24.08.2023

Bitcoin Dominans

Bitcoin Altcoin
Bitcoin Dominans

Bitcoin-dominans är ett av de mest använda verktygen på kryptovalutamarknaderna. Genom att följa utvecklingen av Bitcoin-dominans kan investerare övervaka Bitcoins relativa position jämfört med andra kryptovalutor. Förändringar i Bitcoin-dominans har vanligtvis gett insikter om förändringar i marknadscykler. Den här texten förklarar vad Bitcoin-dominans i praktiken innebär och vilka slutsatser som kan dras av dess fluktuationer.

              
Bitcoin- och Bitcoin-dominans

Bitcoin, som lanserades 2009, är världens första och mest välkända kryptovaluta som använder blockchain-teknik. Genom åren har Bitcoin åtföljts av tusentals andra kryptovalutor, som var och en syftar till att tillhandahålla lösningar för olika ändamål. Trots framväxten av många nya kryptovalutor har Bitcoin lyckats behålla sin position som den största kryptovalutan sett till marknadsvärde.

Bitcoin-dominans är ett nyckelmått på kryptovalutamarknaderna, vilket indikerar andelen av Bitcoins marknadsvärde jämfört med den totala kryptovalutamarknaden. Bitcoin-dominans är avgörande eftersom det hjälper investerare att förstå hur Bitcoins relativa position förändras i förhållande till andra kryptovalutor.

Marknadsvärde för kryptovaluta och Bitcoin-dominans

Marknadsvärde avser det totala värdet av en specifik tillgång i omlopp. När det gäller Bitcoin beräknas marknadsvärdet genom att multiplicera priset på Bitcoin med det totala antalet utvunna Bitcoins.

Bitcoin-dominans, å andra sidan, kan beräknas med följande formel:

Bitcoin-dominans = Bitcoin-marknadsvärde / totalt marknadsvärde för kryptovaluta

En högre procentandel indikerar en större andel av Bitcoins marknadsvärde jämfört med andra kryptovalutor. Omvänt tyder en låg Bitcoin-dominans på att investerare gynnar andra kryptovalutor framför Bitcoin.

I skrivande stund är Bitcoin-dominansen runt 48%. Under det senaste året har Bitcoin-dominansen fluktuerat mellan cirka 40 % till 50 %. Före 2017 var Bitcoin dominans vanligtvis runt 90%. Den har stadigt minskat under åren i takt med att populariteten för andra kryptovalutor i förhållande till Bitcoin har vuxit.

Faktorer som påverkar Bitcoin-dominans

Förändringarna i Bitcoin-dominans är ofta knutna till specifika inflytelserika faktorer, som beskrivs nedan.

Föränderliga trender

Antalet olika kryptovalutor på marknaden har exploderat de senaste fem åren. Före tillväxten av altcoin-marknaden var det inte ovanligt att Bitcoin-dominansen var över 90%. Men med introduktionen av nya valutor har Bitcoins totala marknadsandel naturligtvis minskat. Ökningen av altcoins har accelererat utvecklingen av kryptomarknaden och skapat ny efterfrågan. Faktorer som DeFi-sektorn, NFTs, spel byggda på blockchain och stablecoins som bibehåller sitt värde har alla bidragit till att minska Bitcoins marknadsandel.

Marknadscykel

En av de mest inflytelserika faktorerna för Bitcoin-dominans är den rådande marknadscykeln. På en hausseartad marknad, någon gång i marknadscykeln, tenderar Bitcoins dominans i förhållande till andra kryptovalutor att minska. Detta beror på att stigande priser uppmuntrar investerare att ta högre risker och söka avkastning från mer riskfyllda kryptovalutor. Omvänt, under en björnmarknad, skiftar rikedom vanligtvis från mer riskfyllda kryptovalutor med lägre börsvärde till Bitcoin. Trots den exponentiella tillväxten i antalet kryptovalutor förblir Bitcoin en mer stabil och säker investering inom kryptomarknaden.

Tillväxt av Stablecoins marknadsvärde

Tillväxten av stablecoins marknadsvärde är en av de viktigaste faktorerna som påverkar Bitcoin-dominansen. Ett stablecoin är en kryptovaluta designad för att bibehålla ett stabilt värde under alla omständigheter. Detta betyder vanligtvis att värdet på ett stablecoin är tänkt att vara nära en amerikansk dollar.

