21.08.2024

Bitcoin värderingsmetoder - vad är värdet på Bitcoin?

Bitcoin Investeringar
Bitcoin värderingsmetoder - vad är värdet på Bitcoin?

Bör Bitcoins pris för närvarande vara 0 euro, 50 000 euro eller 500 000 euro? I det här blogginlägget kommer vi att utforska fyra populära Bitcoin-värderingsmetoder som kan användas för att bedöma Bitcoins värde.

              
Värderingsmetoder för Bitcoin

Det finns flera relativt exakta, funktionella och etablerade värderingsmetoder för traditionella tillgångsklasser, såsom aktier eller obligationer. När det gäller Bitcoin är värderingen mer utmanande jämfört med många traditionella tillgångsklasser. Av denna anledning har ingen enskild effektiv metod hittats för att värdera Bitcoin som har vunnit betydligt mer popularitet än andra. I den här texten kommer vi att gå igenom fyra av de mest populära Bitcoin-värderingsmetoderna: produktionskostnadsmodellen, Stock-to-Flow, Metcalfes lag och TAM-modellen.

Produktionskostnadsmodell

Bitcoins värde kan bedömas baserat på dess produktionskostnader. Medan fiat-valutor, som euron eller US-dollarn, skapas praktiskt taget utan kostnad, skapas bitcoins genom en krävande gruvprocess. När det gäller Bitcoin avser produktionskostnader gruvkostnader.

På lång sikt tenderar kostnaden för att bryta en bitcoin att vara ganska nära Bitcoins pris. På lång sikt kan gruvkostnader också ses som ett slags golvpris för Bitcoin, eftersom Bitcoins pris inte har legat under gruvkostnaderna under långa perioder i dess historia. Detta förklaras delvis av korrelationen mellan Bitcoins pris och den totala beräkningskraften som används för Bitcoin-brytning, eller hashrate, samt den konkurrensutsatta miljön för Bitcoin-brytning, där mindre effektiva gruvarbetare tvingas upphöra med sin verksamhet.

Kostnaden för att bryta en bitcoin kan beräknas med olika metoder. I den här texten använder vi metoden från MacroMicro-webbplats, där den genomsnittliga kostnaden för att bryta en bitcoin beräknas utifrån elförbrukning och antalet bitcoins som bryts. Från och med augusti 2024 är denna gruvkostnad något över 70 000 euro i genomsnitt. Eftersom Bitcoins pris i augusti 2024 ligger under gruvkostnaden, innebär detta att en eller båda av följande kan inträffa inom en snar framtid: A) Antalet gruvarbetare minskar. B) Bitcoins pris stiger över gruvkostnaden.

Stock-to-Flow

Stock-to-flow är en metod som särskilt används för att värdera råvaror som guld och silver. I Stock-to-flow avser lager det cirkulerande utbudet av en tillgång, medan flödet avser det belopp med vilket det cirkulerande utbudet växer årligen. Eftersom Stock-to-flow tittar på det cirkulerande utbudet (stock) och den årliga tillväxten av det utbudet (flow), fokuserar det på att bedöma tillgångens knapphet. Lager-till-flöde-metoden resulterar i ett förhållande som beräknas enligt följande:

Cirkulerande utbud (stock) / Årlig tillväxt av det cirkulerande utbudet (flow)

Låt oss beräkna Bitcoins aktie-till-flöde-förhållande. I augusti 2024 finns det cirka 19 740 000 bitcoins i omlopp (stock). Efter Bitcoin-blockbelöningens halvering i april 2024, utvinns cirka 164 250 bitcoins årligen (flow). Därför är förhållandet mellan lager och flöde:

19 740 000 / 164 250 ≈ 120

Detta förhållande har en intressant praktisk innebörd eftersom lager-till-flöde indikerar hur många år det skulle ta med nuvarande tillväxttakt (flow) för att nå den nuvarande mängden i omlopp (stock). För närvarande, i Bitcoins fall, skulle det ta cirka 120 år, enligt stock-to-flow-förhållandet.

Låt oss sedan titta på lager-till-flöde-förhållandet för världens mest välkända värdebutik, guld. Använder siffror från slutet av 2023 från World Gold Council, är lager-till-flöde-förhållandet för guld:

212 582 / 3 646 ≈ 58

Ju högre lager-till-flöde-kvoten är, desto knappare är tillgången i fråga. Baserat på enbart aktie-till-flöde-förhållandet är Bitcoin för närvarande ungefär dubbelt så ont om guld. Enligt Stock-to-flow borde högre knapphet leda till ett högre pris. Men när man tittar på börsvärden i augusti 2024 är situationen att guldets börsvärde är cirka 15 biljoner euro, vilket är cirka 15 gånger högre än Bitcoins börsvärde på cirka 1 biljon euro. Market cap är priset på tillgången multiplicerat med antalet enheter i omlopp (t.ex. Bitcoins börsvärde = Bitcoins pris * antal bitcoins i omlopp).

