25.07.2023

Blogg: Utvecklingen av pengar

Blogg: Utvecklingen av pengar

Pengar är en teknik som är en integrerad del av praktiskt taget varje människas dagliga liv. Pengars historia inkluderar olika former, från snäckskal och stenar till det senaste språnget inom monetär teknologi, Bitcoin. I det här blogginlägget kommer vi att utforska utvecklingen av pengar och undersöka varför Bitcoin är en lovande form av valuta.

              
Byteshandelssystem

Innan mänskligheten antog användningen av pengar bedrevs handel genom byteshandel. I byteshandel bytte människor varor eller tjänster mot andra varor eller tjänster. Även om byteshandel kan verka okomplicerat vid första anblicken, är det i praktiken ganska komplicerat. Det första problemet ligger i önskvärdheten av varor och tjänster, eftersom båda parter i ett bytesbyte måste ha något som den andra parten vill ha. Ett annat problem är relaterat till prissättningen. I ett monetärt system har varje vara eller tjänst ett pris per valutaenhet, medan i byteshandel har varje vara eller tjänst sitt eget pris i form av alla andra befintliga varor eller tjänster. Följaktligen ökar antalet priser avsevärt med varje ny handlad vara eller tjänst.

Uppfinning av pengar

På grund av utmaningarna med byteshandel och andra skäl vände sig folk till en teknisk lösning som kallas pengar. Tidiga former av pengar inkluderade olika föremål som användes runt om i världen, såsom snäckskal, stenar eller pälsar. Vissa av dessa pengar fungerade bättre än andra, eftersom de hade egenskaper som gjorde dem mer användbara. Pengars egenskaper kan definieras enligt följande:

  1. Hållbarhet
  2. Bärbarhet
  3. Delbarhet
  4. Enhetlighet
  5. Knapphet
  6. Acceptabilitet

Mynt och papperspengar

Efter de tidiga formerna av pengar övergick samhällena till att använda mynt som en mer avancerad form av valuta. Mynt var ofta gjorda av guld eller silver, och städer eller kungadömen var ansvariga för att prägla dem, vilket ledde till den första centraliserade kontrollen av valutan. Även om mynt löste en del av de problem som var förknippade med tidigare former av pengar, hade de sina svagheter. De mest betydande svagheterna var relaterade till det begränsade utbudet av ädelmetaller, vilket innebar utmaningar för att öka antalet mynt i omlopp, och den relativt stora storleken och vikten på mynten, vilket gjorde lagring och transport av dem besvärlig. För att komma till rätta med dessa brister introducerades de första papperspengarna i slutet av det första årtusendet. I praktiken representerade papperspengar guld, silver eller andra varor som fungerade som stöd för valutan. Till skillnad från ädla metaller fungerade papperspengar som ett kreditinstrument, vilket gav innehavaren rätt till ett visst belopp av den underliggande tillgången. Användningen av papperspengar blev utbredd i Europa och USA från 1600-talet till 1800-talet.

Gold Standard

Guldmyntfoten fungerade som grunden för det internationella monetära systemet från 1870-talet fram till början av första världskriget, omkring 1914. Kostnaderna för krigföring under kriget ledde till att många länder övergav guldmyntfoten för att finansiera sina militära insatser. Vissa länder återgick till guldmyntfoten i mitten av 1920-talet när de återhämtade sig från kriget. Men denna andra era av den globala guldmyntfoten tog slut under 1930-talet på grund av den världsomspännande ekonomiska depressionen.

Bretton Woods System

I slutet av andra världskriget lade Bretton Woods-konferensen i USA grunden för det första internationellt överenskomna monetära systemet. Under Bretton Woods-systemet var den amerikanska dollarn kopplad som reservvaluta, vilket ledde till att flera länder fixerade sina växelkurser till den amerikanska dollarn, som i sin tur var knuten till guld med en kurs av 35 dollar per uns (cirka 31,1 gram guld). Möjligheten att växla amerikanska dollar mot guld var dock begränsad till centralbanker. På 1950- och 1970-talen ledde händelser som Vietnamkriget och nedgången i USA:s ekonomiska inflytande så småningom till att president Richard Nixon övergav guldmyntfoten för den amerikanska dollarn 1971.