Andelen stablecoins på kryptovalutamarknaden har ökat markant de senaste åren. Många investerare använder nu stablecoins på samma sätt som traditionella fiat-valutor på kryptomarknaden. Genom att använda stablecoins kan investerare tjäna ränta från olika DeFi-tjänster utan risk för betydande prisfluktuationer. Dessutom erbjuder många kryptovalutabörser inte handelspar med euro eller dollar, vilket gör köp av stablecoin till det enda sättet att skydda tillgångar från marknadsvolatilitet. I takt med att efterfrågan på stablecoins ökar, ökar också deras cirkulerande utbud. För närvarande är två stablecoins bland de tio största kryptovalutorna efter marknadsvärde. När populariteten och marknadsvärdet för stablecoins ökar, minskar naturligtvis Bitcoins marknadsandel, tillsammans med Bitcoin-dominansen.

Introduktion av nya kryptovalutor

Nya kryptovalutor kommer regelbundet in på marknaden och vinner snabbt popularitet bland investerare. Detta påverkar naturligtvis den nuvarande Bitcoin-dominansen. Det är dock viktigt att notera att denna typ av popularitet ofta är säsongsbetonad, och dess inverkan på Bitcoin-dominans på lång sikt är vanligtvis blygsam. Dessutom påverkar tillväxten av en enskild ny kryptovaluta inte nämnvärt den övergripande marknadsstrukturen. Således är effekten av en sådan situation på Bitcoin-dominans vanligtvis liten. Vi kan dock inte utesluta möjligheten att en kryptovaluta vinner massiv popularitet på marknaden, vilket orsakar en betydande förändring av Bitcoins relativa marknadsandel.

Bitcoin-dominans och altsäsong

Termen "altseason" syftar på en situation i kryptovalutavärlden där priserna på kryptovalutor som är mindre i marknadsvärde än Bitcoin börjar stiga snabbt. Tillväxten i popularitet för altcoins är ofta säsongsbetonad och har historiskt inträffat när Bitcoin-dominansen har nått exceptionellt höga nivåer. Under en altsäsong kan Bitcoin-dominansen sjunka när investerare flyttar sitt fokus till mer riskfyllda kryptovalutor med mindre börsvärde. Men altsäsonger och de efterföljande nedgångarna i Bitcoin-dominans har historiskt sett varit kortlivade. Som ett resultat flyttar investerare som lyckas öka sin förmögenhet under sådana marknadsförhållanden ofta så småningom sina tillgångar tillbaka till Bitcoin.

Använda Bitcoin-dominans i investeringsstrategi

Många investerare använder förändringar i Bitcoin-dominans som ett verktyg för att informera sina investeringsbeslut. Även om sambandet mellan förändringar i Bitcoin-dominans och marknadsrörelser inte är hugget i sten, har historiska data gjort det möjligt för investerare att sluta sig till följande faktorer från förändringar i Bitcoin-dominans:

  • En ökning av Bitcoin-dominans kan återspegla en betydande prisökning på Bitcoin.
  • En kombination av Bitcoin-prishöjningar och en minskning av Bitcoin-dominans kan indikera början på en altsäsong.
  • En minskning av Bitcoin-priset i kombination med en ökning av Bitcoin-dominans kan signalera en nedgång för altcoins.
  • En minskning av både Bitcoin-priset och Bitcoin-dominansen kan tyda på en bredare marknadsnedgång, där investerare flyttar pengar till stablecoins.
Trots att många investerare använder Bitcoin-dominans i sina investeringsstrategier idag, är det viktigt att komma ihåg att det förflutna inte garanterar framtiden. Även om Bitcoin-dominansen tidigare har rört sig i cykler, betyder det inte nödvändigtvis att detta mönster kommer att fortsätta på obestämd tid.

Sammanfattning

Bitcoin-dominans avser andelen av Bitcoins marknadsvärde i förhållande till hela kryptovalutamarknaden. Bitcoin-dominans ger ett mått på Bitcoins relativa position bland de andra kryptovalutorna på marknaden. Hög Bitcoin-dominans indikerar Bitcoins dominerande ställning på marknaden, medan lägre Bitcoin-dominans indikerar den växande populariteten för andra kryptovalutor i förhållande till Bitcoin. Bitcoin-dominans är ett av de mest använda verktygen för att upptäcka förändringar i marknadscykler.

Mikko Soon Head of Private Banking The original post is written in English. Translated with Google translator.
Share the post:
Last updated: 24.08.2023 13:00