När man pratar om skalbarhetslösningar kommer ofta Ethereums skalbarhetslösningar i framkant, vars antal och popularitet har ökat markant de senaste åren. Dessutom har skalbarhetslösningarna för den största kryptovalutan på marknaden, Bitcoin, ökat och utvecklats avsevärt de senaste åren. Bitcoins säkerhet och operativa historia är den bästa inom kryptovalutor, vilket är anledningen till att många kryptovalutaexperter tror på en betydande tillväxt i populariteten för Bitcoins skalbarhetslösningar i framtiden.
Last updated: 19.04.2024 15:30Historik om Bitcoins skalbarhet
Skalbarhet hänvisar till förmågan hos en blockkedja att hantera växande transaktionsvolymer samtidigt som rimliga transaktionsbehandlingstider och -kostnader bibehålls. Bitcoins skalbarhet har försökt förbättras på olika sätt under hela Bitcoins historia. Bland de viktigaste händelserna i Bitcoins historia är de heta debatterna om att öka Bitcoins blockstorlek under 2017-2018. En större blockstorlek skulle möjliggöra större transaktionskapacitet. En större blockstorlek skulle dock ställa högre krav på de noder som upprätthåller Bitcoin, vilket sannolikt skulle minska antalet noder eftersom kostnaderna skulle bli för höga för många individer.
Problemet som beskrivs ovan är ett bra praktiskt exempel på blockchain-trilemma, som du kan läsa mer om i ett blogginlägg diskutera ämnet. Sammanfattningsvis är huvudtanken med blockkedjetrilemmat att genom att använda så kallade enkla metoder kan en blockkedja inte vara decentraliserad, säker och skalbar på samma gång. I praktiken innebär det att blockkedjan måste offra en av dessa tre egenskaper för att uppnå de andra två.
En ökning av blockstorleken utlöste betydande oenigheter inom Bitcoin-gemenskapen under 2017-2018, vilket resulterade i skapandet av två större blockstorlekar kryptovaluta forks av Bitcoin: Bitcoin Cash och Bitcoin SV. Populariteten och prisutvecklingen för dessa kryptovalutor har klart släpat efter Bitcoin. Till exempel, under andra halvan av 2020 var båda kryptovalutorna fortfarande bland de 10 största kryptovalutorna efter börsvärde, medan Bitcoin Cash i början av 2024 hade fallit ur de 15 största kryptovalutorna och Bitcoin SV bland de 70 bästa.
Sedan beslutet togs att behålla Bitcoins blockstorlek oförändrad, har Bitcoins skalbarhet förbättrats genom skalbarhetslösningar byggda ovanpå och på sidan av Bitcoin. Syftet med Bitcoins skalbarhetslösningar är att erbjuda snabbare och billigare transaktioner för Bitcoin och att möjliggöra lösningar som smarta kontrakt, som inte i sig är möjliga på Bitcoins blockchain. Därefter kommer vi att diskutera fyra lovande Bitcoin-skalbarhetslösningar, som skiljer sig ganska mycket från varandra.
Lightning Network
The Lightning Network är en skalbarhetslösning för lager 2 byggd ovanpå Bitcoin, som har sitt ursprung i släppet av ett whitepaper 2015. Lightning Network kan anses vara den mest kända Bitcoins skalbarhetslösning. Medan många andra Bitcoin-skalbarhetslösningar syftar till att möjliggöra driften av decentraliserade applikationer som är bekanta från smarta kontraktsplattformar, kan huvudsyftet med Lightning Network anses vara att erbjuda snabba och billiga transaktioner.
Låt oss sedan gå igenom hur Lightning Network fungerar. I Bitcoin-blockkedjan dyker ett nytt block upp ungefär var tionde minut i genomsnitt, vilket resulterar i relativt långsamma transaktioner. I Lightning Network genomförs transaktioner praktiskt taget på några sekunder. Transaktioner som genomförs på Lightning Network bekräftas nästan omedelbart inom Lightning Network, men transaktioner samlas in i Bitcoin blockchain. I praktiken möjliggörs nästan omedelbara och känslalösa transaktioner genom peer-to-peer-kanaler. Bitcoin fungerar som den inhemska valutan för Lightning Network, som till exempel används för att betala för nätverkstransaktionsavgifter.