Fiat-system

Övergivandet av guldmyntfoten för den amerikanska dollarn resulterade i att de flesta världens valutor blev fiat-valutor från 1970-talet och framåt. Till skillnad från guldmyntfoten, som krävde en viss mängd guld för att stödja ny valuta, kan fiat-valutor skapas ur tomma intet. Därför är fiat-valutor, såsom euron och dollarn, växlingsmedier utan inneboende värde, och deras värde backas inte upp av någon fysisk vara som ädelmetaller. Värdet av fiat-valuta är i huvudsak baserat på tillit till dess stabilitet och acceptans.

I praktiken har köpkraften för nästan alla fiat-valutor kontinuerligt minskat under deras cirka femtioåriga historia. Ett exempel som illustrerar detta är förhållandet mellan den amerikanska dollarn och ett uns guld. 1971 var ett uns guld värt 35 dollar, medan sommaren 2023 kunde samma mängd guld växlas mot över 1 950 dollar, vilket innebär att samma mängd guld nu kan få ungefär 56 gånger fler dollar. Denna betydande depreciering under cirka 50 år hänförs bland annat till en avsevärd ökning av mängden US-dollar. Sedan den amerikanska dollarn inte längre var bunden till guld har mängden amerikanska dollar (M1 penningmängd, som inkluderar fysisk valuta och mynt, såväl som insättningar på efterfrågan) ökat över 82 gånger sedan 1971.

Bitcoin – Det senaste språnget inom monetär teknik

Från och med krisen på bostadsmarknaden 2007, följt av en lågkonjunktur och centralbanksåtgärder som kvantitativa lättnader för att förbättra situationen, lades grunden för nästa steg inom monetär teknologi, kryptovaluta Bitcoin. Bitcoin, som introducerades 2008, skapades som ett alternativ till förtroendebaserade, centralt hanterade fiat-valutor. Bitcoins skapare, Satoshi Nakamoto, kritiserade det förtroende som krävs av fiat-systemet 2009 enligt följande:

"Grundproblemet med konventionell valuta är allt förtroende som krävs för att få det att fungera. Man måste lita på centralbanken för att inte förringa valutan, men fiat-valutornas historia är full av intrång i det förtroendet. Bankerna måste litas på att hålla våra pengar och överföra dem elektroniskt, men de lånar ut dem i vågor av kreditbubblor med knappt en bråkdel i reserv."

Hur jämför Bitcoin, utformad som en motpol till förtroende för centraliserade enheter som centralbanker, med fiat-valutor och tidigare former av pengar? Låt oss undersöka Bitcoin genom linsen av de sex egenskaperna hos pengar som nämndes tidigare:

  1. Hålbarhet: Bitcoins förstörelse är praktiskt taget omöjlig, så länge som minst en dator underhåller nätverket. Bitcoins upptid har varit cirka 99,99 % genom hela dess historia.
  2. Portabilitet: Bitcoin kan skickas var som helst i världen inom några sekunder via internet eller satellitanslutning, och den slutliga bekräftelsen tar ungefär en timme. Att skicka Bitcoin globalt kräver att man bara memorerar 12 eller 24 ord i bästa fall.
  3. Delbarhet: Bitcoin kan delas upp i 100 miljoner mindre enheter, så kallade satoshis.
  4. Enhetlighet: Alla bitcoins är identiska, och varje bitcoin har lika värde. Förfalskning av bitcoins är också omöjligt.
  5. Knaphet: Det maximala utbudet av bitcoins är begränsat till 21 miljoner, och vem som helst kan verifiera denna begränsning från Bitcoins kod.
  6. Acceptans: Antalet Bitcoin-ägare uppskattades till cirka 220 miljoner människor i slutet av 2022, och detta antal har kontinuerligt ökat genom Bitcoins historia.

Med tanke på dessa sex egenskaper hos pengar, verkar Bitcoin vara en lovande form av valuta. Rapporten drar slutsatsen att Bitcoin har gjort ett tekniskt genombrott som en överlägsen form av pengar.

Sammanfattning

Pengar är en teknik som kontinuerligt har utvecklats i tusentals år. Olika former av pengar har använts genom historien baserat på deras egenskaper och användbarhet. Det senaste framstegen i utvecklingen av pengar, Bitcoin, har stadigt vunnit popularitet under sin korta 15-åriga historia. Denna trend visar inga tecken på att sakta ner, så det ska bli intressant att se om Bitcoin cementerar sin position som en form av valuta vid sidan av fiat-valutor i framtiden.

Ville Viitaharju Cryptocurrency specialist The original post is written in English. Translated with Google translator.
Share the post:
Last updated: 25.07.2023 15:00
European Regional Development Fund Leverage from the EU