21.05.2024

Blogi: Kryptovaluuttoihin sijoittaminen yrityksen kirjanpidon ja verotuksen näkökulmasta

Blogi: Kryptovaluuttoihin sijoittaminen yrityksen kirjanpidon ja verotuksen näkökulmasta

Kryptovaluuttoja omistavien yritysten määrä on ollut kasvussa sekä Suomessa että muualla maailmalla viime vuosien aikana. Merkittävimpinä kryptovaluuttoja omistavina yrityksinä voidaan pitää sähköautoja ja kestävän energian ratkaisuja valmistavaa Teslaa sekä toukokuun 2024 loppupuolella noin 14 miljardilla eurolla bitcoineja omistavaa teknologiayhtiö MicroStrategya. Tässä tekstissä käydään läpi yrityksen kryptovaluuttaomistuksiin liittyviä kirjanpidollisia ja verotuksellisia asioita Suomessa.

              
Kryptovaluuttojen kirjanpito yleisesti

Kryptovaluuttojen kirjanpidossa tulee noudattaa kirjanpitolain ja kirjanpitoasetuksen periaatteita sekä säännöksiä. Kryptovaluutoista tulee esittää kirjanpidossa niiden määrä, euroarvo sekä kryptovaluutoista syntyneet tulot ja menot. Kirjanpitolain yleisten periaatteiden mukaisesti myös kryptovaluuttojen kirjanpidossa tulee noudattaa johdonmukaisesti valittua kirjaus- ja arvostusmenetelmää.

Kryptovaluutat ovat yrityksen kirjanpidossa yleisimmin rahoitusomaisuutta tai vaihto-omaisuutta. Tämän lisäksi ne voivat kuulua myös joko käyttöomaisuuteen tai muuhun omaisuuteen. Tässä tekstissä käydään läpi, miten kryptovaluuttoja käsitellään rahoitus- ja vaihto-omaisuutena.

Syventävä ohjeistus elinkeinotoiminnan kryptovaluuttojen verotuksen kirjanpidollisesta näkökulmasta löytyy Verohallinnon sivuilta.

Kryptovaluutat vaihdantatilanteessa

Kryptovaluuttojen realisoitunut arvonnousu on missä tahansa vaihdantatilanteessa yritykselle veronalaista tuloa. Kryptovaluutan arvonnousu realisoituu verotettavaksi siis esimerkiksi aina, kun

  • Kryptovaluuttaa vaihdetaan viralliseen valuuttaan. Tällainen tilanne on esimerkiksi bitcoinien myyminen euroiksi.
  • Kryptovaluuttaa vaihdetaan toiseen kryptovaluuttaan. Tällainen tilanne on esimerkiksi litecoinien myyminen bitcoineiksi.
  • Kryptovaluutalla hankitaan hyödykkeitä tai palveluita.
Vastaavasti tulon hankkimisesta ja kryptovaluuttojen säilyttämisestä johtuneet menot ovat lähtökohtaisesti vähennyskelpoisia.

Hankintameno

Hankintamenolla tarkoitetaan kryptovaluuttojen ostohintaa euroissa. Jos kyse on esimerkiksi louhinnan tai steikkauksen kautta saaduista kryptovaluutoista, käytetään hankintamenona kryptovaluuttojen hintaa niiden saamishetkellä. Hankintameno määritetään lähtökohtaisesti käyttäen FIFO-periaatetta (First In First Out). FIFO-periaatteella tarkoitetaan periaatetta, jossa ensimmäisenä hankitut kryptovaluutat katsotaan luovutustilanteessa ensimmäisenä myydyiksi. FIFO-periaatteen vaihtoehtona on yksilöllisesti määritelty hankintameno. Tällöin myydyksi voidaan katsoa jotkin muut kuin ensimmäisenä hankitut kryptovaluutat, jos yritys pystyy osoittamaan, että se on luopunut ensimmäisenä hankittujen kryptovaluuttojen sijaan tietyistä myöhemmin hankituista kryptovaluutoista.

Kryptovaluutat vaihto-omaisuutena

Kryptovaluutat ovat taseessa vaihto-omaisuutena, kun niillä käydään kauppaa siten, että kaupankäynti täyttää elinkeinotoiminnan kriteerit. Tällöin kaupankäynnin tulee olla jatkuvaa, suunnitelmallista, aktiivista, taloudellisen riskin ottavaa ja voittoa tavoittelevaa. Jos toiminta ei täytä näitä kriteereitä, kuuluvat kryptovaluutat yleensä kirjanpidollisesti muuhun omaisuuteen.

Kun kryptovaluuttoja hankitaan ja ne ovat vaihto-omaisuutta, kirjataan kryptovaluuttojen hankinta tuloslaskelmaan ostoihin ja varaston muutokseen. Kun vaihto-omaisuudessa olevia kryptovaluuttoja puolestaan myydään, kirjataan tämä tuloslaskelmaan myynteihin ja varaston muutokseen. Kirjattavat luvut lasketaan vähentämällä luovutushinnasta hankintameno ja luovutukseen liittyvät kulut. Myös kryptovaluuttojen arvonmuutokset käsitellään varaston muutoksena.

Vaihto-omaisuutena olevien kryptovaluuttojen realisoitujen arvonlaskujen lisäksi myös realisoimattomat arvonlaskut ovat verotuksellisesti vähennyskelpoisia. Näin ollen vaihto-omaisuudessa olevista kryptovaluutoista on mahdollista tehdä arvonalennuskirjaus niiden tilinpäätöshetken hinnan perusteella.

Kryptovaluutat rahoitusomaisuutena

Kryptovaluutat ovat taseessa rahoitusomaisuutena usein silloin, kun yritys sijoittaa yritystoiminnan tuottoja väliaikaisesti kryptovaluuttoihin tai käyttää kryptovaluuttoja maksuvälineenä.

Kun kryptovaluutat ovat rahoitusomaisuutta, kirjataan niistä saadut tulot tuloslaskelmaan rahoitustuottoihin. Kryptovaluutoista aiheutuneet menot kirjataan puolestaan tuloslaskelmaan rahoituskuluihin. Kun rahoitusomaisuudessa olevia kryptovaluuttoja myydään, syntyy luovutusvoittoa tai -tappiota. Nämä lasketaan vähentämällä luovutushinnasta hankintameno ja luovutukseen liittyvät kulut. Toisin kuin vaihto-omaisuudessa olevien kryptovaluuttojen, rahoitusomaisuudessa olevien kryptovaluuttojen realisoimattomat arvonlaskut eivät ole verotuksellisesti vähennyskelpoisia.

Yhteenveto

Kuten tekstin alussa todettiin, syventävä ohjeistus elinkeinotoiminnan kryptovaluuttojen verotuksen kirjanpidollisesta näkökulmasta löytyy Verohallinnon sivuilta. Tässä tekstissä olevat tiedot ovat Verohallinnon 22.1.2020 antaman ohjeistuksen mukaisia. Mikäli jokin tässä tekstissä olevista tiedoista on ristiriidassa Verohallinnon ohjeistuksen kanssa, Verohallinnon ohjeistuksessa oleva tieto on paikkaansa pitävää.

Ville Viitaharju Kryptovaluutta-asiantuntija
Share the post:
Last updated: 21.05.2024 15:30
European Regional Development Fund Leverage from the EU