Stacks
Stacks, tidigare känt som Blockstack, är en skalbarhetslösning för lager 2 byggd ovanpå Bitcoin, vars rötter går tillbaka till 2013. Stacks möjliggör smarta kontrakt, NFT:er och decentraliserade applikationer ovanpå Bitcoin. Som en skalbarhetslösning använder Stacks konsensusalgoritmen Proof of Transfer (PoX). I PoX använder Stacks bitcoin för att säkra sin blockchain. I praktiken betyder det att de som satsar Stacks STX-token överför bitcoin till andra användare, därav namnet på konsensusalgoritmen. Stacks fick sin kanske viktigaste uppdatering i historien precis innan Bitcoins blockbelöning i april 2024 halverades. Med Nakamoto-uppdateringen minskade Stacks blockeringstid avsevärt och att vända Stacks transaktioner blev lika omöjligt som att vända Bitcoin-transaktioner.
Stacks använder inte bitcoin direkt; istället använder den sin egen version av bitcoin som kallas sBTC. sBTC är kopplat till bitcoin på ett decentraliserat och tillitslöst sätt genom smarta kontrakt, vilket eliminerar behovet för användare att lita på någon tredje part i denna process. Dessutom har Stacks sin egen STX-token, som bland annat används för att bearbeta transaktioner, implementera smarta kontrakt och skapa nya kryptovalutor.
Liquid Network
Liquid Network är en skalbarhetslösning som släpptes av blockkedjeteknikföretaget Blockstream 2018, som verkar vid sidan av Bitcoin och därför kallas en sidokedja. Huvudoperatören för driften av Liquid Network är Liquid Federation, som består av ledande kryptovalutabörser, leverantörer av plånbokstjänster, betalningsprocessorer, finansiella institutioner och andra företag som fokuserar på Bitcoin. Liquid Federation ansvarar för att underhålla nätverket, med dessa enheter som skapar block varje minut. En av Liquids viktigaste funktioner är transaktionssekretess, som döljer valutor och belopp som används i transaktioner från tredje part. En annan viktig egenskap är det enkla och lätta att skapa nya tillgångar.
I Liquid används bitcoin inte direkt; istället har Liquid Network sin egen Liquid Bitcoin (L-BTC), som bland annat används för att betala för nätverkstransaktionsavgifter. Varje L-BTC backas upp av bitcoin som är låst i Bitcoin-blockkedjan, så L-BTC skapas och bränns, d.v.s. tas bort från cirkulationen, enligt mängden bitcoin som är låst i Bitcoin-nätverket för Liquid.
Rootstock
Rootstock är en skalbarhetslösning för sidokedjor som introducerades 2015 som fungerar tillsammans med Bitcoin. Rootstock möjliggör smarta kontrakt, bekanta från smarta kontraktsplattformar, i Bitcoins ekosystem. I smarta kontrakt använder Rootstock lösningen Ethereum Virtual Machine (EVM). EVM är en virtuell maskin som består av tusentals datorer som ansvarar för beräkningar i Ethereum-nätverket. Rootstock använder sammanslagna Proof of Work mining med Bitcoin, vilket gör att gruvarbetare kan bryta båda kryptovalutorna samtidigt utan ytterligare beräkningskraft. Mining i Rootstock skiljer sig dock från Bitcoin-brytning genom att ett nytt block bryts var 30:e sekund.
Rootstock använder inte bitcoin direkt; istället har den sin egen RBTC-version av Bitcoin. Rootstock använder en metod som kallas Powpeg, där bitcoins låses i Bitcoin blockchain, varefter motsvarande mängd RBTC görs tillgänglig i Rootstock. Denna metod upprätthåller ett 1:1-förhållande mellan RBTC och bitcoin, vilket möjliggör säker värdeöverföring mellan Bitcoin och Rootstock.
Sammanfattning
Den här texten diskuterade historien om Bitcoins skalbarhet och fyra lovande Bitcoins skalbarhetslösningar. Dessa skalbarhetslösningar är föremål för ständig utveckling, och nya och innovativa skalbarhetslösningar har dykt upp på marknaden i en accelererande takt. Därför är det troligt att flera olika skalbarhetslösningar kommer att användas samtidigt i framtiden. Populariteten för Bitcoins skalbarhetslösningar är för närvarande relativt långt ifrån populariteten för Ethereums skalbarhetslösningar, så det ska bli intressant att se om Bitcoins skalbarhetslösningar kommer att öka sin andel på marknaden för skalbarhetslösningar inom en snar framtid.
Ville Viitaharju Cryptocurrency specialist The original post is written in English. Translated with Google translator.