoX
Share the post:
Last updated: 16.02.2024 14:05