Olika prismodeller kan härledas från lager-till-flöde-förhållandet med hjälp av olika multiplikatorer och logaritmiska eller exponentiella funktioner. Du kan läsa mer om detta i Medium artikel av PlanB, som utvecklade Stock-to-flow-metoden.

Metcalfes lag

Metcalfes lag är en modell som främst används för att värdera kommunikationsnätverk men kan också tillämpas på nätverk som använder blockkedjeteknik, som Bitcoin. Enligt Metcalfes lag, ju fler användare ett nätverk eller teknik har, desto mer attraktivt och värdefullt blir det. Detta kan resultera i snabb adoption och popularitetstillväxt för ny teknik (som internet och sociala medieplattformar), eftersom människor är mer benägna att gå med och använda nätverk och tekniker med ett stort antal användare.

Enligt Metcalfes lag är värdet på ett nätverk proportionellt mot kvadraten på antalet användare (n²). Ta till exempel ett nätverk med 10 användare. Enligt Metcalfes lag skulle nätverkets värde vara proportionellt mot kvadraten av antalet användare, det vill säga 10 * 10 = 100. Om antalet användare fördubblas till 20, skulle nätverkets värde fyrdubblas till 20 * 20 = 400. Således , enligt Metcalfes lag växer nätverkets värde exponentiellt, inte linjärt, med varje ny användare.

Metcalfes lag har hållit relativt bra när det gäller tillväxten av Bitcoins nätverksanvändare och Bitcoins marknadsvärde genom Bitcoins historia. Detta är uppenbart, till exempel när man tittar på hur Bitcoins börsvärde har utvecklats under perioden då antal Bitcoin-adresser fördubblades senast. I augusti 2024 är läget att antalet Bitcoin-adresser (med bitcoininnehav) har fördubblats (från cirka 26 miljoner till cirka 52 miljoner) under de senaste fem åren. Under samma period har Bitcoins börsvärde ökat cirka femfaldigt (från cirka 0,2 biljoner euro till cirka 1 biljoner euro). Detta är ganska väl i linje med Metcalfes lag, som tyder på att Bitcoins börsvärde borde ha fyrdubblats under denna tid.

Om Bitcoin fortsätter att följa Metcalfes lag på detta sätt, kan det antas att Bitcoins marknadsvärde skulle växa exponentiellt med nya användare. I princip och enkelt uttryckt betyder detta att om antalet Bitcoin-adresser fördubblades i framtiden, skulle Bitcoins börsvärde fyrdubblas.

TAM-modell (Total Addressable Market-modell)

Speciellt Bitcoins framtida pris kan bedömas med TAM-modellen (Total Addressable Market). TAM-modellen innebär i huvudsak att utvärdera Bitcoins marknadsvärde genom att jämföra det med guld, den totala mängden pengar i omlopp eller de totala globala tillgångarna.

I praktiken kan TAM-modellen tillämpas på Bitcoin enligt följande. En person jämför Bitcoin och guld ur olika perspektiv, såsom deras egenskaper, historia och acceptans, och drar slutsatsen att guld är en dubbelt så bra investering som Bitcoin. Baserat på denna hypotetiska bedömning kan man anta att Bitcoins börsvärde bör vara hälften av guldets börsvärde. Med gulds börsvärde på cirka 15 biljoner euro i augusti 2024 skulle detta innebära ett börsvärde på 7,5 biljoner euro för Bitcoin. Detta börsvärde skulle innebära att priset på en Bitcoin skulle vara runt 400 000 euro.

Som tidigare nämnts kan Bitcoin också jämföras med de totala globala tillgångarna, som inkluderar guld, samlarobjekt, fastigheter, aktier, obligationer och pengar i omlopp. De totala globala tillgångarna uppskattas till cirka 800 biljoner euro 2024. Om en person med kunskap om Bitcoin och globala tillgångar skulle bedöma att Bitcoin bör representera till exempel 0,3 % av de totala globala tillgångarna istället för de nuvarande drygt 0,1 %, skulle detta innebära att Bitcoins börsvärde bör vara cirka 2,4 biljoner euro. Detta skulle i sin tur innebära ett Bitcoin-pris på cirka 120 000 euro.

Slutsats

I den här texten gick vi igenom fyra huvudmetoder som kan användas för att uppskatta värdet på Bitcoin. Produktionskostnadsmodellen undersöker priset på Bitcoin med hjälp av kostnaden för att bryta Bitcoin. Stock-to-flow-metoden uppskattar bristen genom att jämföra ökningen av Bitcoin-utbudet med antalet bitcoins i omlopp. Metcalfes lag, å andra sidan, belyser den exponentiella inverkan av tillväxten i antalet nätverksanvändare på värdetillväxten. Slutligen jämför TAM-modellen marknadsvärdet för Bitcoin med andra tillgångsklasser, såsom guld och alla totala globala tillgångar, vilket möjliggör en bedömning av Bitcoins potentiella värde.

Ville Viitaharju Cryptocurrency specialist The original post is written in English. Translated with Google translator.
Share the post:
Last updated: 21.08.2024 15:00